CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Jó reggelt! - Nem vagy egyedül!

Nem először sétálok a soproni fenyvesben. Már több, mint fél évszázada koptatom útjait. Reggel és este, amikor csak rávesz kutyám, a lelkesedés, vagy mostanában egyre gyakrabban az egészség érzetének szüksége.
Nem vagyok egyedül.

Csaknem a szomszédunk a Szívszanatórium, ahol a betegeknek - kerítésen belül vagy kívül - kötelező a testmozgás, amit nyilván egyéni szükségletek szerint egészítenek ki irányokkal és célokkal. Vannak ismerősök, akik a kötelező ismeretség okán és vannak kutyások, akik a tulajdon- és érdekközösség alapján megszólítanak, de a legtöbb "dzsaggingoló", futó, gyalogló és poroszkáló szó nélkül halad el mellettem.

Ma reggel az erdőben egy számomra ismeretlen fiatalember(!), ahogy elhaladt mellettünk tempós kocogásban, rámköszönt: Jó reggelt! Természetesen visszaköszöntem, talán le is tegeztem. Hátha én nem ismertem fel.
Ahogyan körülnéztem, mintha szebben sütött volna a korai nap, mintha barátságosabban zümmögött volna a reggeli szél a fák között: éreztem, ez a nap más lesz. Hogy mennyire, azt nem tudom megmondani, mert még az elején járok. Annyi minden jutott azonban eszembe, hogy csak szemelgetek a feltoluló emlékek között.

Ezelőtt, vagy negyed százada, amikor a köszöntést már csak a pártkongresszusok reklámfilmjeiből és a legszorosabban összetartó családok magánberkeiből ismertük, akkor jártam többször egy Balaton-déli parti vitorláskikötőben, ahol annak nem lett volna hely, aki nem köszöntött volna mindenkinek

Amikor alkalom nyílt arra, hogy Ausztria erdeit, nyiladékait, kirándulóhelyeit is megcsodáljuk mindenfajta extra engedély nélkül, már akkor tapasztaltuk, hogy ha a nagy népi banzájok helyein nem is, de a szűkebb kirándulóösvényeken az egymást elkerülők szájából mindenhol felhangzik a "Grüss Gott".
Mennyire megcsodáltam a turisztikai filmek képkockáin az egymásnak oly előzékenyen hajlongó, adott esetben maguk elé papírzsebkendőt szorító japánokat, hogy aztán a sógorok fővárosát elözönló apró emberkék rohama ellen kénytelen legyek teljes mellszélességgel feleségem védelmére kelni, amint - se hajlongás, se köszönés - "mint aki letépte láncát", csoportban megindultak a járda teljes szélességében, hogy kettőnknek se jusson hely. Tanulékonyak és alkalmazkodók. Se mosoly, se hajlongás. Csak céltudatosság és törtetés.

Néhány iskolában (magam először a szerzetesi iskolákban tapasztaltam, de már "civil" helyen is megleptek vele) köszönnek a gyerekek. Igaz, hogy csak iskolakapun belül, de ez is nagyszerű! Életben tartja a csöppnyi lángot, levegőt fúj a megbújó, halványan izzó parázsra: bármikor fellobbanhat és terjedhet.

Ma biztosan jó napom lesz, valaki komolyan gondolta velem-veled a közösséget, legalább ennyire törődött velem-veled. S ez nagyszerű dolog ebben az elidegenedett világban!

- DI -
Foto mod-d: www.ibn-khouri.com/rwilliams/



2003. szeptember 21., vasárnap 09:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület