CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fény gyúlt, és Földes László jelent meg a színpadon a kellékeket igazgatva a dramaturgiának megfelelően 6. állatfigura után , cinkos mosollyal az arcán kiszólt „A HETEDIK TE MAGAD LÉGY!”

Hobo: Vadászat

Nekem 27 éve egy rideg novemberi estén kezdődött. Több százan ácsorogtunk a fagyos szélben, az akkor még „Lisztpince” bejáratánál, Hobóra várva. Rendezők, rendőrök, munkásőrök vizslattak minket árgus szemekkel. Motozás nem volt. A füstös helyiségben egy gombostű nem sok annyi sem fért volna el. Egy hosszú hajú „Mick-jageres” mozgású énekes kezdett blues-t énekelni.
Végigkísért az élmény életem azon szakaszán, amikor a legfogékonyabb az ember a külvilág dolgainak változásaira. Bármerre sodort az élet, valahogy mindig megtaláltuk, megkerestük az alkalmat, hogy meghallgassuk.
Csodáltam azt az elhivatottságot, mellyel az akkori ifjúságot próbálta beoltani a költészettel, József Attila, Viszockij, Villon, Pilinszi Ginsberg verseinek előadásával. Amin magyartanárok ezrei próbálkoztak sikertelenül, a koncerteken kívülről fújták a József Attila Hetedik, vagy a Tiszta szívvel című verseit. A koncert után ott maradt velünk egy beszélgetésre, mindenkihez volt egy –egy kedves szava. Néha órákig maradtunk.
Aztán valahogy az idő közbeszólt. Egyre kevesebb koncertre jutottam el, inkább lemezeken hallgattam zenéjüket, „Hobo” szövegeit. A „Vadászat” minden bizonnyal a legmeghatározóbb mű a zenekar és Hobo eddigi pályafutása során. Sajnos eddig élőben nem jutottam hozzá.
Csatlakoztunk Európához. Ízlelgettem a mondatot, így múlt időben, jövőidőben azért egy kicsit más volt az üzenete. Nem is a múlt időt vártam, azt éreztem, hogy ez nem egy olyan változás, mint amikor a víz megfagy, vagy forrni kezd, hanem egy olyan amikor csak melegítem, melegszik, de látni még nem látok semmi változást.

Szép estének ígérkezett, az idő kellemes a Fő tér csordulásig tele. 9 óra, várunk, közben van időm körülnézni, kik is jöttek el az előadásra. Vannak akik kötelességből, ők kevesebben,( hamar el is tűntek) vannak akik kíváncsiságból, és vannak olyanok akik nosztalgiából. Szülők hozták gyermekeiket, megmutatni, annak idején mire tombolt az ifjúság, idősek, akik még most sem értik, a gyerekeik miért kértek 20 forintot annak idején Hobo koncertre. Álltunk, vártunk, volt idő egy kicsit felidézni a múltat, a csak a szépre emlékezem nosztalgiázás percei voltak ezek.

Fény gyúlt, és Földes László jelent meg a színpadon a kellékeket igazgatva a dramaturgiának megfelelően 6. állatfigura után , cinkos mosollyal az arcán kiszólt:

„A HETEDIK TE MAGAD LÉGY!”

A felejthetetlen Major Tamás monológjával végre kezdetét vette az előadás. Ez volt az egyetlen playback, nem bántuk.
A hajtók dala a Beregszászi Magyar Nemzeti Szinház művészeinek közreműködésével úgy szólt ahogy annak szólnia kellett. A színpadi képek összhangban az énekkel és a zenével kiteljesítették azt az évtizedek alatt mélyen a sorok közé ivódott mondanivalót, amely a megírása óta mit sem veszített aktualitásából. Az európaiságról Villon, Viszockij, Pilinszky közbeszúrt versei gondoskodtak.
A mindvégig remek előadást néha kellemetlen technikai hibák zavarták meg, bár ilyenkor a közönség segített ki, mivel sokan együtt énekeltek az énekesekkel. Az előadás mindvégig ébren tartotta az érdeklődést, úgy tűnt, mintha egyre többen lettünk volna. A kortalan Hobó pedig húszévesként táncolta, mozogta, énekelte, szavalta végig a darabot.
Az előadás vége már a megszokott koncertek hangulatát idézte. A vastaps nem engedte el a színészeket, akik egy színházi darabnál nem épp megszokott módon ráadást énekeltek, többször is. A taps nem szűnt, a Hobo Blues Band következett, és amikor felhangzott a „Viharban születtem” „a közép-európai Hobo Blues” kezdősora, mindenki együtt énekelt, nyilvánvaló volt, hogy ezzel ugyan zárulhat egy előadás, de a mai nem.
Ki tudja hányadik ráadásként nem lehetett két hazánk. Végül Földes László egyedül énekelt-szavalt.


Mindannyiunkra Isten Áldását kérve kívánt jó éjszakát.

Jó éjszakánk volt.

anagy@sopron.hu

Fotók: Tóth Zsombor, TSZ

Koncerthangulat képriportban






2004. május 02., vasárnap 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület