CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Csáky Károly: Híres selmecbányai tanárok

    ,,Magam legkevésbé sem vagyok e művel megelégedve, mert jól tudom, hogy mennyire hiányos; de hát végre egyszer már csak be kellett fejeznem, és úgy ahogy van, át kellett adnom a közönségnek, mert ha azt akartam volna bevárni, hogy szótáram teljes és tökéletes legyen, akkor örökké kéziratban kellett volna maradnia." - fogalmazza meg Péch Antal (1822-1895), a XIX. század második felének legjelenősebb bányamérnöke az alkotó, könyvet író ember örök dillememáját.

     Péch Antal idézett mondásához folyamodott Csáky Károly is, aki Híres selmecbányai tanárok című könyvének bemutatójára érkezett Sopronba.
    Csáky Károly pedagógus, néprajkutató és közíró, iskolaalapításban szerepet vállaló honismereti kutató. Huszonkét – néprajz, honismeret, művelődéstörténet tárgyban – könyv szerzője, amelyek között a Honti arcképcsarnok (Dunaszerdahely 1998) és a Jeles elődeink (2002.) című kötetekkel trilógiát alkot a selmecbányai tanároknak emléket állító, amelynek a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban tartott bemutatóján szép számmal jelentek meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektorával együtt annak tanárai és hallgatói is. Az eseményen a kötetet kiadó Lilium Aurum könyvkiadó igazgatója Hodossy Gyula, valamint Dr. Hála József, a Magyar Állami Földtani intézet főmunkatársa is jelen voltak, akik a kiadó munkáját, illetve a szerző munkássságát ismertették.
    Százhatvanöt tanárportrét tartalmaz a kötet, a sokszínűségével, többféle kultúrájával büszkélkedő, iskolái által ismertté vált város jó nevű tanárai elevenednek meg a könyvben. Selmec, a tudományok bölcsője hírnevét nem kizárólag a felsőfokú intézménye, hanem az ismereteket magas szinten megalapozó, évszázadokon át működő evangélikus líceuma és tanítóképzője, és katolikus gimnáziuma is növelte.
    A százhatvanöt tanár emberi vonásait is megrajzoló portrékból kiderül, hogy választott hivatásuk, a tanítás és a nevelés mellett, valamennyiükre jellemző volt a tudományos felkészültség, az európai nyelvek magas fokú ismerete, emberi kvalitásaik, pedagógia-tudományos munkásságuk a mai kor embere előtt is követendő például szolgálhatnak, abban is, ahogyan a több nemzetiségük által adódott helyzetben európai szellemiséggel és természetes józansággal tudták kezelni a nehezebb helyzeteket is, bebizonyítva, hogy a józan ész, a tudás és az emberi tartás győzedelmeskedik, mert a legfőbb emberi értékek közé tartoznak.
    Archív felvételek az épületekről, amelyekben a legendás hírű tanárok működtek, fotók, műveik címlapja, síremlékeik is megtalálhatók a könyvben, amiről a szerző maga írja: ,, Eme kötetem megjelentetésével sem törekszem a teljességre. Célom az volt, hogy a már kész anyag hasznosítható legyen az oktatásban: önismeretre, önbecsülésre okítson, a tudományok iránti érdeklődésre ösztönözzön, segítsen a helytörténeti kutatásokban határokon innen és túl."
Azért, paradox a helyzet. Egy határontúli, felvidéki alkotó – az iskolatörténetek majdhogynem fehér foltját képező megközelítéssel  – hozza el a harmadik portrékötetét abba az anyaországba, ahonnan – amint az a bemutatón kibontakozott szakmai megjegyzésekből is kiderült – gyakran még a kutatásaihoz elengedhetetlenül szükséges, a közkézen forgó szakkiadványok, könyvek is a legnagyobb nehézségek árán jutnak el, ha egyáltalán eljutnak.

(Csáky Károly: Híres selmecbányai tanárok, Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2003., 162 Sk)
Tóth Éva
 



2003. november 17., hétfő 23:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület