CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. október 29., péntek 19:39


Tudós társaság

Tudós társaság

400 évvel ezelőtt, 1604-ben alapította a város neves polgármestere, Lackner Kristóf a Soproni Nemes Tudósok Társaságát. Az évforduló alkalmából koszorúzást, és ünnepi tudományos ülést rendeztek Sopronban.

Lackner Kristóf az 1600-as évek első évtizedeiben háromszor is vezette Sopront. A humanista polgármester sokat tett a város anyagi és szellemi javainak gyarapodásáért: segítette a város iskoláit, felkarolta a fiatal tehetségeket, és nagy hangsúlyt fektetett a soproni borok hírnevének erősítésére. Az általa alapított Tudós Társaság tagjai adományokkal hoztak létre egy színvonalas könyvtárat. Az egyesület szellemisége jóval megelőzte korát, hiszen ugyanolyan jogokat kapott egy nemes ember, mint egy egyetemet végzett városi polgár.
Kovács József László történész professzor szerint „a feminizmus szele itt kezdett először fújni Sopronban, mert olyan példa még nem volt, hogy nő is tagja lehessen egy tudós társaságnak, itt pedig egyenrangú tagként léphetett fel a férfiakkal szemben." Az ünnepi tanácsülésen is szép számmal voltak hölgyek. Az MTA főtitkárhelyettese pedig bejelentette: a mai Soproni Tudós Társaságnak egy belvárosi ingatlat vásárol a kulturális tárca.

Tóth Anita Lilla