CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Hagyd még egy évig!

Lk 13.1-9 Épp jött néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus áldozatuk vérével vegyítette. Erre ezt mondta: „Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mind. Vagy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony, és agyonzúzta őket, azt hiszitek, hogy bűnösebbek voltak, mint Jeruzsálem lakói közül bárki? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.” Aztán egy példabeszédet mondott. „Egy embernek a szőlejében volt egy fügefa. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Három év óta mindig jövök, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd még egy évig! Körülásom és megtrágyázom, hátha terem jövőre? Ha mégsem, akkor majd kivágod.”


Labilis idegrendszerünk, miközben sokszor szeretné leszűkíteni a valóságot a látható-fogható dolgokra, nem rest a "másik oldalon" sem túlzásokba esni: ott is és olyan összefüggéseket hajlamos látni és teremteni, ahol és amelyek nincsenek. Az Isten "antropomorfizálásának" (emberképűsítésének) egyik tipikus példája, amikor úgy gondoljuk, Ő úgy viselkedik, mint mi, a bűnöket "egyenesben" megtorolja, s mivel ismeri sebezhetőségünket, hát alaposan "odavág". Másokat felhasználva gyilkoltat és elveszejti egészségünket és életünket. Ha pedig "a bűn zsoldja a halál", akkor minden károsodás és pusztulás mögött a be nem vallott, meg nem bocsátott bűnök vannak. Noha valamilyen módon törvényszerű, hogy egészségünk egyszer megroppanjon, életünk egyszer, akár megőszülve, akár egy véletlenszerű balesetben, "idejekorán" végetérjen, mégsem "bosszúról" van szó. S miközben Jézus tagadja az ószövetségi istenkép valós alapját, ugyanakkor két másik képet rajzol fel, két alapvető megállapítást tesz.
Az első: Ha van félelmünk a tetteink következményeiről - mondja Jézus -, az, bár nem olyan a direkt módon teljesül, amiként azt elképzeljük, de nem nélkülöz minden alapot. Az elveszejtéstől, a kárhozattól való félelem igenis jogos, de nem Isten bosszúálló természete, hanem éppen bűneink, önkárosításunk, "üdvösségre való alkalmatlanságunk" miatt. Bűnbánat nélkül, mondja Jézus - akár természetes végelgyengülésben, akár fiatal korunk teljes virágában is halunk meg -, ugyanaz a következmény.
A másik képben Krisztus korának még a máig is bőven kísértő, a "bosszúálló, haragos Isten" képét korrigálja. Ha úgy tetszik jobban, állítsuk képbe a közvetítőt, mondjuk Jézust vincellérnek, ha nem, úgy mondjuk ki egyenesben: Istennek magának van türelme, hogy esélyt adjon mindenkinek a korrekcióra. Mint jó gazda, vár az életünk, a bánatunk gyümölcsére.
S hogy sorsunk (annak is leginkább nem várt, szerencsétlennek tartott) fordulatai nem hatástalanok létünkre - bármennyire is hihetetlen az adott pillanatban -, lehet előny is. Próbáljuk úgy elfogadni, és ha másként nem, hát utólag higgyük el, amikor már tényleg nyilvánvaló, hogy nem volt felesleges a megpróbáltatás.
Ha a bibliai párbeszédet a mára, legalapvetőbb hétköznapjainkra "fordítjuk", akkor pedig mi lehetne a mottó más, mint az, hogy Isten cselekvésének, türelmének analógiájára hagyjunk időt másoknak és öngyilkos hajlamú nemzetünkben magunknak(!) kivágatás előtt!
- DI -



2004. március 12., péntek 22:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület