CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. október 03., vasárnap 22:34


'A szépség orvosi szemmel'- A Benedek Elek Pedagógiai Főiskola Art Filmklub: Garas Dezső: Legényanya; Meghívott: Eperjes Károly- A Világörökség része lehet Győr barokk belvárosa-

Hírek, események

"A szépség orvosi szemmel" Dr. Nyirkos Péter előadása 2004. október 4-én, hétfőn 17:00 órakor "A szépség orvosi szemmel" című könyvről Dr. Nyirkos Péter, a könyv szerzője tart előadást a Benedek Elek-napi programok részeként.
Témák az előadásból:
    * Divatok és hóbortok.
    * Mesék a pattanásról.
    * Életveszélyes szépséghibák.
    * Divatbemutató, szépségverseny, sztriptíz.
    * Mit tanulhatunk a szumó birkózóktól?
    * Divatok és hóbortok.
    * Szépség és üzlet.
    * Félelem és üzlet.
 
Helyszín: Benedek Elek Pedagógiai Főiskola  (BPFK E/1-es termében.)

A Benedek Elek Pedagógiai Főiskola Art Filmklub: Garas Dezső: Legényanya; Meghívott: Eperjes Károly  2004. október 4-én, hétfőn, 20:00 órakor Garas Dezső: Legényanya filmet vetítik a Benedek Elek Pedagógiai Főiskola Art Filmklubban.
Az est vendége: Eperjes Károly színművész
A filmklub további programjai a Programajánlóban

A Világörökség része lehet Győr barokk belvárosa Nagy eséllyel indul Győr belvárosa a Világörökség pályázaton. A történelmi Káptalan domb és a Szent László hermáját őrző székesegyház mellett, központja Európa egyik legszebb barokk terét mondhatja magáénak. A város közismerten gazdag, de a felújításokhoz pályázati pénz is szükséges.
    A világ már most is kíváncsi a világörökség egyik lehetséges kincsére, a győri történelmi városra. Malajziától Kanadán át a Fülöp-szigetekig érkeznek látogatók a Könnyező Szűzanya kegyképéhez, vagy Szent László hermájához.

    Dr. Galavits József, Szent László díjas kanonok: Szent László koponyaerekjéjét tartalmazza a herma. A miénk csak a török jóvoltából lett, a győriek természetesen tisztelik, sőt Szent László király napján körmenettel ünneplik. A földrengés idején erre tettek annak idején fogadalmat. A mai napig nagyon fényes körülmények között körbehordozzák.
    A székesegyház másik szakrális emléke Apor Vilmos szarkofágja. Még sok győrinek is újat mond, hogy a mostani Széchenyi téren, Európa egyik legszebb barokk terén fejezték le a Lőcsei Fehér Asszonyt.
    Sok minden felújításra vár, így még a gazdag nagyváros sem tud mindent finanszírozni.
    Jungi Csaba, a Világörökségi pályázat igazgatója: A Európai Regionális Fejlesztési Alapból kérünk támogatást, több mint egymilliárd forintot lehetne szerezni a győri vár felújítására, rendbetételére, illetve a látogatóbarát múzeumok megvalósítására.
    Ha sikerül elnyerni a címet, abban biztosan páratlan lesz Győr, hogy a tőszomszédságában emelkedik a majd' egy évtizede világörökséggé vált Pannonhalma.
(hirtv.net)