CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Cédrus Art Club (újabb) könyvheti ajánlója

    A 74. ünnepi könyvhéten több mint 200 magyarországi, illetve határon túli magyar kiadó ajánlotta újdonságait, és közel 400 új könyvet jelentettek meg. Ezért is jelentkezik a Cédrus Art Club újabb könyvajánlójával.

Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora

1996-ban jelent meg Esterházy Péter legutóbbi esszékötete, az Egy kék harisnya. Ez az új kötet az azóta írott újságcikkekből, tanulmányokból, alkalmi szövegekből állt össze, hogy 1 könyvként maga is alkalmat teremtsen: kerüljenek egymás mellé azok az írások, amelyek másképp, de ugyanazt az életet írják és írják le, mint a szerző-regényei. Hogy a témák, a szólamok folytassanak üdvös párbeszédet egymással, erősödjenek meg, egészítsék ki egymást, vagy szoruljanak háttérbe, ha úgy alakul. Izgalmas és szórakoztató játék – ez derül ki ebből a könyvből is.


José Carlos Somoza: Athéni gyilkosok
Az Athéni gyilkosokban két rejtély is megoldásra vár. Kortársunk éppen egy ógörög krimi, az Athéni gyilkosok fordításán dolgozik és lábjegyzetekben kommentálja a szöveget. Ám miközben megpróbál rájönni az athéni gyilkosságok nyitjára felfedezi, hogy a szövegben ő is benne van, s életét veszély fenyegeti. Ép elméjében már-már kételkedve, egyre nagyobb pánikban keresi a megoldást…


José Saramago: Kőtutaj
A Pireneusokban, egészen pontosan a spanyol-francia határon vékony repedés keletkezik, elszökik egy kis folyó vize. Míg a két érintett fél a páratlan természeti jelenség tulajdonjogán vitatkozik, a rés szakadékká tágul, s nyilvánvalóvá lesz, hogy az Ibériai-félsziget leválik Európáról. Kitör a pánik, felbolydul a világ, Európa fiatalsága váratlanul ibérnek, azaz függetlennek szeretné vallani magát; a nagyhatalmak nyilatkoznak, a nemzetmentő portugál kormány naponta ülésezik, megszületik az évszázad szerencsejátéka: nagy tételekben fogadni lehet, melyik hosszúsági-szélességi körnél köt ki végül az önállósult sziget. José Saramago e mulatságosan meghökkentő alapötletből bontja ki mindvégig rendkívül szórakoztató, mégis véresen komoly regényének cselekményét; öt csodatevő ember kalandjait a kőtutajon, a független ibériai szigeten.


Móricz Zsigmond: Az ezüstkirály sípja
Az ezüstkirály sípja című meséből megtudhatjuk, hogy lett egyik-percről a másikra egy kis cigánygyerekből cigánykirály, s hogyan vesztette el királyságát ugyanilyen rövid idő alatt. Ezenkívül még 34 színes, érdekes, mulatságos mesét olvashatunk Móricz Zsigmond könyvében. A történetek elkalauzolják a gyerekeket a tündérek, királyfik, hősök birodalmába, de Magyarország csudaszép tájaira is. De nemcsak szórakoztatóak, mulatságosak, meghatóak, ezek a történetek, hanem egyben tanulságosak is. Ismét bizonyosságot nyer, hogy a kapzsiság, hazugság, fösvénység nem vezet jó útra.


Reményik Sándor: Hátrahagyott versek
Reményik Sándor versei által valóban “hátrahagyott” számunkra egy megállót. Ebben az őrült, rohanó világban mindannyiunknak szüksége van egy kis megállásra, pihenésre, kikapcsolódásra. Reményik Sándor verses kötete egy ilyen “megálló”. Mindenki, aki a kezébe veszi a kötetet, elutazhat a költészet birodalmába, ahol a kalauz (a költő) bevezeti utasát e roppant szerteágazó, színes, érzelmekben gazdag, mindig megújuló, roppant erejű világba.


Bayer Zsolt: Erdélyi történetek
“Nagy Pista többnyire megfontoltan, lassan közlekedett. Egyet lépett, megállt, pihent, elgondolta a következő lépést, s így na… Mi a frásznak kapkodjon az ember Parajdon? Komótos élet, komótos bánat, komótos halál: szépen, lassan bodorodó pipafüstök, csöndek, messziségbe nézések: a sótündér is úgy röpült át Parajd felett reggel, este, mintha bármelyik pillanatban lezuhanhatott volna… Ilyesféle szokásokat vettek fel a tündérek Erdély-szerte, már kicsivel több, mint nyolcvan esztendeje…”

A könyvajánlót összeállította: Molnár Tímea


 A könyvek beszerezhetők

a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34. ,
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz,
Cédrus Art Club, Fő tér. 6. ,
Tel: 99/ 506-115; 506-116

Kapcsolódó cikk és meghívó:
(Könyvheti) könyvajánló a Cédrus Art Club válogatásában és egy június 20-ra szóló meghívó



2003. jĂşnius 18., szerda 00:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület