CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

„Az évtized folyója a Rába”

2003. november 19-én, Sárváron, a Nádasdy Várban kerül megszervezésére „Az évtized folyója, a Rába” címet viselő konferencia.
A konferencián  aláírásra kerül a folyógazdálkodási tervvel kapcsolatban készített „Az egyeztetett igények” című  dokumentum. Az Észak-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács részéről dr. Szakács Imre elnök látja el kézjegyével a dokumentumot.

A szakmai dokumentum további aláírói lesznek: Krenner Róbert, a Nyugat-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke, Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója és dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

A dokumentum a Rába Szentgotthárd és Győr közötti szakaszának egyeztetett szakmai igényeit és célkitűzéseit tartalmazza.

Az Európai Unió 2000 októberében elfogadta a Víz-Keretirányelvet, amely alapvetően meghatározza az európai tagállamok vízgazdálkodását.2000-ben, a Rába völgyben kezdődött meg az első magyarországi folyógazdálkodási terv elkészítése. Ennek megfelelően a dokumentum megvalósítása 2000 óta az alábbi ütemezésben történt: 2000. – alapadatok összegyűjtése; 2001. – a természetvédelmi és vízügyi feladatok szinkronizált végrehajtásának vizsgálata; 2002. – az összehangolt feladatok és önkormányzati igények illesztése; 2003. – az egyeztetett igények és célkitűzések összefoglalása, illetve nyílt eljárás kezdeményezése.

Az alapkoncepcióhoz illeszkedően - a természetvédelmi, vízügyi feladatok és az EU előírásaiból adódó kötelezettségek mellett - az önkormányzatok
részéről a következő igények merültek fel: a vízi turizmus fejlesztése, kikötőhelyek kijelölése; a talajvízszintek rehabilitációja;  jóléti célra hasznosítható vízfelületek kialakítása; a folyóba bedőlt, a vízi turizmust akadályozó fák eltávolítása;  a rendkívüli vízkivételek elleni tiltakozás.


Ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság

2003. november 18-án a Győr-Moson-Sopron  Megyei Védelmi Bizottság  megtartotta  ez évi  második tervezett ülését.

A 2003-as év  védelmi  feladatait áttekintve a résztvevők örömmel  nyugtázták, hogy  az idén nem volt  árvíz, amely oly sok munkát adott 2002-ben. Néhány szélviharon kívül a megyében nem volt komoly természeti csapás. Az önkormányzati tűzoltóságok és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság számára a soproni  gyertyaöntő gyár és a Fertő-tavi nádas égése jelentett emlékezetes beavatkozást.

A Burgenlanddal alkotott EURÉGIÓ megyéit júniusban ifjúsági katasztró-favédelmi versenyen fogadta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A versenyen jól szerepeltek megyénk általános és középiskolás csapatai, a vendéglátással pedig mindenki elégedett  volt.

 A védelmi feladatokra, a válságkezelés során szükséges  együttműködésre történő felkészülés kiemelkedő eseménye volt a védelembe bevont szervek részvétele a VÉDELEM-2003. védelmi-igazgatási rendszergyakorlaton. Az októberben lezajlott gyakorlat során különböző, feltételezett veszélyhelyzetek kezelését gyakorolták, ezúttal csak papíron megtervezve az intézkedéseket. A gyakorlat során alkalmazták a NATO válságkezelési szabályait és módszereit is. A gyakorlat tapasztalatait a védelmi bizottság tagjai a felkészítés során hasznosítani fogják a jövőben.

A védelmi bizottság határozatot fogadott el a 2004. évi feladatokra vonatkozóan, továbbá a testület tagjai tájékoztatást adtak a fegyveres és rendvédelmi szervek aktuális védelmi  feladatairól és az általuk vezetett szerveket érintő szervezeti-  és létszám-változásokról- hangzott el dr.  Szakács  Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke tájékoztatásában.


Beteljesült az ifjúkori álom

    A jobaházi Idősek Otthonában 104. születésnapján köszöntötték az intézmény legidősebb lakóját, Szalay Gáspárt.
    A meghitt hangulatú ünnepségre meghívást kapott Firtl Mátyás, a Megyei Közgyűlés általános alelnöke, aki kedves szavakkal és őszinte elismeréssel gratulált a ritka születésnaphoz. Az alelnök a hosszú élet titka iránt érdeklődött az ünnepelttől. Gáspár bácsi röviden, de találóan fogalmazott: soha nem dohányzott és nem ivott, a sorscsapásokat – amelyekből bizony e három évszázad során jócskán kijutott – erős idegrendszere segítette neki átvészelni. Talán ez segítette őt hozzá ahhoz is, amit fiatalkorában eltervezett: megérte a
XXI. századot.
P.Z.


Átadták a felújított óvodát
 

A település és az intézmény vezetőin, dolgozóin kívül a legilletékesebbek, az óvodások vették körül dr. Szakács Imrét, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és a Megyei Területfejlesztési Tanács elnökét azon a rendezvényen, mely keretében ő avatta fel és adta át használóinak a felújított óvodaépületet Győrszemerén.

Az 1920-ban épült épület 1949-óta a helyi apróságok második otthona. Az idő vasfoga azonban ott hagyta nyomait az épületen, ezért a település vezetői a felújítás mellett döntöttek, ehhez persze a Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) segítségét is kérték és kapták. 1998-ban az óvoda és az általános iskola fűtéskorszerűsítését, 2001-ben az óvodaépület tetőzetének felújítását támogatta a Tanács, az idei évben pedig az óvoda nyílászáróit cserélték ki decentralizált támogatások felhasználásával. Dr. Szakács Imre elmondta, hogy a Tanács az elmúlt 5 évben közel 18,5 millió Ft támogatást juttatott Győrszemere oktatási-nevelési intézményeinek felújítására, korszerűsítésére.

2003 nyarán az épület elavult nyílászáró szerkezeteit, valamint a szigetelését cserélték, javították 3 millió Ft-os tanácsi támogatással. (A külső vakolat lefagyott, porlott, feltáskásodott, emiatt a vakolat felújítására volt szükség. A nyílászárók nem feleltek meg a kor hőtechnikai követelményeinek, huzatosak, rosszul záródóak voltak, valamint a csapóesőnek nem álltak ellen. 22 db külső nyílászárót cseréltek ki.)

Köszöntőjében a Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: „Mai felfokozott világunkban különösen fontos szerepet kapnak azok az intézmények, melyek gyermekeink oktatását, nevelését, megnyugtató felügyeletét biztosítják. Az itt dolgozó nevelőtestület lelkesedéssel, türelemmel, nagy-nagy gyermekszeretettel neveli a gyermekeket, és soha nem felejti el Brunszvik Teréz jelszavát: „Tedd mindig a jót, mit szíved sugall,  de hálát ne várj érte, úgy folytonosan boldogíthatsz és boldog lehetsz.”  Kívánom, hogy - a jövő generációk iránti felelősség szellemében - az ő gondolata jegyében tudják önzetlenül és lelkesedéssel tovább folytatni
nevelőmunkájukat, alakítani, formálni az Önökre bízott gyermekeket. ”

P.Z.



2003. november 18., kedd 17:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület