CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egyének, néha egyéniségek vagyunk

Mk 7.31-37 Ezután ismét elhagyta Tírusz vidékét, és Szidonon át a Galileai tóhoz ment, Dekapolisz határába. Itt eléje hoztak egy dadogva beszélő süketet, és kérték, tegye rá a kezét. Külön hívta a tömegből, fülébe dugta az ujját, majd megnyálazott ujjával megérintette a nyelvét, föltekintett az égre, fohászkodott és szólt: „Effata, azaz nyílj meg!” Azon nyomban meg is oldódott a nyelve és érthetően beszélt. Megparancsolta nekik, hogy a dologról ne szóljanak senkinek. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, s hangoztatták: „Csupa jót tett, a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak beszélőképességüket.”

Jézus egyénenként foglalkozik mindenkivel. Képzelőerőt és hitet megpróbáló módon nem csak egyek vagyunk az x milliárdból, még csak nem is kiosztott kódok szerint neveztettünk el, hanem nevünk szerint szándékok és egyenként személyek vagyunk a számára, akiket, miként az Ószövetség Istene, időnként néven szólít, "külön hív" (Iz 43,1 45,3-4).
Miközben mi közgazdaságilag, szociológiailag és ki tudja még hány szempont szerint - többnyire gyengeségünk miatt - csoportokat képezünk, hogy "egyszerűbben, statisztikailag megbízhatóbban vagy éppen kényelmesebben" kezelhessük a dolgokat, addig ő mindig az egyénhez szól, "négyszemközt" tárgyal, kettesben intézi el közös dolgainkat, tekintettel van sokszor mimóza-érzékenységű természetünkre.
Az istenélmény soha nem úgy rögződik az egyénben, hogy "feloldódik a tömegben, egy Nagy Eggyé egyesül", hanem személyes megszólításként, egyéni törődésként éli meg a hívást, és ugyanezt a személyre szóló megítélést ígéri meg Jézus mindannyiunknak a halál után. Fogalmazhatunk úgy, hogy Isten nekem "nyílik meg", miközben én szuverén módon (de nyilván közös azonossági jegyeket hordozva) élem meg a találkozást Vele.
Kedves ismerősöm szokta mondogatni nekünk süldő korunkban: "Fiam! Ez (a hit, a vallásgyakorlás) nem téeszcsé, ez háztáji!"
S miközben ezt az egyéni törődést és vezetést már a tapasztalat alapján is igényeljük Tőle, úgy az evangélium történése, annak mai, hétköznapi alkalmazása ugyanezt várja el tőlünk. Ha lehet, a biztonságot adó protokollok mellett ne egy kaptafa módjára "húzzuk rá" reakcióinkat az adott helyzetre, mert akkor vagyunk követői Krisztusnak, ha mi is külön hívunk, ha van külön mondandónk az egyénként megbecsült személyhez.
- DI -



2003. szeptember 05., péntek 20:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület