CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Napokkal a kézben 2.

Előre fizetve


A mai napon kivégeztem az idei évi utolsó befizetendő számlát is. Mivel nem bíztam meg egyetlen bankot sem, hogy helyettem egyenlítse a díjakat - a számlákat magam "szórogatom kifelé", ahogy a határidők követelik. Mindennap ellátogatok a szombathelyi főpostára, hogy megtekintsem a postafiók tartalmát - semmi értelme nem lenne, hogy ha úgyis napi vendég vagyok a postán, ne magam bonyolítsam a befizetéseket.

Most már el lehet tenni a decemberrel együtt az egesz esztendő "termését" is a kis házi archívumba - és ideje előre nézegetni, a 2004-es esztendőre. A mozicsatorna januári díját, illetve a postafiók negyedéves bérleti összegét már egyenlítettem, azaz két holmit előre fizettem - ha így vesszük, már javában benne is járok a jövő évben... Előre befizetések révén nyilván sokan vagyunk hasonlóan.

Mégis inkább az összefoglalások, a mérlegkészítések ideje a következő pár nap - "színesítve", vagy épp súlyosabbnak, terhesebbnek éreztetve velünk az ünnepi készülődés időszakát. Akármennyire is a karácsonyi ajándékvásárlás, a menü összeállítása, a vendégségek egyeztetése, a munkarend tisztázása van a felszínen - tudatunk csendesebb síkján, súrolgatva önbizalmunkat, önértékelésünket, azaz lelkünkön barázdákat hagyva elő-előkerülnek a letelő év eseményei, mialatt egyik helyről a másikra megyünk, míg a tévét nézzük, s figyelmünk elkalandozik, míg a hóesésben gyönyörködve töltünk pár percet.

Talán a február hetedike, az április huszonharmadika, a július tizennegyedike éppen nem rémlik fel kristálytisztán előttünk, de mindannyiunknak voltak az évben saját, privát jeles napjai - akár felemelőek, akár lesújtóak, akár csak elgondolkodtatók, tanulságul emlékünkben megmaradók.

Eltesszük a leveleket is, amiket kaptunk - már amelyiket megtartani fontosnak ítélünk... lezárjuk lassan a 2003-at. Nem lesz még egy pre-év. Pre - előtt, előtti... EU-előtti. Jövő májusban új korszakot kezdünk. 2004-ben tehát két elsejénk lesz, két "kezdésünk". Egy sima, megszokott, szilveszteres évbúcsúztató-évkezdő elseje - és egy munka ünnepes elseje - a májusi.

31+29+31+30 - ennyi nap telik el a jövő évben május elsejéig. Olyan nagyon húzódott ez a mi belépésünk - és még az utolsó pillanatban is arrébb tolja egy szökőnap... Milyen lesz az EU-ban? És vajon hogyan értünk majd szót az "EU"-val? Ahogy a reklám mutatta: némán tátogó halak leszünk, mert nem beszéljük az EU fő nyelveinek egyikét sem - vagy azért már ad hangot a "hal"? Észrevesszük-e majd egyáltalán, hogy az év közepe táján is "új év" indul? Épp a turista előszezon veszi majd akkor kezdetét. Meg az érettségik... A mostani negyedikesek - oppardon, tizenkettedikesek - már az EU-ban érettségiznek... az EU-ban felvételiznek... Érzik-e vajon ők ennek jelentőségét? Éreznek-e például emelkedettséget emiatt?! És mi, mindannyian, a belépő országok lakosai érezzük-e, hogy nő a "jelentőségünk"?

Az amerikai állampolgárság manapság olyan, mint anno római polgárnak lenni - és az amerikaiakban erősen él is saját létezésük rangja! Éntudatukban komoly érték, hogy ők az Amerikai Egyesült Államok polgárai. Milyen lesz a mi éntudatunk EU-polgárokként?



A kép forrása: www.mozaik.info.hu

Sebők Lili



2003. december 17., szerda 10:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület