CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

(Könyvheti) könyvajánló a Cédrus Art Club válogatásában

    Ilyenkor, Ünnepi Könyvhét környékén illő dolog a könyvre  – a megszokottnál (?) jobban – figyelni. Ezúttal hat, frissen kiadott könyv mellé a Cédrus Art Club egy meghívót is küldött:, amely a 74. Ünnepi Könyvhét jegyében rendezett újabb estjére, 2003. június 20-án – pénteken – 19 órára szól.
    A Cédrus Art Club (Fő tér 6 ) vendége Száraz Miklós György lesz, aki az Ó, Santo, Domingo! című könyvével érkezik Sopronba. A kacskaringós utcák fáradhatatlan vándorával Bircher Erzsébet beszélget majd.
    A jeles alkalomra mindenkit szeretettel és egy pohár jó borral várnak a szervezők.
 

Száraz Miklós György: ;Ó, Santo, Domingo!

“Biztosan lesznek olyanok, akiket felbosszant ez a könyv. Mi ez a kószálás, parttalan kalandozás? Talán igazuk is van. Gyakran úgy látszhat, magam sem tudom már, honnan indultam, miről is beszélek. Pedig tudom. És azt is tudom, hogy ezt nem mindenki hiszi el nekem. Mégsem tehetek semmit. Ennek így kell maradnia. Kanyargósan, csapongón, látszólag el-eltévelyedve. Ahogyan a szerelmes is megosztja minden emlékét, sok apró élményét a kedvesével. Így kellett nekem is mesélnem, parttalanul. Mint egy szerelmesnek. Mert ez a könyv szerelmi vallomás. Granadának. Ha tudnék trombitálni, meg sem írtam volna.” (Száraz Miklós György)


Polcz Alaine: Kit siratok? Mit siratok?
A legnevesebb magyar thanatológus új könyvének címe, e két rövid, staccatós kérdőmondat már önmagában is elgondolkodtató. Az elsővel szembesülve még nagyjából “képben van” a Polcz Alaine munkásságát ismerő olvasó, de a második kérdőmondat talán elbizonytalanítja…De e kötet vallomás-sorozatából kiderül, hogy nemcsak elveszített, elhunyt szeretteinket sirathatjuk igazi, valódi gyásszal, sőt néha tébolyító, sorsot, kegyetlen végzetet, akár a Mindenhatót is káromló, eszelősen ismételgetett, sértődött “miért?”-ekkel, hanem ugyanúgy sirathatjuk egy szeretve-megszokott élethelyzet tragikus, önhibánkon kívüli megszűnését, így a szűkebb pátria történelmileg igazságtalan elvesztését, de még egy hozzánk közelálló, családtaggá fogadott négylábú pusztulását is aki igazi társunk volt hosszú évekig.
Szilárd Gabriella


Márai Sándor: Írók, költők, irodalom
A kötetben, amelyet most tart kezében az olvasó, magyar s külföldi írók, költők világába kalauzol el bennünket egy olyan ember, aki maga is író, költő lévén sajátos nagyítóval látja, láttatja az irodalmi személyiségeket, az alkotás folyamatát. Együtt gyászolhatjuk Máraival Adyt, Kosztolányit, József Attilát, az olvasóközönség által nem ismert részleteket tudhatunk meg Madách, Goethe vagy Tolsztoj életéről, a szerző segítségével személyesen találkozhatunk Tagóréval és Thomas Mann-nal, és szakértő szemmel áshatjuk bele magunkat Szomory Dezső, Móricz Zsigmond, Byron vagy Hauptmann műveinek elemzésébe.


Lángh Júlia: Egy budai úrilány
Lángh Júliát budai úrilányként próbálták fölnevelni egy olyan korban, amikor “úrinak” lenni sem könnyű nem volt, sem veszélytelen. A keresztény középosztálybeli család életébe a szülők akarata ellenére is beszivárog a kinti világ. 1945-60: félelem a csöngetéstől, a népnevelőktől, a Szabad Nép félóráktól, aranyrejtegetés miatt börtönbe kerülő nagynéni, kommunista hitből kiábrándult nagybácsi, vitrindíszek eladogatása a bizományiban, szertartásos vasárnapi ebéd és hétköznapi sztálinpástétom, plakátok és jelszavak az utcán, az iskolában, és az ÁVO épületével szemközti bábszínház műhelye, ahol a nyilvánossághoz nem jutó képzőművészek készítik a bábokat, és ahol a mesélő először hall nyílt beszédet a világ fontos dolgairól, politikáról a szerelemig.


Parti Nagy Lajos: Grafitnesz versek
Kétségtelenül az utóbbi időszak egyik legjelentősebb költői teljesítménye a Grafitnesz. Minden ízében nagyszabású vállalkozás. Bravúros falfirkák szövődnek egymásba ezeken a lapokon. Parti Nagy Lajos több mint tíz évig rajzolgatta őket. Klasszikus motívumok ezredvégi átiratai groteszk hangszerelésben. Merthogy koncert is ez, sokhangú. Első hallásra úgy tűnik, mintha az előadó mellé ütne, aztán kiderül, hogy ezek a “tévesztések” egy sajátos és nagyon tudatosan felépített összhanggá állnak össze. Parti Nagy játékos könnyedséggel ugrál át szakadékokon, mi meg nézzük-hallgatjuk, és örülünk, hogy ilyen is van. Mármint költészet.


Trianon (szerk.: Zeidler Miklós)
A Nemzet és emlékezet sorozat második darabjaként megjelenő kötet a történelmi Magyarország fölbomlása, a trianoni békeszerződés megalkotása, valamint politikai és szellemi utóélete dokumentumainak gazdag gyűjteménye. Az egykorú források mellett a szakirodalom jellegadó műveinek több évtizedre visszatekintő válogatása, valamint a békeszerződés és a békerevízió kérdéseivel foglalkozó roppant tömegű ideológiai-publicisztikai termés legfontosabb és legtanulságosabb szemelvényei kapnak helyet benne. Végül széles körű annotált bibliográfia tekinti át a témakör forrásanyagát és a kapcsolódó történeti visszaemlékezéseket, valmint az utóbbi években rendkívül megszaporodott és diferenciált szempontokat megjelenítő szakirodalmi munkákat.

A könyvajánlót összeállította: Molnár Tímea


 A könyvek beszerezhetők

a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34. ,
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz,
Cédrus Art Club, Fő tér. 6. ,
Tel: 99/ 506-115; 506-116



2003. június 12., csütörtök 23:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület