CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A hulladéklerakóról, a különleges bánásmódot igénylő gyermekek elhelyezéséről és a két tannyelvű iskola igazgatói állásáról


Dr. Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás képviselőjének tájékoztatója.

Három témában tartott sajtótájékoztatót 2004. május 10-én Dr. Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás képviselője.
A képviselő kifejtette: a Fidesz célja a teljes hulladék feldolgozás folyamatának önkormányzati tulajdonban tartása, ezért a soproni polgárokkal közös erőfeszítéssel szembeszálltak azzal a törekvéssel, hogy a város hulladék közszolgáltatását nyílt, vagy rejtett módon privatízálják. Az elmúlt fél évben nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban potenciális partnerként megjelenő településekkel Sopron csak előnytelen feltételekkel tudott volna megállapodni vélte; hozzátette: a legutóbbi közgyűlésen örömmel tapasztalta, hogy a Fidesz szemléletéhez hasonló elvek alapján indultak tárgyalások a város térségi hulladéklerakójának, hulladék feldolgozójának elhelyezésére. Az új helyszínről és új feltételekről a tárgyalások bíztatóan haladnak, ebben a feltételrendszerben a szelektív hulladék gyűjtés, amelyet az EU is támogat, szállítás, feldolgozás, elhelyezés, újra hasznosítás teljes mértékben önkormányzati tulajdonban maradhat - mondta.

Molnár Ágnes figyelmeztetett arra, hogy a Fidesz nem támogatja a privatizációt ebben a közszolgáltatási ágazatban sem; a haszonelvű, profítérdekelt magántőke témyerése, a lakosság kiszolgáltatottságát és a közüzemi díjterhek növekedését eredményezheti - tette hozzá. A fontos közművek és közszolgáltatások közösségi tulajdonban tartása a lakosság biztonságát garantálja.
Ezen az úton a Fidesz támogatja a városvezetést, a privatizálást azonban ellenzi - mondta a képviselő.

A különleges bánásmódot igénylő gyermekek elhelyezéséről Dr. Molnár Ágnes kifejttte: ismert, hogy ezeket a gyermekeket el kell helyezni és a jogszabályban meghatározott módon gondoskodni kell róluk, ez ugyanúgy feladata a megyei jogú városnak, mint a megyei önkormányzatnak.
Az önkormányzati törvény alapján "a megyei jogú város és a megyei közgyűlés egyeztető bizottságot hoz létre a közös feladatokban való együttműködés előkészítésére és összehangolására. A bizottság tíz tagú, a tagokat fele-fele arányban a megyei jogú városi, illetőleg a megyei közgyűlés választja. Bármelyik fél napirendet is tartalmazó javaslatára az egyeztető bizottságot 15 napon belül össze kell hívni." - idézte.
Az egyeztető bizottság nem megfelelő működése komolyan felróható a városvezetés hibájának is - nyilatkozta a politikus, aki szerint ,,felesleges a szakmai kérdésekből politikai színezetű vitát kreálni".
Az egyeztető bizottság az a fórum, ahol döntés előtt mindkét fél szakértők bevonásával alaposan vitassa meg a kérdést és csak utána legyen döntés - vélte. A megbeszélések teljes mértékben szakmai alapon történjenek, mert az együttműködés zavarának a város is kárát láthatja. A következő bizottsági ülés a megyei közgyűlés javaslatára május 18-án lesz

A két tannyelvű iskola igazgatói állásával kapcsolatos kérdést a Fidesz elsősorban a Német Kisebbségi Önkormányzat belső ügyének tekinti.
A Fidesz kéri a városvezetést, hogy a városvezetése teljes mértékben fogadja el a Német Kisebbségi Önkormányzat óhaját az igazgató személyére vonatkozóan.
Egy közösség annál erősebb minél sokszínűbb- hangsúlyozta Dr. Molnár Ágnes, Romano Prodit idézve, aki szerint: ,,Európa a kisebbségek Európája."



2004. május 10., hétfő 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület