CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Törley tárlat a Pannóniában

A Pannónia Med Hotel Galériájában január 18-tól látható Törley Mária szobrászművész tárlata. A kiállítást Dr. Bellérné Horváth Cecília, a celldömölki könyvtár igazgatója nyitotta meg. A kiállítás egybeesik a művész által készített díszkút avatásával, melyet az étterem bejáratának jobb oldalán, a falon helyeztek el. A hotel stílusához illeszkedő nőalak nyomasztóan uralja a belépő alacsonynak bizonyuló terét.

Az első emeleti kiállítóteremben impozáns, összképében eklektikus kiállítás fogadja a látogatót, melyen a kiállított szobrok és plasztikákon kívül láthatók a művésznő köztereken és magánkertekben látható korábbi alkotásainak nagyméretű fényképei, így egy mini életműkiállítást mondhat magáének a soproni látogató. Érzékelheti azt a sajátos milliőt, melyben, s ahogyan, amilyen stílusban az alkotások fogantak. Ha azt mondom, hogy a szobrok együttese egy gondolatvilágot képvisel, akkor nem mondok semmifajta újdonságot.


Még akkor sem árulok el különösebb titkot, ha úgy fogalmazok, hogy az alkotó zene és a társművészetek iránti vonzódását is jól kifejezik a téma- és eszközválasztások. Számomra a többalakos kisplasztikák és a mesefigurák jelentik a kiállítás legértékesebb részét. Ezekben találom meg a hagyományos és a modern, Törley által képviselt sajátos elegy olyan arányát, mely a XXI. század elején is a hagyomány kísértette modern művészet egyik lehetséges, hiteles irányát jelzi.


A kiállítás az esztétikai élvezet lehetőségén túl számos kérdést vethet fel a látogatóban, melyeket ki-ki a saját ismeretegyüttesének lehetőségein belül is megválaszolhat, illetve nagyon valószínű, hogy így is válaszol meg. Jogos és aktuális a kérdés, hogy például a megrendelő igényeit meddig lehet-szabad kielégíteni, akár az esztétikum kárára is, meddig lehet megkísérteni a hagyományos alakformálásban az anatómia szabályait?


Törley művészete mindenképpen egy lehetséges válasz a kor kihívására, melyet sokan szeretnénk úgy megválaszolni, hogy megtartjuk, ami megtartható, és a formát próbáljuk a kor igénye szerint alakítani. Vagy a kortól függetlenül próbáljuk magunkat "kínálni" a kor piacán (öntörvényű művészek). Akik az előbbi, elsősorban elvi kényszerpályán indulnak el, azok a megmondhatói, hogy mennyire a külső és a gyakori, időfüggő kontroll az, ami esetleg korrekcióra, adott esetben az elvekhez való visszatérésre sarkallja az alkotót még egy sikerorientált pálya esetén is.
Íme néhány gondolat (s még , remélem, sok más is), ami a látogatók fejében megfordul Törley Mária szobrainak kiállításán a Pannónia Med Hotelben.
- DI -



2004. január 19., hétfő 17:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület