CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kovács Tamás Vilmos a Pannónia Galériában

A kiállítást Sulyok Gabriella grafikusművész nyitotta meg.
Egy nagyon eredeti, nehezen felejthető, könnyen élvezhető kiállítást tekinthetnek meg mindazok, akik a Pannónia Med Hotel Galériájában Kovács Tamás Vilmos tárlatára betérnek. S ez egy cseppet sem becsmérlő gondolat még egy olyan világban sem, amikor mindenhez valami nehezen emészhtető "szellemi quo vadis-t" kell kitalálni már marketingfogásként, hogy eladhatóvá váljék. Hozzá kell tennem az "A"-hoz a "B"-t: nem biztos, hogy többet fog "érteni" az a tárlatból, aki elolvassa a művésznek a saját művei elé írt bevezetőjét. Immár sokadszorra tapasztalom, hogy a műveknek nem mindig használ a megideologizálás.


Azt már az első pillantásra acceptálhatja még a gyakorlatlan kiállításlátogató is, hogy vidám színekkel festett, "hangos" képekről van szó, melyek kiáltanak, s amennyire szükséges, annyira "magyarázzák" is magukat. Első blick-re is nyilvánvaló, hogy nem a másutt megszokott alkotások függenek a falon, semmilyen értelemben. Talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy sajátosan kettős minden alkotás léte: kötődik is témájához-tárgyához-eszközrendszeréhez, de valamiképpen el is fordul tőle.


Ez a kettősség érhető tetten a szokatlan kettős, pasztellal kombinált technikákban is, de a bi-, sőt ambivalencia jellemzi az emberábrázolást, a táj- és tárgyábrázolást is. Ezért olyan izgatók a képek, ezért nem lehet csak úgy elmenni előttük, mert ezek a kettősségek vonzzák a tekintetet, megfogják, mégpedig egyszerre fogják meg a látogató látását, figyelmét, hogy kénytelen legyen végigpásztázni a képet, hogy a percepció tudatossága nyugtassa meg a feldolgozó értelmet: nem érzékcsalódásról, hanem tudatosan alkalmazott módszerről van szó.


Már a képkomponálás sem egyszerűen a festészetben megszokott módon történik. Ez is szokatlan. Ha alaposan megfigyeljük Kovács Tamás Vilmos képeit, egyfajta "filmes-fotós" beütés figyelhető meg a festmények egy részén; egy "tisztán festő" sohasem merne olyan kivágásokat, tereket, előtereket komponálni, mint azt Kovács T.V. teszi. Nem bántó ez a törekvés, de szokatlan, merésznek hat.


Talán archaizáló is egyben ez a művészet, a domborművek témáit a festészetben néha megismételve láthatjuk, ugyanakkor nem nélkülözi a humort sem, annak is talán az ironizáló, kicsit kesernyés fajtáját fedezhetjük fel benne. A leírtakból is kiderül: akik megtekintik a Pannónia Galéria most megnyílt kiállítását, azok jól járnak. Egy nagyon érdekes tárlatot láthatnak. Sok mindent tehetnek (a bekamerázás ellenére), de egyet biztosan nem fognak: unatkozni.

- DI -



2004. március 08., hétfő 17:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület