CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A méltóságról

Mk 6.1-6 Innen eltávozva saját városába ment. Tanítványai elkísérték. A következő szombaton tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan hallgatták, és csodálkozva mondogatták: „Honnét vette ezt? Hol tett szert erre a bölcsességre? És a csodák, amiket kezével végbevisz! Nem az ács ez, Mária fia, Jakab, József, Júdás és Simon testvére? S ugye, nővérei is itt élnek közöttünk?” És megbotránkoztak rajta. Jézus erre megjegyezte: „A prófétának csak hazájában, rokonai körében, a saját házában nincs becsülete.” S nem is tehetett ott csodát, csupán néhány beteget gyógyított meg, kézrátétellel. Maga is csodálkozott hitetlenségükön.

E heti kérdésünk valahogyan így hangzik: van-e Istennek emberi méltósága?
Mielőtt még az első pillanatban nagyon "meredek" kérdésnek először is a jogosságát firtatnánk, vessünk egy pillantást a fenti evangéliumrészletre! Ismét legalább két irányba ágaznak el gondolataink: Az egyik gondolat Jézus emberi mivolta és az emberre oly jellemző körülményei: családba születik, testvérei, rokonai vannak, hogy onnan - magának az evangéliumnak a leírása szerint - valamiféle háborodott zseniként kiváljon, igaz, nem teljesen, s oda valamilyen módon mindig visszatérve, arról gondoskodva..
A másik gondolat egy-két mondattal tovább visz az idézett részleten, amikor Jézus tudatosan körbemutat, a meghívottakat-csatlakozókat nevezve rokonságának. Ez utóbbi azonban nemcsak azt jelenti, hogy hatalmas megtiszteltetésben van részünk, amikor Isten családjába kapunk meghívást, tagságot és jogokat a kötelességekkel együtt, hanem felveti azt a kérdést is, hogy mi lesz vajon a helyzet az "új családban" (nyilvánvalóan az Egyházról van szó, és nemcsak a katolikusról!)? Vajon képesek lesznek-e az új tűzhely körül megváltozni annyira a családtagok, hogy nem kezdenek el szelektálni a családalapító dolgaiban? Nem osztják finoman, de határozottan mindig a szerintük létező, és az aktualitás szerint változó két csoportba mondásait és tetteit: ú.n. "normális" és "őrült" dolgokra? Amit meg lehet kívánni szerintük is, és ami "igazán nem elvárható már"!
Nos, aki már "élt" ebben a családban, az tudja, hogy az ideális állapot nem mindig valósul meg. Igenis válogatunk, kritizálunk, ha úgy tetszik "hőbörgünk", nem tartjuk meg azt a bizonyos távolságot, mely a tiszteletet jelentené Krisztussal szemben ugyanúgy, mint ahogyan hasonlóan adott helyzetben embertársaink méltóságát is tiszteletben tartaná. A családba kerülve csak emberré "fokozzuk le" a családalapítót, de még mint embert sem szemléljük alapjaiban másként, mint akárki mást az emberi vérkötelékből. Megállapítjuk, hogy "mennyire esett messze az alma a fájától", de mivel itt a generációs sor egy és közös örökkévalóságba torkollik reményeink szerint, még az idősort sem tartjuk túlságosan tiszteletben, hiszen valamilyen módon igaz, hogy mindenki a saját életében újrakezdi a családválasztást, újra illeszkedik, újra tanulja az imitatio Christit.
A kifelé beszélő családtag pedig nem a családalapítót járatja le, mint ahogyan az a világi esetek többségében is történik, hanem felhívja a hallgatóság értelmesebb tagjainak figyelmét arra, hogy értékeljék ki közelebbről ezt a kapcsolatot, mert a kapcsolat mindig kétoldalú: Hátha nem is olyan, saját hibájából a közösségen kívülre szorult a kritizált! Hátha méltóságában sérti a családfőt az, amit tőlünk hallanak, nálunk látnak.
- DI -



2003. július 04., péntek 20:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület