CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


... támogatott, tűrt, tiltott...

Nem ciccegnek majd


Bonyhádi Károly szeptember tizenhatodikától október másodikáig - és Bonyhádi Károly november tizedikétől december harmadikáig... Ritkán adatik meg nem-világváros képzőművészének, hogy ugyanazon településen ilyen rövid idő alatt kétszer is megmutatkozhat kiállításon. Milyen településen? A városban, ahol alkot, dolgozik: Szombathelyen.

A második kiállítás azonban nem önálló, hanem csoportos. Az, amelyik november 10-én, hétfőn délután ötkor nyílt meg a Művészetek Háza pincegalériájában, az önmagában is elmélkedésre, gondolkodásra indító miliőjű helyen. A 2K nevű, négyfős csoport egyik tagjaként láthattuk most Bonyhádi Károlyt, aki szeptemberben egészen más oldaláról mutatkozott meg, láttatva művészi sokoldalúságát. Akkor Fényelemek címmel filozófiai-történelmi-néplélektani mélységekbe jutottunk a valóságon általa nyitott réseken keresztül, a valóságot az ő látásmódján át megpillantva.

Részlet a szeptemberi kiállítás beharangozójából: "Tűz, Víz, Föld, Levegő - ókori gondolkodók, középkori alkímisták egyaránt e négy "ős"-elemet tekintették világunk alkotórészeinek, és ezek tulajdonságai határozták meg annak működését. A négy elemet - négy leegyszerűsített jellel ábrázolták (háromszög, kereszt, párhuzamos vonalak és ezek kombinációi). Ezek a jelek geometrikus stilizált megjelenítésükben teljesen azonosak a mai kor vizuális attributumaival - a piktogramok, emblémák, logók képi világával. Az elemekhez kötődő tartalom egykori tudományos jelentése napjainkra érzelmi, hangulati, szimbolikus értelművé változott (melegség, hevület, vágy, hidegség, nyugalom, stabilitás, termékenység, anyaság, súly, súlytalanság, repülés, szabadság)."

A Bonyhádi-képeken ott vannak az elemek jelei, de milyen látványelemek segítségével megjelenítve!

A mostani kiállítás a csapat fotóit mutatja be, ahol Bonyhádi Károly tagja a négyfős csoportnak, egyik ember, és ő kiválóan tud egyik ember lenni. (Tud? Tudott... A csoport ma már nem aktív csoportként...) Ebből, a csoporttag Bonyhádiból lett az a művész, akiről az előbb beszéltem. A 2K csoport kiállítása visszatekintő összefoglalás. És milyen visszatetsző, hogy nem jelentek meg hiánytalanul!!! Nem jöttek el a négyek. Bemutatják itt a régi, hetvenes-nyolcvanas évekbeli fotóikat és egy-két kilencvenes évek elejéről származót... és van, aki nem képes eljönni arra a háromnegyed órára, egy órára, míg a megnyitó körülbelül tart?? Szó szerint nem volt képes megjelenni egyikük. Sajnos, a hiányzás egyértelműen indokolt. Sajnálkozni lehet - fejet csóválva helyteleníteni értelmetlen: Liszy János már halott.

A névsor demokratikus betűrendben: Bonyhádi Károly, Dallos László, Liszy János és Rosta József.

Idézet a Rasperger József által megfogalmazott beharangozóból: "A szombathelyi fotózás-történet mai napig legprogresszívebb alakulata volt ez a négy főből álló csoport, amely az MMIK-ban a 70-es évek közepén megalakult nagyobb létszámú társaságból "kristályosodott" ki. A fotózásról mint médiumról való gondolkodásuk, művészi magatartásuk különböztette meg őket a hagyományosan tevékenykedőktől, egy sorba állítva őket a bajai, esztergomi, és néhány Budapesten élő fotográfussal. (A szerk. kiegészítése: Hadd tegyem itt hozzá, nem tudom, kire gondolt itt Rasperger József - de jómagam kiemelkedőnek tartom a bajaiak közül Kovács Lászlót!)

Meghatározó volt Dallos László személyisége, amelyet a nagyon is különböző egyéniségű Bonyhádi Károly, Liszy János és Rosta József képes volt elfogadni, és különbözőségüket továbbgondolni. Magas színvonalú munkájukat minősítette az Esztergomi Fotóbiennálén, vagy a Fiatal Fotóművészek Stúdiójában kapott díjak, elismerések sora. A sajnálatosan fiatalon elhunyt Liszy János kivételével, valamennyiük élete a fotózásban teljesedett ki."

Régiónk művészei. Sopronban, Győrött, Mosonmagyaróváron, Csornán is látniuk kellene az ott élőknek ezeket a képeket! És persze, országosan is. Nem azért, mert én olyan elfogult vagyok. Azért, mert a mai negyvenes-ötvenesek fiatal éveinek korát, gondolatvilágát, vágyait és észleléseit hozzák elénk. A szabadság légkörében eszmélt és felnövő fiatalabbaknak befogadható, érdekes képek - a hatvanas-hetveneseknek talán még ma is megborzongatóan nyíltszavúak, "szemtelenek". És félreértés ne essék: nem a láttatott valóságra értem mindezt, hanem a képpé varázslás szabadlelkű merészségére. A képek születésének idején, mint tudjuk, a 3T szabdalta a kultúrát "részhalmazokra": támogatott, tűrt, tiltott... A 2K kiállított képeit szét lehetne szortírozni e szempontok szerint is. De miért tennénk? Nem léteznek már azok a kategóriák! Elporladtak a berlini fal bontói kalapácsainak, csáklyáinak, buldózereinek elülő zajával.

Képek vannak, látványok és mondanivalók. És én örülök, hogy megismerhettem őket! Bár Önök is láthatnák, Kedves Olvasóim mindazt a szépet, mélyértelműt, játékosat, fájdalmasat - mindezt két dimenzióba "egyszerűsítve"-varázsolva, amit én ma láthattam! Mi lenne? Egymásra nézhetnénk, ha valamelyikünk felemlítene egy-egy képet - és félszavakból is értenénk egymást! A négyfős csapat csoporttá tereli mindazokat is, akik a képeket megnézik. Nem hiszik? Kérem, ha tehetik, győződjenek meg a fotók hatásáról, erejéről, szépségéről, puhaságáról, hatalmasságáról! És jegyezzék meg a négy alkotó nevét!! A fény virtuóz hámba fogói ők! Remélem, Kedves Olvasóim, ha saját szemükkel látják a képeket, már nem ciccegnek majd, hogy túlzok - ha most fejüket csóválják is a sok elismerő szó olvastán!


A kép csak illusztráció, egy kis ízelítő az egyik csapattag, Rosta József munkásságából, nem a kiállítás része.


A kép forrása: http://www.c3.hu/scripta/balkon/98/0708/05kesz.htm

Sebők Lili



2003. november 11., kedd 01:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület