CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Jöjjön Bécsbe máskor is!- Képriport.

Bécs nincs messze. Ha "kilép lovaival", akár 3/4 óra leforgása alatt ott lehet az ember, leszámítva persze a kötelező autópálya-felújításokat és eltévedéseket. A meleg természetesen mindenkit megvisel ott is, de egyrészről ez a garancia arra, hogy kisebb a forgalom: csak a mindent elözönlő japánok és az obligát turistabuszok tartóztatják fel a siető idegent (de minek is sietni?), kerékpárosok száguldanak a Ring-ből "kiszakított" kerékpárutakon, vadmotorosok száguldanak el mellettünk a bécsi fiakkerek maradandóan hátrahagyott szagos emlékei között szlalomozva.


Minden megvan, semmi lényeges nem ment el szabadságra. Az Opera mellett Goethe szobra áraszt nyugalmat, feje új, a többi antik: ebből is látni, hogy még van hely Európában, ahol a fejeket többre tartják...

A Burggarten mellett elsasszézva (a keskeny út mindkét oldalán autók állnak) közelítjük meg a 3 hónapja megnyílt, sok millió euróért felújított Albertinumot. (Nevét Mária Terézia legkedvesebb, Krisztina lányának férje, Albert von Sachsen-Teschen herceg után kapta, aki a híres grafikai gyűjtemény alapjait megvetette.) Nem is tudom, hányadik csodás kiállítóhelye ez Bécsnek, minden jóval felszerelve, ami csak manapság ehhez hozzátartozik. A látogatót reprezentatív mozgólépcső viszi fel (ennyire telt, mert lefelé már csak a bonyolultabb lift és az egyszerűbb, de fáradságosabb lépcső között lehet választani.

Ha végigálljuk a legalább 80 méteres sort és leperkáljuk a belépti díjat (a mi zsebünkhöz nem is olyan kevés), máris beléphetünk a csodák birodalmába, a csupa-márvány borítású épületbe, fedett udvarába, teljesen felújított termeibe, és Európa legszebb kiállításait szemlélhetjük.

Kinn pedig "töményen" Bécs fogad: szabadtéri söröző és kávéház ("Schanigarten"), szemlélődő vagy éppen mobiltelefonon függő polgárok, mögöttük fiakker, a háttérben Mozart-kávéház.

Ha elfáradtunk, akkor az Opera hátsó homlokzata mögött elhaladva máris a Burggartenben pihenhetjük ki a fáradalmakat. Cédrus, fenyők, rengeteg zöld, pálmaház, tó biztosítja a megfelelő környezetet, melyet a hétvégére a városban maradó polgárok ki is használnak: a feltűnőség határáig megszabadulva a felesleges ruhadaraboktól, elfoglalják az egykori királyi felségek helyét és élvezik az árnyékot és a jó levegőt, itt, a város kellős közepén.

Minden korosztály megtalálható itt a neki tetsző helyen és helyzetben, pokrócon vagy éppen padon.

A galambok városiasodásának legszebb példája a pázsiton "kotló" galambok képe: "egy, csak egy legény van talpon a vidéken".

Ez persze nemcsak a galambokra vonatkozik, hanem első Ferenc Józsefre is, akire éppen egy mellette fekvő hölgy mutat a könyökével. Minden van itt, mi szem-szájnak ingere. S aki nem hiányozhat - bár konkurenciának ott van, mondjuk az első köztéri bécsi lovasszoborszobor is -, az nyilván Mozart.

Szobra az egyik bejárati kapuval szemben magasodik, s akinek temetésén csak néhányan toporogtak, annak aranyozott szobra előtt ma virágból hatalmas violinkulcs pompázik. Hiába, Bécs megbecsüli, ami az övé, s mindenkit visszavár.
- DI -



2003. június 22., vasárnap 21:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület