CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Brennbergbánya, a magyarországi szénbányászat bölcsője
Adatok, tények és szubjektív emlékezés

- Határozott véleményem az, ha már a bánya jövőjét el is vették, legalább a múltját ne vegyék el hazánk, első üzemszerűen működő szénbányájától, amely a hazai szénlelés 1567. évi elsőségét is magáénak mondhatja - írja Molnár László aranyokleveles bányamérnök, nyugalmazott múzeumigazgató a Brennbergbánya, a magyarországi szénbányászat bölcsője című, három tanulmányt tartalmazó füzetben, amely a Központi Bányászati Múzeum felkérésére, a soproni önkormányzat támogatásával jelent meg.
A tanulmányok szerzője  a kiadvány első tanulmányában a szénbányászat kezdetének kérdéskörét vizsgálja.
A ,,hol is kezdődött a szénbányászat a történelmi Magyarországon?" kérdés felvetésekor azonnal jelentkezik egy bökkenő: mit értünk a szénbányászat kezdetén?" -írja Molnár László. A bányaüzem esetében a kezdeti időpont megállapításával kapcsolatosan több nézőpont ismert, aminek az az oka, hogy a szén felfedezésének és művelésbe vonásának időpontja között jelentős, néha évtizedekkel mérhető eltolódás lehetséges. A 19. század végi szénmedencékben a bányaművelést mindig a egy adott menetrend szerint indították: a szénnyomok megtalálása a kibúvásokban, vagy egyéb szénlelés felhasználás nélkül; a talált szén helybeli felhasználása fűtésre, kovácsműhelyben, stb; a szén kitermelése a továbbkutatás közben; a zártkutatmánykiadása; a bányatelek adományozása; az üzemszerű széntermelés megindítása táróval, aknával; a nagyüzemi széntermelés megindítása több táróval, aknákkal; az üzemek bekapcsolása vasúti szállítással az ország ipari vérkeringésébe. A felsorolt, egymástól jól elhatárolható tevékenységek jelentősége a történeti megítélés szempontjából nagyon is különböző.

Molnár László tanulmányában kifejti, hogy a hetvenes évek elején megjelent, a hazai szénbányászat kezdetében Brennberg elsőségét kétségbe vonó írások ellenére írásos bizonyítéka van annak, hogy a szénlelés terén, valamint a hazai széntermelést illetően is Brennbergé az elsőség.
A felsorolt levéltári adatok mellett különleges figyelemre méltó egy, a Sopronbánfalván 1567-ben tapasztalt szén-öngyulladásra utaló megjegyzés, amely tulajdonképpen Sopron város 1567. évi számadáskönyvének egy részlete. A város állandó szerződéses tóásó-mestere elvégzett munkájáért járó bér feltüntetésekor, illetve az ahhoz fűzött bejegyzésből derül ki, hogy a a hegyből kijövő ,,hőség okának megtudása céljából a hegybe való beásásra" 12 font, 4 solidust és 12 dénárt kapott Granörrl György tóásó-mester. A tóásó és embereinek a szénkibúvással kapcsolatos minkamennyiségét a bérből kiszámítva jutott Molnár László arra a következtetésre, hogy 5 ember 6 nap alatt kb. 8 méter mélyre hatolhatott a hegyekbe. Ez utóbbi tény mellett  fontos, hogy mindez az 1567-es évszámhoz kötődik.

Tehát, a Sopronbánfalván tapasztalt, és levéltárilag is igazolt szén-öngyulladás, majd a brennbergbányai céltudatos széntermelés és értékesítés megindulásának több szakirodalmi forrásait – pl.  Korabinszky János XXII. számú, Comitat Soproniensis feliratú térképe (Eperjes 1740-Pozsony 1811), Richard Bright, Francois Breudant, a Meyer lexikon – is idézve bizonyítja be a szerző Brennbergnek a magyar szénbányászat kezdetén tapasztaltalt ,,fölényes elsőbbségét".
A tanulmánynak része Faller Jenő Brennbergbányával foglalkozó rendszeres – levéltári anyagokra alapozott – kutatásainak és azok eredményeinek rendszerezett ismertetése. Ezek többnyire a Soproni Szemlében jelentek meg, ezért a magyar szénbányászat kezdetével foglalkozó nem soproni kutatók előtt valószínűleg nem mind ismertek.
Egyébként Faller Jenő is a szén első felhasználójaként Rieder Jánost említi, aki 1733. január 12-én telepedett le Sopronban. A szögkovácsmester volt az, aki először bukkant 1753-ban az óbrennbergi völgyben szénkibúvásra. Az általa korábbi hazájából már ismert szenet saját műhelyében használta, ezt 1756-ban jelentette a városnak.
Molnár László  kiadványának második tanulmánya a szerző Brennbergbányához fűződő személyes az 1931-es évtől kezdődő emlékeinek krónikája, amelyben a soproni egyetem bányamérnök-hallgatója, majd később a Bányászati Mélyépítő Vállalat Brennbergbányai Üzemvezetőségéhez belépett fiatal mérnök szemszögéből megírt sajátságos településtörténet, amelyben helyet kaptak a brennbergbányai emlékmúzeum létesítésének, majd későbbi működésének körülményei is. A brennbergi történések mellett a visszaemlékezésben helyet kapott a Központi Bányászati Múzeumműemléki rekonstrukciója, majd annak a XXX. Bányásznap keretén belül történő megnyitásáról való beszámoló.

A tanulmányfüzet harmadik része Brennbergbánya bibliográfiáját tartalmazza: a településről szóló, illetve azzal foglalkozó könyvek, könyvrészletek, megjelent cikkek, tanulmányok címeit, a szerzők betűrendes sorrendjét, az írások fellelhetőségi helyével együtt. A Brennbergre vonatkozó, némi utánajárással hozzáférhető műszaki- és szépirodalom a későbbi kutatók, érdeklődők munkáját hivatott segíteni.

A kiadvány a brennbergi 250 éves szénbányászat jubileumi évfordulójára 300 példányben jelent meg. Tárgyilagos és hiánypótló mű, ugyanakkor a brennbergi bányászathoz való lehető legszemélyesebb viszonyulás is egyben: ,,A magam részéről a bányász mesterséget, hivatást – beleértve az üzemi életet, a muzeológiát, a tanulmányok készítését – Brennberggel kezdtem és Brennberggel fejezem be." - vallja az élete a nyolcadik évtizedébe a közelmúltban lépett szerző.

T.É.
A fotókon: Buda György: Brennbergbányai aknamélyítők, A brennbergi Főbányagondnok pecsétje 1825-ből (Soproni Levéltár)


Kapcsolódó cikk:

250 éves a magyar szénbányászat



2003. szeptember 03., szerda 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület