CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Újból a hulladékgazdálkodásról


A FIDESZ azt szeretné, ha létesítés és a müködtetés a városé maradna.

Havas András és dr Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás önkormányzati képviselői a csütörtöki közgyűlés elé kerülő hulladákgazdálkodási tervezettel kapcsolatban tartottak újabb sajtótájékoztatót a soproni FIDESZ irodában.

A FIDESZ sajtótájékoztatóján elhangzott a hulladákgazdálkkezeléssel kapcsolatos javaslatot  nem kellőképpen megalapozottak az elképzelések alapján tették meg, hosszabb előkészítő munkára lett volna szükség. Havas András hangsúlyozta: a hulladéklerakók építtetése állami feladat, és a támogatás mértéke nem függhet attól, Sopron hányadikként áll be a sorba. A képviselő arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nem a Fertőszentmiklóson egy magánkézben lévő vállalkozással közösen való megoldás az egyedüli jó megoldása a hulledékkezelésnek.
Dr. Molnár Ágnes fogalmazása szerint: ,, az adófizetők vagyonát magánvagyonná varázsolja az átláthatatlan, nem kellőképp előkészített szerződések halmaza".
A képviselő asszony kifejtette: Maradjon a hulladéküzem létesítése és működtetése is teljes önkormányzati tulajdon; ellenkező esetben 60 ezer fogyasztót ,,visz majd ki" a városüzemeltetési önkormányzati cégből egy magáncégbe az intézkedés.
A sajtótájékoztatón újból elhangzott a Polgári Összefogás által már előző alkalmakkor is kifejtett, a 3,6 milliárdos EU-támogatásra vonatkozó álláspont mellett, ezúttal Dr. Molnár Ágnes kifejtette: megtörténhet, hogy az adófizetők pénzéből létrejött beruházást, illetve annak pályázaton nyert részét, azért mert azt nem kizárólag önkormányzati cég hasznosítja, Sopronnal visszafizettetik, mint ahogyan abban is veszélyt lát a polgári oldal, hogy ,, ha nem sikerül összeszedni a legalább 100 ezer főt számláló konzorciumot, akkor a pályázat nem valósulhat meg, és a városnak kell a milliárdos saját részt befizetni."
Dr. Molnár Ágnes azt is kifejtette: tíz éves távlatban gondolkodva, a jelenlegi tervezet tükrében 10 milliárd forintos bevételtől esne el Sopron városa, ha a hulladékágazatot, leválasztva a városüzemeltetés többi ágától 49 %- ban egy magánég tulajdonába adná.
A tájékoztatóban továbbá felmerült az is, hogy a tervezett leépítés 240 városüzemeltetési dolgozót érintene. A FIDESZ szerint a hulladékgazdálkodási tervezettel kapcsolatosan  értékfelmérés nem történt, egy esetleges döntés a vagyonvesztély komoly kockázatát hordozza magában;  ,,Nagy értékű, a város számára előnytelen privatizáció történik".  A FIDESZ nem feltétlenül ellenzi a győri projekthez való csatlakozást, fontosnak tartja azonban, hogy a szemétszállítás és szemétgyűjtés ne kerüljön ki már 2003-ban a Soproni Városüzemeltetési Kft. kezéből, amikor a hulladéklerakó megépítésére legkorábban csak 2006/2007-ben kerülhet sor.

H. E.



2003. oktĂłber 28., kedd 09:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület