CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szép Erdélyünk

Göncz József és Bognár Béla a "Történelem képeslapokon" című új sorozatának Szép Erdélyünk című első ( a Szép Felvidékünk, Szép Délvidékünk, Szép Várvidékünk című, előkészületben levő albumait megelőző) kötetét mutatták be - stílusosan - a Magyar Református Presbiteri Szövetség 13. Nemzetközi Kárpát-medencei konferenciáján.


Az 1905-1940-ig terjedő időszak képeslapjain a szerzőpáros - Sass László értő bevezetésével - most már nemcsak szűkebb pátriánk, Sopron és környéke képeslapokon fennmaradt tanúságtételével ismertet meg bennünket. A vármegyékre és járásokra bontott, vázlatszerű tömörséggel, tőmondatos, de dicséretesen beszédes szűkszavúsággal, száraz(?) statisztikai adatok mellékletével járhatjuk körbe a korabeli Erdélyt.
A központi téma természetesen a világégés(ek) és Erdély visszacsatolásának tárgyi emlékei , a visszatérés, ahogyan többször is fogalmaz a szerzőpáros a képeslapok alatti szövegekben. S csupán néhány szó idézése a képeslapok nem látható, szöveges feléről, éppen annyi, visszafogottan, ami a száraz, sokatmondó dokumentarista megjelenést érdemben, emberileg-érzelmileg kiegészíti.
A kényes téma bármilyen, politikai céltól mentes megfogalmazási kísérlete - tudjuk -részleges vagy teljes kudarcra van ítélve, mióta az igazságok vagy az igazság másik oldala is szabadon kifejthető. Tény, hogy most minden igazság azokat a hazugságokat ellensúlyozza, amit nálunk történelemtanítás címén negyven évig (és még utána addig, amíg azok, akik ezeket a hazugságokat meggyőződésből vallották igazságnak, az oktatásban szerepet játszottak-játszanak) műveltek.
A könyv igazságát és tényközlésének akarva-akaratlanul másokkal szembenálló élét, ha valami, akkor mindaz tompíthatja, ami Erdély autonómiájának, közös európai kinccsé válásának irányába mutat, amikor nem kell azon gondolkodnunk, hogy kik rejlenek a többes szám első személy mögött, amikor mindenki odafér. A nyitottabb határok és a zártabb indulatok talán meggyorsíthatják az anyaország segítségével azokat a folyamatokat, befogadókészségünk bizonyítása pedig reményt nyújthat azokra az időkre, a most még négy országhoz is tartozó területi egység lakóinak, hogy reményüknek nemcsak azokat a megsárgult lapjait örizhetik, melyek most már egy fokkal tartósabb formában lettek közkinccsé ebben a kötetben, nemcsak eldugott, rejtegetni kényszerült emlékek alakjában kerülnek elő egy-egy ünnepi, igaz pillanatban.
- DI -



2004. július 05., hétfő 10:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület