CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

14. Pannónia Fotószalon

Szeptember 14-én nyílt meg a soproni Lábasházban a 14. Pannónia Fotószalon anyagából egy kiállítás...

  • Trendről van szó, irányzatról, és ha van ilyen jelzős szerkezet, akkor általános, sőt - alkalmazkodva a gazdaság szuverenitásvesztéséhez - globális trendről. Nem érdemes tehát "elverni a port" bárkin is, hiszen akár a gazdaságban, itt sem történt előre nevelés, az alapok stabil, összehasonlító (tudományoskodva komparatív) lefektetése. Nincs mit számonkérni!
  • Hatalmas fejlődésről van szó. Mind az analóg, mind a digitális technika szinte beláthatatlan léptekkel fejlődik, s az utóbbi fejlődése nem "kíméli" a hagyományost, hiszen a filmes felvételek anyaga minden nehézség nélkül digitalizálható, átdolgozható, és újból papírképpé alakítható egy jobbfajta nyomtató segítségével.
  • A trend pedig nemcsak az alkotók körében terjed, hanem - a mellékelt kiállítás díjazott anyaga alapján könnyen belátható - a zsűri sem tudja szellemileg kivonni magát a "közakarat alól", hogy egyéniségeket keressen: ma az egyéniség - úgy néz ki - szinonimaként egyénileg alkalmazott egyéni, up-to-date technikát is jelent. "Technikai sportágról" lévén szó, ez valamennyire ugyancsak természetes.

Hogy minek ez a nagy "szellemi köntörfalazás", azt csak akkor fogja megérteni a kedves látogató, amikor belép ebbe a hatalmas emeleti helyiségbe, és szembeveri az a nagyon sok fotó a maga harsányságával, színben-kiabálásával, a National Geographic tökéletességével és reklám-PR kegyes apró hazugságával együtt. Nem mond ellent az előző mondatnak, ha ugyanakkor azt is állítom, hogy a mai világ kommunikálható és így megszokott gyönyörűsége csapja meg a látogatót, aki az "ilyen szépet még sohasem láttam" felkiáltásokkal nyugtázza a színek, az élesség és a modifikált valóság ezen látványhalmazát.

Nem is láthatta, mert ilyen - s ez nem csupán a beállításokra, a montázsra, rálapolásra érvényes - nincs is.

Ez a kiállítás - anyagának kb. háromnegyedében - annak bizonyítéka, hogy szellemileg nem kellőképpen felkészített, de jóakaratú, lelkes emberek kezébe került egy olyan technika, melyet minden profi kommunikáció is használ a saját jól felfogott érdekében. A nagyítógépek, a számítógpépes szoftverek szaturációs, sharpen és egyáltalán eszközskáláján pedig nincs feltüntetve (tegyük hozzá nem is lehet, nem is szabad): "eddig izléses, eddig valóságszerű, innen giccs".
Amikor tehát a csodálatosnál csodálatosabb, a dél-amerikai alkony kavalkádját Európába varázsolva, a természetfotókat "túlszaturálva" szemléljük, és nem tudjuk magunkat kivonni azok csodája alól, szenteljünk egy pillanatot azon megállásainknak, amikor egy-egy fekete-fehér fotó vagy natúr színben szelíden megszólító részlet, humoros élethelyzetábrázolás vagy egy portré előtt (milyen kevés is van belőlük!!) megtorpanunk és azon gondolkodunk: miért is olyan furcsa ez, miért is más ez, miért is olyan szokatlan?

Akik megtekintik a tárlatot, azok számíthatnak arra, hogy a részletek varázsa elbűvöli őket. Egyfajta örvénybe kerülnek, a makrofelvételek szinte mikroszkopikus mazsolázásában azt az érzést élik át, mint amikor az ismert "egyszuszra" mondandó "Miképp az országúton..." mondóka hadarása közben bonyolódunk egyre jobban a környezetbe, egészen a kullancs könnyének szintjéig.

Érdemes lenne néha a mértéktartás eszközével élni, s jó lenne, ha a mesterséges szépségen kívül a természeteset is jutalmaznák...mégiscsak ilyenek lennénk magunk is...

- DI -



2003. szeptember 16., kedd 13:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület