CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

„Komolyan és felelősséggel”

„Komolyan és felelősséggel”
Dr. Szakács Imre a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) új elnöke

„A megtiszteltetés nagy, a felelősség még nagyobb, a lehetőségek azonban rendkívül korlátozottak” - Ezzel a mondattal kezdte sajtótájékoztatóját dr. Szakács Imre, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) új elnöke, aki 2004. július 15-től tölti be ezt a tisztséget.

Szakács Imre elsőként a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény szeptember 1-jétől hatályos – a NYDRFT munkáját is érintő – változásairól szólt. Véleménye szerint e jogszabály-módosítás - mely hosszas viták után, koalíciós egyezség nyomán született – a területfejlesztés szemszögéből egy teljes, de meglehetősen bonyolult rendszert vázol fel, ám a rendszer működéséhez szükséges forrásokról nem rendelkezik. „Meglátjuk, hogy megfelelő források hiányában mennyire lesz működőképes ez a struktúra.”

A NYDRFT új elnöke a jelenlegi támogatási rendszer hibáiról és aránytalanságairól szólva a következőket mondta:
„Jelenleg az ország keleti térségébe lényegesen, sőt aránytalanul több fejlesztési forrás jut, ez a fajta elosztás szakmailag sem indokolt. Sem a regionális fejlesztési tanácsok döntési hatáskörébe utalt fejezeti kezelésű előirányzatok, sem pedig a terület- és régiófejlesztési célelőirányzat (TRFC) tekintetében nem tartjuk elfogadhatónak a rendeletekben szereplő súlyozási arányokat sem a fejlettségi különbségek, sem a kedvezményezett térségek besorolásának, sem pedig a forráselosztás tekintetében.”

Szakács Imre külön érintette a minisztériumok decentralizált forrásaiban megjelenő, régiós szinten elosztható összegeket, melyek közül néhányat összegszerűségében „nevetségesnek” nevezett.

Példaként említette a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma „nemzeti közművelődési és könyvtári hálózatfejlesztési programjában” megjelenő 25 milliós támogatást. „Ha a Nyugat-dunántúli Régió 2000 főnél kevesebb lelket számláló településeit vesszük – 591 ilyen településen a régió lakosságának 90 %-a él – , akkor könnyen kiszámítható, hogy 1-1 ilyen településre a támogatásból 42300 Ft jut. A mai könyvárakat figyelembe véve, 2500 Ft/db-os árral számolva, ebből a pénzből minden falu csupán 16-17 könyvet tudna vásárolni!”

Ugyanígy „látszatintézkedésnek” nevezte a GYISM játszótérfejlesztésre fordítható 21 milliós régiós keretét. „A régióban 653 település található. Ma egy EU-konform játszótér kialakítása legalább 5 millió forint. Nem nehéz kiszámolni, hogy akkor ebből a keretből a régió települései közül csak 4-en épülhet a kor igényeinek és elvárásaink megfelelő játszótér.”

A minisztériumok decentralizált forrásai közül a legmegdöbbentőbb adatnak mégis a GKM „útfenntartási- és fejlesztési célelőirányzat” 600 milliós összegét tartja Szakács Imre. „A régió önkormányzati útjainak hossza 16233 km. Ma egy 6 méter széles út bekerülési költsége 36-48 millió forint kilométerenként. Ez a 600 millió tehát 13-16 km út megépítésére lenne elég.”

Végezetül RFT elnöki „arc poetica”-jat Szakács Imre a követkőképpen foglalta össze:
„ A Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Regionális Fejlesztési Tanács korábbi stratégiai döntései nyomán szeretném elérni, hogy minél több pénz kerüljön a régióba. Ezért fogok dolgozni - komolyan és felelősséggel."

P.Z.



2004. július 30., péntek 14:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület