CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. október 07., csütörtök 22:40


Győrfi András a Pannonia Galériában

Győrfi András a Pannonia Galériában

Győrfi András festőművész kiállítását a Pannonia Galériában (Várkerület 75.) St.Martin szaxofonművész nyitotta meg.


A belépőt egyből megfogja Győrfi András különleges, kettős világa. Az az örök kétkedés és irónikus felfogása a dolgoknak, ami műveiben is megjelenik, a képekben több, más, ütköző dualisztikus momentumot is hordoz. Ilyen a klasszikus és kötött formák együtt-alkalmazása a teljesen eltorzított képelemekkel vagy a legtöbbször a középkort idéző maskarákban megjelenő jelen idejű alakok képein.


A formai hasonlóság enged arra következtetni, hogy a művész kritikája nem másokat érintő és főleg nem bántani akaró, hiszen - mondhatni - minden alak képein valamilyen módon az önarckép elemeivel kacérkodva fordítja önnön maga ellen mindazt, amit a világ fonákságáról, a hitvilág szereplőiről meg kíván fogalmazni.


Szimbólumszerű elemeket használ a képi formázásban, makacsul vissza-visszatérve hozzájuk, különböző kompozíciókban, mozgásszituációkban vizsgálva egymásrahatásukat, és az elhelyezéssel, torzítással elért effekteket. A képek festőiek, konzekvens színhasználattal, melytől talán az egész kiállítás anyagában kétszer-háromszor, ha eltér.


Győrfi András - mondjon bármit magáról és magán keresztül a világról, ebben a képvilágban érzi jól magát, ebbe "dolgozta bele magát", a legtöbbet, a legkifejezőbbet így tudja elérni. Még ha "ki nem mondott kívánság formájában" is kizökkentik ebből, mint a vízből kikecmergő hattyú, esetlenné és esetlegessé válik. Talán még azt is megfogalmazhatjuk, hogy ez a látszólag szűk keresztmetszet számára az alkotás képletes mozgásterének teljes szabadságát jelenti.
Az október 31-ig nyitva tartó Pannóni Galéria-beli tárlatot nem csak kuriózumként ajánljuk a soproni polgárok figyelmébe.
- DI -