CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Borka Sándor a Pannónia Galériában

Október 31-ig látható Borka Sándor művésztanár kiállítása a Pannónia Med Hotel kiállítótermében. A kiállítást egyfajta sajátos, változó kettősség jellemzi: egyrészről figurális ábrázolással megjelenített, realista művészeti produktumokat látunk a falakon, másrészről ez a szándék képről képre egyedileg és tudatosan módosul azzal, hogy mindegyik alkotás az expresszivitás eszköztárát is igénybeveszi.


A látottak kettősségét pedig az okozza, hogy némely képet annyira ez utóbbi jellemzi, hogy mintegy "melléktermékként" akceptáljuk a figurális megjelenítést, míg másokon inkább a realitás egyszerű, némelykor már-már szimpla megjelenítése okozza a meglepetést az előzőek után, amennyiben a másutt domináló expresszív jelek annyira visszaszorulnak, hogy nem azonos kiállítási körbe valónak érezzük a kifüggesztett alkotást (ez utóbbiak a városképek és a természetábrázolás egyes esetei).


Amennyiben lehet hiányérzetünk a tárlat egységességének ítéletében, úgy annak minden bizonnyal ez a jelenség az oka. Ugyanígy oszlanak meg, meglehetősen éles határral a témák-címek, s mintha még a technikai háttér is változna a használatban: egyfelől lendületes vonalak, élénk színhasználat, kifejezetten figyelemfelkeltő, csaknem "kiabáló" megoldások szólítják megállásra a nézőt, másutt pedig - legalábbis az előzőekhez képest - mintha "bedöglött színekkel", bántóan konzervatív formákkal vívna kilátástalan harcot a festő, és a siker is változó: van, amikor az anyag győz.


Ismét más alkotásoknál egyfajta földhözragadt realizmus bújik elő a figurából, masszív, megmozdíthatatlan, a kézzelfoghatóság közvetlen kapcsolatából szabadulni nem képes alak tekint ránk, másutt pedig éppen az addig távolságtartással, bizonyos misztikummal együtt megszokott arctípusból (arche) hiányzik ez az attitűd.


A világ szemléletének egységessége, a bizonytalan ingázás a pólusok között: ez az, ami az emberből a kiállítás szemlélőjébe átsugárzik. Mesterségesen osztott világok sorakoznak a galéria falain.


Az egyéni hangvétel az expresszionizmus modern divatkörében rendkívül nehéz: amikor az utca embere a szelíd hangra nem, csak a brutalitás többé-kevésbé kifejezett eszközeire reagál, ezen nem is lehet csodálkozni. Borka Sándornak - úgy gondolom - lesz még ideje és lehetősége az egységes szemlélet kifejező eszköztárának bővítésére és egységesítésére, a megszólítás erőfokozatainak nagyobb differenciálására, s akkor valóban teljes és egységes élménnyel fogunk távozni a kiállításról, hiszen tehetséges, s a kifejezésmódok használata egyes képein már most is sokat igér.
- DI -



2003. oktĂłber 21., kedd 15:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület