CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

SZÉKELY LÁSZLÓ
díszlettervező kiállítása látható a Festőteremben.

A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében SZÉKELY LÁSZLÓ díszlettervező, Jászai-díjas, érdemes művész kiállítása nyílt meg szombaton, szeptember 27-én délután a soproni Festőteremben. A kiállítást Szilágyi Tibor Jászai-díjas kiváló művész, a Petőfi Színház művészeti igazgatója nyitotta meg, személyes jellegű, meleg szavakkal .

A művész ars poeticájával, miszerint a díszlet az előadás szerves része, kiegészítője legyen, a művész értse meg a drámát és magas szintű rajztudásával valósítsa meg a látványterveket, melyeket (addigi munkáját) adott esetben képes legyen elvetni vagy revidiálni, csak a legvégső fokig egyet kell, hogy értsünk.
Székely László hazai és nemzetközi elismerést tükröző külföldi munkáinak fotói a tárlaton ugyanerről győznek meg. A rendkívül szerteágazó, tág műfaji határok között mozgó díszlet- és látványtervező megvalósult színpadképei mégis mindezt meggyőzőbben tanúsítják, mint az egyetemi tanár szóban megfogalmazott vezérelvei. Ha valamire, akkor ezekre a munkákra érvényes a pudingról szóló mondás: használat közben ismerszik meg a mű, mindazzal a közösen vállalt kockázattal, mely egy előadás egészét (a szerzőtől az utolsó díszletmunkásig értve mindezt) jellemzi.


Íly módon mégiscsak kiragadott, de önmaguk esztétikájában megálló, önálló alkotások is ezek a színpadfotók. Nagy kár, hogy a rajztudásáról is ismert diszlettervező rajzaiból nem látunk ezen a kiállításon.
Ötvenvalahány színpadkép. Egy meglett férfikorban járó művész-tanárember néhány évtizednyi munkájából kiragadott (a kb. 600 tervből kiválasztott) színes fényképek többsége elfogadható minőségű ahhoz, hogy maradéktalanul élvezhessük a Shakespeare és Moliere-darabok, de akár Katona, Verdi vagy a három tenor fellépésének színtervét.


A reprezentatív válogatás is elégséges bennünk a képalkotáshoz: Székely László művészi alázattal párosult tehetséggel alkalmazkodik a rendezői felfogáshoz, otthona a látvány és a színpadok világa. A többinek pedig a használók: színészek, rendezők, szcenikusok és a nézők a megmondhatói.

A kiállítás megtekinthető október 12-ig, naponta 10-18 óra között

- DI -



2003. szeptember 27., szombat 18:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület