CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ifj. Folcz Tóbiás megörökített pillanatai

    Ifj. Folcz Tóbiást a szakma kijelentett megítélése szerint (is) megilleti a ,,művész" titulus. Nem mintha ma nem az, és nem akkor használná a ,,művész" minősítést (többnyire önmaga minősítésére), aki és amikor akarja, de a szakma minősítése hallatán – éppen az említett viszonyok miatt is – az ember csak felkapja a fejét, tudva azt, hogy egy 1978-ban született fiatalemberről van szó.

A kiállítást Sógor Ferenc (balra) , a GyIK igazgatója nyitotta meg.
Szavalt Gergácz Erzsébet

    Mert a fotózás csak részben technika, az a része, ami ,,művésszé" avathatja művelőjét nagyobb részben más, olyan élettapasztalat és bölcsesség, amely a technika alkalmazásán túl (azzal együtt, vagy adott esetben annak ellenére) gazdagítja a reprodukált látványt.

    Ifj. Folcz Tóbiás Gyermek- és Ifjúsági Házban kiállított fotói ez utóbbi szempontból is egyenként remekművek. Bölcs megfontoltság van abban ahogyan a hagyományos technika minden értékét, lehetőségét és visszafogott elenganciáját ,,felfedezte" magának az alkotó, ahogyan a témaválasztában a lényegre koncentrál. A kompoziciós készséghez párosul az alkotó kiváló témaérzékenysége is, amellyel az őt körülvevő világot látja, és az a technika, kivitelezés, amellyel az általa lényegesnek gondoltat láttatni próbálja.

    A képek emberek, virágok, utcaképek, tárgyak, fények és árnyak egyensúlyában, személyes, még csak nem is kódolt üzeneteket küldenek egy olyan világról, amelyben a fény-, a szín-, a zaj-szennyezettség világméretű méreteket ölt; a konzumtermékek által lefoglalt agresszív formai és képi megfogalmazások őrült kavalkádjában a fekete-fehér letisztult egyszerűsége, a minden harsány hangtól mentes, de határozott és egyértelmű megfogalmazások, az egyensúlyokra, szabályokra figyelő és azokat tiszteletben tartó, ugyanakkor tudatosan az emberi léptéket, a közvetlenséget kereső alkotó figyelmet érdemel.
    A kiállítás a maga egészében is egy alkotás. Annak rendezése, a képek elhelyezése és csoportosítása az arra figyelőnek sokat elárul a megmutatkozás (esetleges) átvitt értelmű (ám mindenképpen őszinte) szándékairól, még a kevésbé tudatos nézelődőt képről képre vezetgeti.
Az az arányérzék, kifinomult ízlés, rend és átlátható szabályok tisztelete, amely a képeket jellemzi, a kiállításra magára is érvényes. Ifj. Folcz Tóbiás kikerülte az egyszerre mindent megmutatni szándék csapdáját: megszívlelendő önfegyelemmel mutatja meg legjobbnak gondolt képeit. Már csak időbeli közelségéből (és műfaji azonosságából) adódóan sem lehet nem párhuzamot vonni, a közelmúltbeli Lábasházban berendezett fotótárlattal, ahol a sokkal nagyobb kiállítóhelyen éppen a képek zsúfoltsága tette élvezhetetlenné a tárlatot.
    Furcsán hangzik egy internet-oldalon, de Folcz Tóbiás képei azt is üzenik: a digitális technikán kívül is létezik élet; Folcz Tóbiás képeken megjelenő világa pedig, azt: hogy nem minden interaktív. A folyamatosan változó és a virtualitás világa előtt is létezett és (mellette? is)  létezik egy közvetlen emberi kapcsolatokra – érzelmekre, indulatokra, gondolatokra, elhangzott szavakra és egymást segítő cselekedetekre – épülő valós jelen, amelynek pillanatai megörökíthetők  – Folcz Tóbiás képei – , és örök érvényű üzeneteket is hordozhatnak.
    Ifj. Folcz Tóbiás a Soproni Fotóklub tagja és 2001. óta legfiatalabb elnöke, Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) Etikai Bizottságának elnöke, tisztségek és egyben feladatok, amelyek a fotóművészethez való kötődését jelentik és erősítik.
 
    Az Ady Endre u. 10. szám alatti  Gyermek- és Ifjúsági Házban nyílt kiállítást jó szívvel ajánljuk minden szépet szerető művészetbarátnak. A kiállítás megtekinthető október 29-ig, a ház nyitva tartása alatt.
T.É.



2003. oktĂłber 15., szerda 11:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület