CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mühl Aladár akvarelljei a Hap Galéria nyári tárlatán Budapesten

„Műhl Aladár a fényt kereste mindenben, az élet fényét: a zenében a festészetben. Optimista volt. Optimizmusának szivárványíve két pilléren nyugodott: az isten- és az emberszeretet pillérén. A zenében és a festőművészetben az Isten közelségét kereste. Ezért is tudott olyan napsugarassá és örvendezővé válni zenéje és festészete. De szerette az embereket is. Nemcsak mint zenész és festő, hanem mint nevelő is. Negyvenhét éven keresztül nevelt és növelt: fényt, szeretetet, emberséget és tudást.” (Szimon János)

  
    Mühl Aladár (1902-1981) soproni festőművész életmű-kiállítását a tervek szerint Dávid Ferenc művészettörténész nyitota volna meg a HAP Galériában (Budapest II. Margit krt. 24.) július 1-én.
    Mühl Aladár 1902-ben született Sopronban. Művészetre fogékony családban nevelkedett. 1920-ban az evangélikus líceumban érettségizett, majd tanítói oklevelet szerzett. Munka mellett végezte el a Zeneakadémiát, ahol Szőnyi Erzsébet tanítványa volt.
    A második diploma megszerzése után a soproni zeneiskolában szolfézst és zongorát tanított. A bohém hírében álló Mühl egész életében elkötelezett közéleti ember volt: ő szervezte meg Sopronban a Kodály Zoltán módszerét követő zenei általános iskolát. Évente nyári művésztelepet szervezett, Sopronba csábítva számos kiváló művészegyéniséget.
A festő Mühlnek örök szerelme volt Sopron. Első kiállításával 1926-ban mutatkozott be szülővárosában, ezt újabb önálló tárlatok követték 1935-ben, 1949-ben, 1971-ben és 1976-ban Sopronban, Győrben és Németországban is. 1977-ben Lackner emlékéremmel jutalmazták.
    Mühl Aladár festőművészként és muzsikusként egyformán ismerte a hangok színeit és a színek összhangzattanát.
,,Kedvelt, választott technikája a vízfesték volt, …Műhl Aladár mestere volt ennek a hangszernek. Nemcsak zenészként rendelkezett abszolút hallással, a festői dallamot is tökéletes precizitással intonálja.” (Borbély László)
    Fiatalkori alkotásai pontosak és egyben lendületesek, a későbbiek nyugodtabbak, de a képek világából sugárzó megbékélt csend és harmónia egész életművét végigkíséri. Legfontosabb témája Sopron, az a város, melyen kívül életét nem tudta elképzelni, melynek hajdani hangulatát alkotásain keresztül ma is élvezhetjük.
    A HAP Galériában  – amely év közben építészeti kiállításokat rendez, nyaranta pedig egy-egy képzőművész munkásságát mutatja be -  a festőművész munkáiból mintegy 40 akvarell látható.
     A kiállítás megtekinthető  Budapesten, a HAP Galériában, II. ker. Margit krt. 24. földszint 2004. augusztus 27-ig, hétköznap 14 -19 óra között.


Mühl Aladár festőművészt, munkásságát idézik alábbi cikkeink, amelyeket, a kiállítással együtt szeretettel ajánlunk olvasóinknak.

Mühl Aladár (ismét) a Festőteremben

Sulyok Gabriella grafikusművész: Mühl Aladár emlékkiállítása

Mühl-emléktáblát avattak a Bécsi út 20. szám alatt

Mühl-Aladár emlékest és koszorúzás

Mühl Aladár tanítványainak kiállítása a Várkerület Galériában

Műhl Aladár köztünk él


Fotók: HAP Galéria: hapgaleria@hap.hu 

 
 



2004. július 05., hétfő 21:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület