CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Luther-káté az evangélikus családoknak


     A Finn Evangélikus Egyház egyház támogatásával és ajándékaként  a soproni evangélikus gyülekezetbe is eljutott  a magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója gondozásában magyar fordításban megjelent Luther-káté, amelyből minden soproni evangélikus családnak ingyen juttat egy-egy példányt a soproni evangélikus gyülekezet is.
    Luther Márton az 1520-as években tett gyülekezetlátogató körutak elszomorító tapasztalatai alapján 1529-ben írta meg Kis Kátéját. A hitvallási iratok közé tartozó könyvecske a lutheri reformáció örökségére épült egyházakban szerte a világon tekintélynek örvend. Kérdések és feleletek formájában, egyszerű közérthető nyelven foglalja össze az evangélikus keresztyén hit lényegét: ,,A családfő ilyen egyszerűen tanítsa reá házanépét!"
    A finn evangélikus püspökkari konferencia és zsinat szükségesnek látta, hogy az evangélikus keresztyén tanítást összefoglaló kiadvánnyal keresse meg az evangélikus családokat. A 2003-ban újból megjelent Luther-káté beosztását követve, annak szövegét felhasználva, és rövid, könnyen érthető szakaszokkal kiegészítve Dr. Ero Huovinen püspök írta meg a katekizmust, amelyet  a finn testvéregyház missziói felelősséggel és szándékkal juttat el ingyen minden háztartásba.

    A Luther Kiadó szeretné  ha a káté ajándékba kapott lehetőségével a Magyarország határain túl  – Erdélyben, Szlovákiában, a Délvidéken, Horvátországban, Szlovéniában – élő evangélikusok is élhetnének, ezért annak további kiadása, és a határon túli evangélikusokhoz való eljuttatása céljából adománygyűjtő akciót szervez.
,,A többszörös kisebbségi helyzetben élő testvéreink között még hangsúlyosabb a hitvallási és kulturális gyökerek fontossága, amelyeket azonban táplálni kell. A kátéval segítségükre lehetünk abban, hogy magyar evangélikusként maradhassanak meg egy-egy más nemzetiségű, más vallású többségi társadalomban, ezért jövő év húsvétjára mintegy harmincezer példányban szeretnénk hozzájuk e könyvet eljuttatni." - mondta a kiadó, aki arról is tájékoztatott, hogy az, aki az evangélikusokat segítő szándékukban támogatni szeretné, hogyan teheti ezt meg.
    Egyrészt 2004. március 31-ig él a 06 81 330-220-as telefonszám, amelynek feltárcsázásával máris segített az, aki ezt megteszi abban, hogy a káté egy határon túli evangélikus személyhez eljusson. (Az emelt díjas telefonszámon a hívás díja 400 Ft+ÁFA).
    Másrészt a segíteni szándékozóknak a Luther Kiadó (1085 Budapest, Üllői út 24., Tel: 1-317-5478, e-mail: kiado@lutheran.hu)  kérésre postai készpénzátutalási megbízást is küld, illetve aki teheti, szándéka szerint a ,,Káté határon túlra" megnevezéssel a kiadó számlaszámára – Luther Kiadó, Budapest 11708001-22202781 –  át is utalhatja a támogatásra szánt adományát.
    Gabnai Sándor, a soproni evangélikus gyülekezet lelkésze kérdésünkre elmondta: a soproni evangélikusoknak igen nagy örömmel fogadták az ajándékba kapott kátét, amelynek példányait mellékelik az ünnepi alkalmakkor küldött üdvözletekhez, a konfirmációi oktatásra szóló meghívókhoz. Sokan vannak olyanok, akik az evangélikus lelkészi hivatalba külön bejönnek azt megköszönni; a káté iránti eddigi érdeklődés arra enged következtetni, hogy valószínűleg, a Sopronba eljuttatot mintegy 1300 példány nem is lesz elég.

T.É.
 
 



2003. augusztus 21., csütörtök 15:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület