CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Macskássy Izolda

Macskássy Izolda Marosvásárhelyen született, 1945-ben. Kolozsvárott a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, Ausztriában fejezte be művészeti tanulmányait. 1971-ben települ Magyarországra. Erdélyben és szerte Európában számos kiállítása volt.
2004. máj.22-28-ig tekinthető meg Macskássy Izolda vásárlással egybekötött kiállítása Sopronban, a Várkerület Galériában. Összetéveszthetetlen grafikái, festményei és réteges felvitelben készült festett selyemképei aligha téveszthetők össze bárki máséival. Az egyszerű, de alapvető témák és gondolatok közérthető megfogalmazásával joggal tarthat igényt széleskörű népszerűségre, noha a meghívón kívül a városban plakát aligha látható, s ott, helyben is nehéz az idegennek a kiállításra rátalálnia. (Ha népművelő gondolattal készült, ha merkantilista célt szolgál, - egyáltalán a szervezés, mint már annyiszor megszokhattuk - pancser munka.)


Macskássy képei vidámak, dekoratívak, mentesek mindenféle megmagyarázandó allűrtől, mégis csillagszemű lányaiban egymásba fonódó alakjaiban, állataiban, lovaiban, a napot és a napfényt magában és hatásában kifejező képeiben egyértelműen olyan "társakra" lelhet a ma élő ember, amelyekre szívesen tekint nap mint nap. Elképzelhetően könnyebben indul a nap, ha ilyen színeket és gondolatokat láthatunk, ha a világ ennyire lényegire leegyszerűsített (nem túlbonyolított) képével indulhatunk.


Ha - nem is alaptalanul - egy képzőművészeti alkotás értékelésekor abból indulunk ki, mi az amit naponta szívesen látnánk, amin hosszabb idő elteltével sem változtatnánk, amit nem lehet megúnni, ami mindig forrás, akkor jogosan soroljuk Macskássy műveit ezek közé az értékek közé.


Kicsit ismerve a mai átlag lakások díszítettségét és dekorációjának forrását, jogosan kérhetjük számon a képzőművészeti ismeretek, az esztétikai tanulmányok eredményét a látottakon. Sok esetben még az "eredeti alkotások" sem mentik meg a környezetet attól a látogatói véleménytől, mely sokkalta többre értékelne egy jó minőségű (ma már igazán jó áron hozzáférhető) reprodukciót, mint a mai átlagos elemeket a falakon. A képek ereje jól lemérhető a művésznő képeinek a Várkerület Galéria nem túl jól bevilágított, és összehasonlításban kiállításra jelen formájában csak korlátozottan alkalmas helyiségeire gyakorolt hatásán.
- DI -



2004. május 25., kedd 11:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület