CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kultúrával a Nyugat kapujában – Megyei rendezvénynyitó Téten
 
Szombaton délelőtt Téten vette kezdetét a „Kultúrával a Nyugat kapujában kulturális fesztivál” idei megyei rendezvénysorozata, ahol a megjelenteket dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Ferenc, Tét polgármestere köszöntötte.

Megnyitó beszédében dr. Szakács Imre hangsúlyozta: „A kultúra, a művelődés, bár hosszú távú befektetés, de jó befektetés. Pontosabban elmaradhatatlan befektetés. Így látja ezt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is. Az önkormányzatok gazdálkodásának nehézségei ellenére - lehetőségeink szerint továbbra is - örömmel támogatjuk azokat a rendezvényeket, amelyek a kulturális értékteremtést szolgálják. Bár nem tagadjuk más, talán kevésbé értékes kultúra létezését, mi mégis az értékeset, a megőrzendőt, a követendőt kívánjuk bemutatni. Azt szeretnénk, ha az emberek tudnának különbséget
tenni értékes és értéktelen, igényes és igénytelen kultúra között.”

Téten, az első elődöntőn vers- és prózamondásban mérhette össze erejét a hat településről érkezett közel 30 résztvevő. A december 13-ára tervezett győri karácsonyi gáláig – melyet a fővédnök, dr. Nemeskürthy István is megtisztel jelenlétével – közel 2500-an lépnek színpadra, hogy tudásukat - egyéni és csoportos produkciók keretében – szűkebb pátriájukon kívül is megmutassák.


A találkozás összeköt

Zsúfolásig megtelt résztvevőkkel és érdeklődőkkel a budapesti Láng Művelődési Központ színházterme azon a programon, mely keretében Győr-Moson-Sopron megye és a megyei nyugdíjasklubok mutatkoztak be a fővárosban.

Az Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége meghívására 19 Győr-Moson-Sopron megyei nyugdíjasklub közel négyszáz tagja látogatott Budapestre, hogy tudását és tehetségét szűkebb pátriáján kívül is megmutassa. Elsőként Krizsán Sándor, az „Életet az éveknek” Szövetség országos elnöke köszöntötte a Nyugat kapujából érkezett vendégeket, majd dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be megyénket. Szakács Imre kiemelte: „Felsorolni is nehéz mindazt, amire a Győr-Moson-Sopron megyében élő emberek büszkék lehetnek. Műemlékekben gazdag városainkkal, falvainkkal, történelmi és építészeti nevezetességeinkkel, vadregényes természeti és vízivilágunkkal, fesztiváljainkkal, népi hagyományainkkal és vendégszeretetünkkel mindenütt találkozhat a hozzánk látogató vendég.”

 

Dr. Szakács Imre, a Megyei Önkormányzat nevében emléklapokat nyújtott át a házigazdáknak és a résztvevőknek.

 Az egész napos rendezvény keretében néptánc, vers, népdal kategóriában mutatkoztak be az idősek. Egyéni és csoportos produkcióikat vastapssal jutalmazta a népes közönség, melynek soraiban számos települési polgármester is feltűnt.

Zsámbokiné Buday Anna, az „Életet az éveknek” Szövetség Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke – mint az egyik főszervező - a házigazdáknak a lehetőségért és a szíves vendéglátásért, klubtársainak pedig a lelkes és eredményes részvételért mondott köszönetet. Kovács Ferenc, a Megyei Közgyűlés időskorúak tanácsnoka a rendezvény után elmondta, hogy a tartalmas programoktól kicsit fáradtan, de elégedetten indulnak haza. Elégedettek, hiszen a Nyugat kapujában élő nyugdíjasok megmutathatták az általuk őrzött értékeket.

P.Z.



2003. november 10., hétfő 11:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület