CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Udvardi Erzsébet Fertődön

Már-már elszoktunk a happening-jellegű tárlatstartok kereszttűzében attól, hogy egy-egy kiállítás-megnyitó ünnep legyen az emberek egy csoportjának, s mindemellett olyan természetes találkozási alkalom, melyből minden félnek haszna származik. Szokatlan az is, hogy a megnyitó-beszédek szak-zsargonjában a hétköznapi polgár számára is érthető hangozzék el, hiszen az adott lehetőség-párosítás az irónikus hitetlenség gúnyos közönye avagy a feltétlen, értelem nélküli behódolás a hallott eszmefuttatás előtt. Éppen ezért nehéz is a megnyitók többségéből idézni, nem tűnik hitelesnek az idézőjelek közötti citálása az elhangzottaknak.


Aki ma Fertődön résztvett Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas, Kulturális örökség-díjas festőművész kiállításmegnyitóján, az kicsit talán nosztalgiázhatott, amikor a megjelentek nagy számán, öltözékén(!), viselkedésén, a fogadtatáson, a műsor összeállításán egyaránt érződött a közösség öröme és megtiszteltetése. Ugyanakkor a kiállító, jelen esetben a Fertődön már egyáltalán nem ismeretlen Udvardi Erzsébet is jó érzéssel nyugtázhatta, hogy munkásságának jelen bizonyítékát tudatosan várta egy közösség, nem üres hajbókolás az ünnep, hanem a köteles tisztelettel együtt öröm mindenkinek.


A festőművész triptichonja és keresztútja a fertődi templomban (szenteljünk egy pillanatot Koloszár György emlékének!) nyilván nemcsak az idegenforgalom fellendülését jelenti Eszterháza lakosainak, de a mindennapos ismeretség olyan hathatós bevezető Udvardi Erzsébet életművébe, melyet nem lehet beszerezni sem tankönyvből, sem művészettörténeti tanulmányokból.
Mondom, nem ismeretlenül várták, nem akárhogyan fogadta a város a szerény, de tisztes helyi lehetőségekkel nyíló kiállítást. Külön "szerencséje" a közösségnek, hogy a nagyszerű ferences prédikátort fr.Dr. Barsi Balázs OFM-et sikerült megnyerni a megnyitó megtartására, így nem is leplezetten kettős élményre számíthatott mindenki, aki a megnyitón résztvett.


Barsi Balázs a művészeti alkotófolyamatot elemezve mutatott rá a csak emberre jellemző rácsodálkozás képességére, miközben értéksorrendet teremtve a látottakban az ember kimondatlanul is feltételezi az abszolut értékek kategóriáját. Udvardi Erzsébet művészetén és közvetlenül a kiállított anyagon mutatta be a teremtés-megváltás-megszentelődés hármas folyamatát, mely a spontán összeállított művek sorában is megjelenik, miközben az anyagon bemutatható a Credo és a liturgikus év. ( Tájképek, ünnepek és a rózsfűzér titkainak sorozata.) Az irodalmi idézetekben is bővelkedő előadást és megnyitót a közönség nagy tetszéssel fogadta.

Noha - gondolom - nehezen elképzelhető, hogy a kézírás-vázlatban levő megnyitóbeszéd hozzáférhető legyen a kiállítás további látogatói számára, a fenti alapgondolatokat megfontolásra ajánlva szeretettel küldünk mindenkit egy fertődi kiállítás- (és templom-)látogatásra.
- DI -



2004. június 11., péntek 19:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület