CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A T. Takács Galériában

Bagoly a fán


Közeledik a karácsony. Meg-megállunk kirakatok előtt - vagy, hogy ajándékot nézzünk, vagy, hogy kötésmintát, divatfazont vigyünk haza memóriánkban, és valami hasonlót, szépet, divatosat készítsünk valamelyik hozzátartozónknak.

A bank, a fodrász, a sportbolt után egyik oldalról közelítve - a mozi, a bank, a szórakozóhely, a pogácsasütöde, telefonáruda és papírüzlet után a másik oldalról közelítve ott létezik immáron egy éve a szombathelyi Kőszegi utcában a T. Takács Galéria.

A minap voltam szemtanúja, hogy a szemben lévő harmadik bank - az utcában van még az előbbieken kívül két másik ilyen intézmény, úgyhogy szokás e helyet a bankok utcája névvel is illetni - saját, fenntartott parkolóhelyére szabálytalanul leállt egy német anyanyelvű, hatvankettő-hatvanöt év körüli úr az autójával, és némi szóváltás után, mely közte és a bank biztonsági őre között zajlott, átsietett az úton a galériába... ígérve az őrnek, hogy csak két pillanat, tényleg, azután már megy is onnan a járművel.

Valószínűleg vásárlási célzattal ugrott be oda az illető. Ki tudja, kép, vagy ízléses vas-zománc kompozíciójú iparművészeti tárgy volt a kinézett dolog... A kép persze maga is háromféle: modern, nonfigurális olajfestmény vásznon - modern, figurális olajfestmény vásznon - kerettel bíró mű, mely szépséges és formabontó mind képi megjelenésében, mind anyagfelhasználásában.

Tökéletesen megfér egymás közelében e három megfogalmazása a valóságnak. A lendületes vonalakkal, foltokkal, fantasztikusan finom színekkel magát a lelki érzékelést megjelenítő olajfestmények rezzenetlen nyugalommal figyelik a cirkuszi jeleneteket annyira kedvesen, szeretnivalóan megfogalmazó többieket, s ők együttesen érdeklődéssel merülhetnek el a harmadik típusú képek annyira valóságosnak megfogalmazott fantáziavilágában, azután kezdődhet a körtánc. Ha a szemlélő lassan körülfordul, s egy-egy kép felületén nem sokat időzve tekintetével hagyja magára simulni a látványt... A légkör örök emlékévé válik. A kicsi hely, ahol annyi új világba belépni kínál kaput a festett fantázia!

A tárgyak pedig, az érintésre csábító székek, asztalkák, gyertyatartók és gyümölcs- vagy édesség tárolására alkalmas tálak mintha csak azért lennének, hogy elrendezésük folytán laza pókfonalakkal szőjék be titokban a teret, hogy amikor a szem elindul az egyik falon lévő egyik képtől a másik falon függő másikig, átúszva e térbeli holmikon könnyebben, kényelmesebben érjen el az új célhoz, a másik, harmadik megnézegetendő képhez. És hát, ha már rájuk esett a tekintet... azért... mi tagadás, a célkép kissé várakozni kényszerül, mert a figyelem letapad a vonzóan szép és érdekes, hazavinni vágyott tárgyakon. Sok közülük egészen biztosan haza is vitetik majd - honi, vagy más országbéli otthonokba teret, sarkot elfoglalni, emelve ama otthon egyéni lényét.







Sebők Lili



2003. október 30., csütörtök 22:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület