CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mert az öröm bennünk lakik.
Mühl és Hillebrand

Íme, a két soproni, egy festő- és egy nyomdászdinasztia tagja jól sikerült "együttműködésének" lehetünk csodálói. Mindazok, akik - gondolva arra, hogy 2005-öt megérik, és a szépség tulajdonképpen időtlen fogalom - a soproni (és, ki merem mondani, országos) naptártermésnek az utóbbi években talán legszebben sikerült példányainak egyikére tehetnek szert, ha megveszik a Hillebrand Nyomda most megjelent Mühl naptárát. .
Sulyok Gabriella soproni grafikusművész szerkesztésében, Lobenwein Tamás szuper fotóival lett teljessé az a négyes, melynek első tagja kétségtelenül az újra (és megérdemelten) felfedezett Mühl Aladár. Azt kell, hogy mondjam a naptár láttán, hogy a hozzá méltó módon társuló reprodukálás művészete az, amit a Hillebrand Nyomda munkáján át megcsodálhatunk: immáron gyönyörű, ifjúi színekben ragyognak Ali bácsi képei, úgy, ahogyan azt fiatal szemmel láttuk, amikor talán még meg sem száradt, be sem ivódott a víz a papíron.


Nagyszerű dolog, hogy olyan minőségű művek kerülhetnek minden soproni polgár kezébe, melyeket nem szégyen az időnek természetes felhasználódása után otthonukban marasztalni, bekereteztetni, hogy hosszú évekre minőségi díszítés kerüljön a lakások falára. Maga Ali bácsi örülne a legjobban annak az újfajta népszerűségnek, amit a modern technika tett lehetővé.
Természetes és felfedezhető alaptulajdonságával adja magát a lehetőség a mindig, minden évszakban és időben festő művész munkáinak időrendbeli összerakására. Akiknek 2005-ben, egy évre ez az időszámoló kerül a szeme elé, az teljes 365 napon át járja együtt az elzárt időkben is vendégváró és -marasztaló Civitas Fidelissima utcáit a művésszel. Esetleg négy betonfal közé rekedve is szabadon kószálhat a fény udvarában, melyet csak megtörni, csak szinesíteni tudott Mühl Aladár képein a kegyetlenül múló idő.


Csaknem minden műfaj, igazán reprezentatívan, megjelenik a naptár lapjain, csaknem tökéletes a keresztmetszet.
A naptár egyik fő erénye a vidámság. Igazán meglepő, hogy egy nyomdai munkán hogyan tud keresztüllépni, gát nélkül átbugyogni az a jókedvű tobzódás, amiben az alkotó is élt a kor adta, látszólag nagyon szerény kereteken belül. Ne tessék rosszra gondolni! Egészen másként volt örömszerző akkor egy gyümölcsöző pedagógiai működés, egy jól sikerült kirándulás, egy eső okozta közvetlen, múló, de személyesen megérintő hangulat. Ilyen módon a naptár, legnagyobb ámulatunkra tanít is. Arra figyelmeztet, hogy az öröm forrását olyan helyeken kell keresni, ahol - úgy, mint Ali bácsi töretlen, belső hite - ki tud szabadulni. Mert az öröm bennünk lakik.
- DI -  


Kapcsolódó cikkek:
Egy soproni Budapesten, avagy: egy galériányi Sopron a Margit körúton

Mühl Aladár akvarelljei a Hap Galéria nyári tárlatán Budapesten



2004. jĂşlius 13., kedd 11:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület