CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Rögös úton a Domonkosok

Az 1719-25 között barokk stílusban épített, Szent Júdás Tádé tiszteletére 1779. március 14-én felszentelt Szt. Domonkos templom Sopron műemlékegyüttesének egyik jeles tagja. A Széchenyi teret díszítő épület felújítási munkálatai - amelyek az 1992-ben visszakerült rendházat is érintik - immár tizenegy éve folynak, és a források lassú csordogálása miatt akár évekig is elhúzódhatnak.

“Minden adományt örömmel és szívesen fogadunk. Tegnap például ezer forintot kaptunk, de volt már úgy, hogy ötszáz, vagy csak kettőszáz forint érkezett csekken.”- mutat rá a restauráláshoz szükséges pénzek összegyűjtésének nehézségeire a templom megszépülését szívén viselő Bognár László OP. Akadt persze olyan “szponzor” is, aki tízmillió forinttal járult hozzá a rekonstrukció költségeihez, ám továbbra is a kis összegű támogatások számottevőek. Az önkormányzattól legutoljára 2001-ben kapott a rend 30 millió forintot, amelyet nagy részt kormányzati forrásokból biztosított a város.

Többek között ezért is döntött úgy Bognár atya, és egyik, névtelenségbe burkolódzó társa még ’98-ban, hogy életre hívják a Soproni Domonkosokért Alapítványt. Az adományokból sikerült befejezni tavaly a homlokzat rekonstrukcióját, és ugyancsak alapítványi pénzből finanszírozzák a jellegzetes barokk belső helyreállítási munkálatait is. Tovább növelte a kiadásokat az első pillantásra épnek tűnő, ám a szerkezet tüzetesebb átvizsgálásakor nyilvánvalóvá válóan rossz állapotban levő tetőszerkezet teljes cseréje. A külső munkálatok során körszerű, hőtartó termoplán üvegezésű ablakok kerültek beemelésre. A templombelső új, sima üvegű nyílászárókkal gazdagodik, ezzel is hangsúlyozva a megújuló színes és dekoratív falakat, illetve Zádori Zoltán 1973-ban készült, a jelenlegi restaurálás után várhatóan karácsonyra elkészülő szekkóit. A belső rekonstrukció közel kettő és fél millió forintjába kerül majd a rendnek. Emellé már nem fér be a főoltár régóta esedékes teljes restaurálására, annak harmincmillió forintra becsült költségei miatt; ezért csak a lemosását és letisztítását végzik majd el a szakemberek.

Velledits Lajos restaurátor a Domonkos templomban

- Minden munkát nagy körültekintéssel kell végrehajtanunk, hiszen a Műemlék Felügyelőség erősen fogja mindkét kezünk, és ez igen stresszessé tesz mindenkit – érezteti a feszült lékkört Bognár atya. - Sokan vannak, akik részt akarnak maguknak a projektből, s ha ez nem sikerül, akkor sértődötten támadásba lendülnek, ezzel is tetézve a gondokat. Ugyancsak nagy odafigyelést követel, a munkálatok elvégzésére legmegfelelőbb kivitelező kiválasztása. A templombelső most folyó rekonstrukciójának megkezdése előtt is három pályázatot bíráltak el az illetékesek, végül mégis egy negyedik befutó nyerte el a zsűri tetszését. Velledits úrral szerencsénk volt, hiszen úgy sikerült megállapodnunk, hogy csak ezt a munkát végzi. A restaurátorok körében ugyanis elterjedőben van több munka egyszerre történő elvállalása, ami a minőség rovására megy – kapok felvilágosítást a pályázók kiválasztásának nehézségeiről.

- A rend úgy tervezi, karácsonyra sikerül befejezni a templombelső felújítását. A rendelkezésre álló összegből azonban már nem futja a padok, oltárok, és a berendezés többi részének restaurálására. Ezt csak valaminek a rovására tudnánk elvégezni, egyébként így sem ritka, hogy a betervezett dolgok közül valamit kihagyunk – összegzi az elmondottakat Bognár atya.

StD

Fotó: cyberpress, Sopron Műemlékváros


Kapcsolódó cikk:
Barokk hangulat a belül is megújuló domonkos templomban



2003. szeptember 13., szombat 23:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület