CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,Mások csak beszélnek és beszélnek, mi dolgozunk '

Az MSZP szerint Sopronban is érvényes: ,,Mások csak beszélnek és beszélnek, mi dolgozunk "

    Kránitz László országgyűlési képviselő, az MSZP városi elnöke, Kalmár István az MSZP EU parlamenti kampányának irányítója, és Hegyi Ferenc MSZP-frakcióvezető sajtóbeszélgetésre hívta a soproni médiát.

Hegyi Ferenc, Kránitz László, Kalmár István

    Kránitz László emlékeztetett arra, hogy a 2002-es országgyűlési választások durva hangvételű országos kampányhangulata Sopronra akkor nem volt jellemző.
- Politikai vetélytársam, a dr. Szájer József által irányított Fidesz helyi kampánystábja  tiszta módszerekkel, európai hangvétellel érvelt, Sopronhoz méltóan kommunikált a választókkal, és vezényelte le kampányát még az érzelmileg túlfűtött második fordulóban is. Sopron ma is büszke lehet arra, hogy 2002-ben a városban működő politikai pártok méltón küzdöttek egymással a választók voksaiért - mondta Kránitz László, aki hasonlóan korrektnek ítélte meg  2002-es őszi önkormányzati képviselő, és a polgármester választás hangvételét és körülményeit is.
    Kijelentette: Az MSZP városi elnökeként, bízott abban hogy a 2002-2006-os önkormányzati ciklusban is. dr. Szájer József politikai befolyása, európai stílusa jellemzi majd a helyi Fidesz politizálását, de ez utóbbiban tévedett.
- Legnagyobb sajnálatunkra, az önkormányzati munka során a Fidesz hangvétele, politikai stílusa megváltozott - vélte Kránitz László, aki szerint a szocialista-szabaddemokrata városvezetés ezért sem tudott kizárólag a város irányításával, az előző ciklusból hátrahagyott gondok megoldásával foglalkozni.
    Krántz László úgy véli, hogy talán ,,a Fidesz helyi szervezetében máig zajló belső torzsalkodások és hatalmi viszályok, Szájer József helyi szervezetben történő befolyás-vesztése" lehet mindennek egyik oka.
    Az MSZP városi szervezetének elnökeként kijelentette: az Európai Parlamenti választások kampányát a 2002-ben nyereséget hozó – az emberek számára érthető, nem ellenszenves és  arroganciát nélkülöző – stílusban szerették volna levezényelni, ezért sajnálatát fejezi ki, hogy a Fidesz folyamatosan azzal foglalkozik, hogy a város vezetését, a tevékenységét és vezetőinek személyét is lejárassa.
    Kijelentette: az MSZP pozitív kampányban gondolkodik, az ellenzék azonban, negatívban.
- Míg mi az eredményeinket szeretnénk megismertetni és az erőfeszítéseinket szeretnénk megértetni a választókkal, ők ezt csak becsmérlik és el akarják hitetni a választókkal, hogy ezek nem igazak - mondta Kránitz László.

    Kalmár István elmondta az MSZP kampányában az utóbbi másfél év alatt elért eredményekre, a megszerzett forrásokra, és a jó kormánzati kapcsolatok meglétének hangsúlyozására törekedett, szórólapjain. Kiemelte: két közjogi méltóság, Szili Katalin a Parlament elnöke és Medgyessy Péter miniszterelnök is megtisztelte Sopront, továbbá Horn Gyula ,, az MSZP ,,emblematikus figuája" , Kiss Péter kancelláriaminiszter, Hiller István, Lendvai Ildikó ,,Sopront a kampány egyik főszereplőjévé tették"- mondta  Kalmár István, aki szerint ez a helyi MSZP kormányhoz való kapcsolatrendszerét mutatja.
    Emlékeztetett arra is, hogy egyetlen szórólapon, vagy hirdetésben sem foglalkoztak a politikai ellenfeleikkel, nem nevezték meg őket, próbáltak igazi kulturált kampányt folytatni - , ezért is nehezményezte a politikus, hogy az ellenzék naponta tartott sajtótájékoztatókon a szocialisták minden eredményét megkérdőjelezi, személyükben próbálja lejáratni a párt politikusait, a város vezetőit – mint mondta –  olyan ,,hazugságáradattal", amelyre ,,megálljt! kell mondaniuk", akárcsak a kulturálatlan stílusnak, még akkor is ha a kampányhangulat nem teszi lehetővé a reális politikai vitát.

    Hegyi Ferenc önkormányzati képviselő szerint méltatlan lenne az MSZP frakció stílusához és eddigi munkájához a Fidesz minden sajtótájékoztatóján ,,elhangzott kicsinyességekre" válaszolniuk.
    Az önkormányzati döntéshozatal működésével kapcsolatban annak előkészítését, a bizottsági egyeztetések és a közgyűlési egyeztetések folyamatát ismertette, hangsúlyozva a szakmai egyeztetések helyszíne a bizottsági ülések, a politikai véleménykülönbségek egyeztetésének tere pedig a közgyűlés.
    Kifejtette: Mindezekhez képest az egyeztetés hiányáról beszél az ellenzék, holott ,,az MSZP frakció sokkal inkább mint az előző ciklusbn bármikor" megpróbált egyeztetni az ellenzékkel. Hegyi Ferenc azt is kifejtette, hogy mindig is léteztek olyan nagy horderejű kérdések, amelyekben a frakcióknak egyeztetniük kellett.
    A jelenlegi önkormányzati munkát az ellenzék hibájából a nem-érdemi egyeztetések sora jellemzi, mert ezek során az ellenzék frakcióvezetője nem döntéshozatalra jogosultként, vagy döntésképesként jelenik meg a egyeztetésen.
    Példaként a mélygarázs kérdését hozta fel, amelyben  – mint előadta – annak ellenére, hogy még a tervezés fázisa előtt  kikérték az ellenzék véleményét, az ellenzék mégis az egyeztetés hiányával vádolta a szocialistákat, továbbá a kórházigazgató-polgármester- egészségügyi miniszter szűk körű megbeszélésére utalva fejtette ki, hogy az Egészségügi Bizottság elnöke ezért ,,megsértődött". További példa a Cseresznye-sori Gyerekotthon kérdésében történő egyeztetés kérdése volt, amelyben az egyeztetést a másik félnek kellett volna kezdeményeznie - vélte a politikus.
    Hegyi Ferenc úgy fogalmazott: az eddigi, előző ciklusokbeli önkormányzati munkában nem ez volt a gyakorlat. Kijelentette: Sajnálatosnak tartja, hogy sok esetben a város érdeke a hátérbe szorul a párt- és kampányérdekek mögött - és reményét fejezte ki abban, hogy a kampány lejártával az önkormányzati munka visszatér a több mint egy évtizede már kialakult érdemi egyeztetésekkel történő normális mederbe.

T.É.



2004. június 10., csütörtök 20:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület