CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Légiesemények 1944-ben Sopron megyében
1944. április 12. Bük, Csepreg, Horvátzsidány, Kópháza, Újkér

    1944. április 12-én a 15. amerikai légihadsereg bombázói vadászgépek kíséretében ausztriai és jugoszláviai célpontok ellen támadtak. Mintegy 450 B-17-es (repülőerőd) és B-24 es (Liberator) indult bevetésre dél-olaszországi bázisukról. A B-17 bombázók többek között repülőgépgyárakat támadtak, a Liberátorok Bécsújhely és Bad Voslau ipari körzeteit bombázták.
    Kétszáznál több P 38-as (Lightning) és P 47-es (Thunderbolt) biztosított a támadás ideje alatt. A bombázók és a vadászok harmincnál több ellenséges vadászgépet semmisítettek meg, az amerikaiak hét bombázót és egy vadászgépet vesztettek.  Az amerikaik gépveszteségeiket csak egyetlen esetben helyezték Ausztrián kívüli területre.
 

Liberator-légcsavar a szántóföldön

    Sopronban 11 óra 25 perckor rendelik el a légiriadót. A légoközpont jelentése szerint  12 óra 15 perckor Fertőboz és Harka közt bombáztak. 12 óra 30 perckor a rendőrjelentés szerint egy német ejtőernyős őrmester szállt le a Hacker téglagyárnál.
    A másnapi Új Sopronvármegye így kommentálta az eseményeket: „Légiharcok a Fertő tó fölött. Berlinből jelentik: Szerdán a déli órákban amerikai bombavető kötelékek az Alpok fölött behatoltak a birodalom déli és délkeleti vidéke fölé. Mint jól értesült helyről közlik, főleg a Fertő tó és a keleti Alpok fölött voltak heves légiharcok. Német vadászok számos négymotoros bombázót lőttek le, és több ellenséges gépet leszállásra kényszerítettek.”
    A magyar királyi csendőrség aznapi szűkszavú összesített jelentésében a következőket találjuk. Bük: Egy ellenséges repülőgép kényszerleszállt. (A gép nemzetiségéről közelebbi adatokkal nem szolgáltak.  Aznap a 15. légihadsereg elvesszettnek jelent egy P 47-est a 325. századból). Délelőtt Csepregen egy négymotoros bombázó égve lezuhant. A repülőgépből hét fő ejtőernyővel kiugrott. Mind a hét hajózót elfogták.  Szintén Csepregen egy német Me-109-es vadászgép kényszerleszállást hajtott végre. A gép megrongálódott, de a pilóta sértetlen. Feldveber Aldo vadászpilóta Bécsből szállt fel és Szombathelyre tartott.
    11 óra 10 perckor Kőszeg felett egy négymotoros bombázógép kigyulladt. Személyzetéből öten kiugrottak, közülük három főt elfogtak. A magára hagyott gép Horvátzsidány község határában az erdőbe zuhant, felrobbant és elégett.
    Déli 12 óra Harka-Kópháza. A jelentés szerint egy Me 210-es lezuhant, de a pilótának sikerült ejtőernyővel kiugrania. (valószínűleg azonos a légonapló bejegyzésében említett pilóta őrmesterrel)  11 óra 45. Az újkéri őrs egy német vadászgép kényszerleszállását jelentette. Pilótája a bal szemén megsérült. A gép súlyosan megrongálódott. A sebesült pilótát a német katonai parancsnokság a soproni kórházba szállította.
     Punka György kutatásából tudjuk, hogy a német Luftwaffe III./JG 27 pilótája, Werfft  (hadnagy) aznap két B-24-es lelövését jelenti Sopron Délről. Az egyiket 11 óra 50 perckor, a másikat déli 12 órakor lőtte le. Az aznap ugyancsak bevetett  II./JG 301 pedig  Uffz. Stefan Zeitlinger őrmestert
jelenti sérültnek, aki Sopronnál  P-38 as Lightninggekkel vívott légiharcot.
 

Megrongálódott gép

     További kutatások szükségesek (főleg fényképek kellenének a lezuhant gépekről !), de megkockáztathatjuk, hogy Werfft lőtte le a Csepreg határában lezuhant bombázót, Zeitlinger pedig Újkérnél sebesülten kényszerleszállást hajtott végre. A további csendőrségi jelentések szerint 11 és 12 óra között Kapuvár és Fertőszentmiklós felett légiharc volt. A gépekről huszonöt,  illetve hat darab benzintartályt dobtak le.  Az ellenséges gépekről Röjtökmuzsaj és Ebergőc község határában négy, illetve két, Rábapordánynál három, Dör, Szany és Iván községek szélére pedig egy-egy  darab üzemanyagtartályt zuhant le. Eszterháza felett 11 óra 50 perckor az átrepülő gépek gyújtópalackokat, illetve benzintartályokat dobtak le.
    Himod és Hövely jözségek között hat darab teli üzemanyagtartály vágódott a földre. Ezeknek egy része felrobbant.

Ifj. Sarkady Sándor  
Kapcsolódó cikkek:

Újabb adalékok az 1944. december 18-i Sopron elleni légitámadáshoz
55 éve történt
Légicsata a Fertő felett



2003. augusztus 18., hétfő 14:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület