CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Jubileumot ünnepelt az Alkalmazott Művészeti Intézet

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) fennállásának 10. évfordulóján nemzetközi konferenciát tartottak Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia Központban.
 

Az AMI-sok teljesítményét Dr. Faragó Sándor rektor értékelte

 

Konferencia az EU-s esélyekről

    A jubileumát ünneplő Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) néhány, a művészet iránt elkötelezett egyetemhez kötődő tanár áldozatos munkájának és elszántságának eredményeként jött létre, olyan szakembereket kibocsátva, akik a pályán mind megállták a helyüket. A Faipari Mérnöki Karon belül megvalósult képzés – amelyre tízszeres a túljelentkezés – deklarált célja olyan szakemberek kiművelése, akik képesek a szűkebb és a tágabb értelemben vett környezet formai alakítására, azok elemeinek és elemrendszereinek megtervezésére, a kapcsolódó területek sajátosságainak figyelembevételével a közös alkotómunkára. Az alkalmazott művészeti képzés tantervi programja megfelel a hazai művészeti képzés követelményeinek  A tíz szemeszteres képzésen választható szakok: építész tervezőművész: -belsőépítész szakirány; A formatervező művész szakon a -fa- és bútoripari szakirány,  -papír- és csomagolóipari szakirány, valamint  -szilikátművészeti szakirány között választhatnak a hallgatók.
 

A konferencia helyszínén az AMI-hallgatók munkáit láthatta a közönség

    A mai nemzetközi kitekintést adó rendezvény abban is segítette az oktatókat, diákokat, hogy a nemzetközi összehasonlítás által megmérettetve, egy pozitív végeredményű összehasonlítás cselekvő és egyben megmérettetett alanyaiként további energiát kapjanak a művészi pályán való elindulás lendületéhez.
    A résztvevőket Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora köszöntötte, aki az intézet munkáját értékelve, a jövőről is bizakodó hangon szólt a társintézetekkel, valamint a várossal való együttműködésről.
    A felsőfokú művészeti képzés esélyei és lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás után című konferencián hazai és külföldi társintézmények vezető részvétele mellett külföldi művészeti egyetemeinek vezetői – Wilfried Posch, a linzi Művészeti Egyetem professzora, Dr. Gerald Bast, a bécsi Iparművészeti Egyetem rektora, Dr. Iimro Vasko, a pozsonyi Design Akadémia Építész- illetve , Dr. Ivan Csudai, a pozsonyi Design Akadémia Képzőművészeti Tanszékének vezetői, prof. George Teodorescu, a Danubius Design németországi képviselője – is résztvettek. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke mondott bevezetőt az egybegyűltekhez.
Mészáros György intézetigazgató véleménye szerint a tíz év alatt elért hallgatói eredmények további, komoly perspektívát jelölnek ki a képzésnek. A konferencia egy sikeres, folytatandó első lépésnek számít, amelyet a társintézetekkel való – a már meglévők mellett, további –  találkozók, közös projektek kell hogy kövessenek.

,,Kerámiák a kertben "

A Festőteremben nyílt tárlat a linzi Művészeti Egyetemmel történő diákcsreprogramnak, valamint egy osztrák-magyar közös pályázatnak köszönhetően valósult meg.
 

Prof. Dr. Molnár Sándor, Mészáros György, Maria Baumgartner, Wilfried Posch a megnyitón

A kertbe elhelyezendő kerámiamunkákat – a hideg időjárás miatt – a Festőteremben tekinthetik meg az érdeklődők.
 

     A konferencia folytatásaként, a meghirdetetthez képest jelentős időbeli csúszással megnyitott tárlaton 12 alkotó – köztük két magyarországi – kertplasztikái, az alkotásokat eredeti környezetüben készült fotókkal együtt láthatók.
    A Kerámiák a kertben kiállítás – amelyről hamarosan bővebben is írunk –  november 23-áig, naponta 10.00-18.00 óra között tekinthető meg a Festőteremben.

T.É.



2003. november 14., péntek 00:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület