CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A képpé formálódott öröm

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Főiskolai karán a tanácsteremben nyílt meg Babos Ágnes tárlata.
    Megnyitót Kovács-Gombos Gábor művész, tanszékvezető, főiskolai docens mondott, aki a művészhez kötődő, évtizedesnél is hosszabb ismerettsége révén számos közös, gyakran nagyon is személyes emléket felidézett a hallgatóság előtt.

    Babos Ágnes képei ismerős, és felismerhető tájak, alakok, személyek ábrázolása által igen hangsúlyos és gazdag kolorittal egyszerű és érthető látványelemekből felépített üzeneteket hordoznak. Mindenek között és mindenek előtt: a ,Nagy üzenetet".
    Nem bonyolult kódrendszer a Babos Ágnesé, sokkal inkább jól meghatározható elvek szerint működő, ezért képeinek üzenete nem is megfejtést igényel, de mindenképpen értő olvasatot. Az értelmezést is fölöslegessé teszi – a figurákon keresztül, ám a figuralitás konkrétumán túlmutató – az összefüggés-rendszert összetartó erő, amelynek a nézőre is ható intenzitása nem kétséges. A fénnyel telített képekből nem a ,,mindennapi" fény árad, hanem az, amelyet talán a valós világban ,, látni" nem lehet, és amely, lám, ezúttal egy művész által egy pillanatra mégiscsak láthatóvá válik.
    Nem ellentmondás ez utóbbi állítás, hiszen a képeket kitöltő tér is kavarog, él, érezhető erővonalak mentén áll össze, visszasugározva valamit az anyaginál egy jóval emelkedettebb szférából. Aztán sorban a már jól ismert allegorikus jelentéstartalmú képek, – amelyek az előbbihez hasonló módon személyes élményeken keresztül keresik az általános történések nyitját és értelmét – hiteles és látható, tapasztalható sorslenyomatokat ábrázolnak. És mindez különböző idősíkokban, akár a jelenből visszafejthetően jelenik meg az alkotásokon. A múltat, és a jelent egyszerre fürkésző, a mának és jövőnek üzenetet küldő képek az észszerű és a mítikus határmezsgyéjén vezetik vissza a nézőt egy elveszett világba, amelyben ember és természet, föld és ég, ember és ég sokkal természetesebb és egyszerűbb kapcsolatban élte életét.
    S hogy mennyire az ,,egész"-ben gondolkodik az alkotó azt mutatják különleges, funkciójuk-váltotta keretei, faragott szárnyasoltárai.
    A kiállításon bemutatott, és a művész rajzkészségét, mesterségbeli tudását bizonyító Madách-illusztrációk – amelyeket nem könyvbe, hanem csak ,,úgy magának" készítgetett – a színekben, fényekben villódzó kiállításnak érdekes ellenpontját képezik.
    ,,Hát ilyen a világ?" - csodálkozik a nézelődő Babos Ágnesnek az összefüggéseket a maguk logikus egyszerűségében, és logikán túli, érthető és követhető együtthatásaiban egyaránt megmutató képei láttán.

    ,,Örömködő tájképek" - hangzott el a művész spontán és sajátos megfogalmazásában néhány, kisebb méretű alkotásának a bemutatásakor, amely alatt egyértelművé vált, hogy lényegében semmi különös nincs Babos Ágnes képeiben.
    A művész egyszerűen olyannak festi le a világot, amlyennek ő maga látja. Azt örökíti meg a képkeretek közötti felületen, amit arra érdemesnek tart.
    ,,Örömködőek" a tájképek; mert örömmel fest Babos Ágnes, ezért a táj, az emberek, a házak, a fák, a szobabelső, a tér maga és az univerzum megtelik örömmel, azzal, amelyikkel Babos Ágnes szemléli azokat.
    A teremtés nagyszerűsége és egyedisége feletti öröm, a tisztelettel és olykor a fájdalmakkal teli mellett, a tulajdonképpeni szellemi-lelki mivoltunkat próbálja megszólítani.

    Őszinteséget nélkülöző, parttalanná táguló világunkban ezért tűnik annyira különlegesnek, kiegyensúlyozottnak Babos Ágnes képi világa, mert kétségek nélküli, hiteles, hittel teli, változthatatlan pontokat meghatározó és őszinte. Olyan mint a művész maga.

    A kiállítás megtekinthető december 19-ig munkanapokon 8.00-16.00 óráig a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar tanácstermében, a Ferenczy János u. 4 szám alatt.


Kapcsolódó cikk.
http://www.cyberpress.hu/article_plain.php?id=2588



2003. december 02., kedd 22:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület