CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Türelemmel masszírozni

Szív a kézben


Az elmúlt héten a Polgári Egyesület Szombathelyért meghívására Szombathelyre látogatott Dr. Papp Lajos szívsebész professzor. A város lapjában, a Savaria Fórumban megjelent összefoglalóból (Haitzmann Ágnes írása) idézek most Önöknek, Kedves Olvasóim.

____________________________________

... a szívsebész professzor szerint az egyik legszebb és ráadásul legeredményesebb dolog a világon a türelem. Sokak szívét tartotta már a tenyerében, egyre simogatva, hosszú, orvosnak-betegnek gyötrelmes műtét után, arra várva, hogy végre dobbanjon egyet. Ő türelmesen vár, s az mindig megdobban, ha Isten is úgy akarja.

____________________________________

Elmondta Papp Lajos azt is: jó volna már végre eltanulni a velünk élő zsidóságtól azt a hagyományt, amellyel biztos, hogy az utánunk felnövő generáció megőrzi, s majd tovább is adja elődei igazságát, mely hagyomány így szól: Mondd el fiaidnak!."

____________________________________

- Meglepve hallottam, hogy leszokott a cigarettáról, pedig még a közelmúltban is erős dohányos volt.

- Október hatodikán reggel, amikor fölkeltem, és az első híradások az aradi tizenhármakról szóltak, egyszerűen arra gondoltam: ezek az emberek életüket adták egy ügyért, amit én is próbálok szolgálni. Az egy csekélység, hogy nem gyilkolom az életemet naponta, úgy éreztem, hogy meg tudom tenni, és meg is tettem.

- Nem is járt tehát nagy küzdelemmel...

- Örömmel járt. Az ember, ha önmagát, a gyengeségét legyőzi, az örömmel jár.

____________________________________

Egyszer megfogadtam, hogy nem dobok ki papírgalacsint, csikket, szemetet az ablakon. Amikor megfogadtam, aznap megint kirepült valami az autómból, és nagyon elszégyelltem magam, épp most tettem fogadalmat. Csak egy apróság, és én nem tudtam tartani magam ehhez. Megint megfogadtam, és megint kidobtam. Harmadjára már nem dobtam ki. Aztán eltelt fél év, és megint megtörtént az eset: kiszálltam az autóból, visszamentem és fölvettem a szemetet. Tizennyolc éve volt ez, de most is meg kell néha állnom. A mindennapok élése során rögzült "rosszaságot" levetkőzni igen nagy energiába kerül.

____________________________________

Miért is ment Irakba Papp Lajos a háborút megelőző napokban? ... ... A háború ellen ment, gyógyítani ment. Úgy is, hogy tudta, ott mindenki tisztában van vele: a magyar hadban áll az irakival. Legalábbis papíron. S hogy még tobbet tegyen a vérontás ellen, a Szentatyát is megszólította, hiába. Ő viszont ment, ráadásul a Szaddám Husszein Kórházba, amely a támadók számára stratégiai célpont lehetett, s amelyet végül bombatámadás is ért. Sok minden történt vele, végül hazajött. Még szerencse, hogy haza tudott jönni. Másnap kitört a háború.

____________________________________

Engem senki nem bántott Bagdadban, az egyszerű emberek szeretettel vettek körül, a hivatal részéről nem éreztem sem haragot, sem gyűlöletet, nem éreztem semmilyen negatív indulatot. Egyfajta furcsa értetlenséget tapasztaltam, de nem velem, hanem a helyzettel kapcsolatban.

____________________________________

Számtalan háború elment mellettem anélkül, hogy megérintett volna, és valószínűnek tartom, hogy számtalan háború el is fog menni mellettem még. Nem tudom megmondani az okát, hogy miért ez volt az a pont, amikor a lelkiismeretem megszólalt, de hogy ezt az utat hajlandó vagyok bármikor végigjárni, az természetes. Ez az út nem más, mint a lelkiismeretem szerinti cselekvés. Ha megszólal, teszem a dolgomat.



A kép forrása: http://www.sacred-heart.org/

Sebők Lili



2003. november 08., szombat 20:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület