CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Káptalanházi kiállítás nyílt

"Sebesen zúgó szélnek zendülése..." címmel 2003. június 8-án, vasárnap, 18:00 órakor nyílt meg Sarkady Antal kiállítása a Káptalanház Galériában (Szt. György u. 7.) A kiállítást Szokolay Sándor zeneszerző köszöntötte, tárlatmegnyitót tartott Bősze Balázs költő, tanár.

A pünkösdi című, pünkösdvasárnap nyíló kiállításon, a képek címei alapján is, melyek között evangéliumi idézetek, az Ap.Csel. pünkösdöt leíró része többször is szerepel, természetes várománya a látogatónak, hogy valami lélekkel teli, mozgékony és mozgató, mindenek előtt azonban a közösségi lét eredet szerint keresztény elemeit hangsúlyozó tárlatot tekinthessen meg.


A kiállítás darabjai több képzőművészeti ágat is megkísértenek: látunk egy jó emberről domborművet, vizuális, következmény nélküli gondolattöredékekkel szabadon dobálódzó plasztikákat kis és nagy méretben, a mesterségről (a mesterségbeli tudás fokáról) árulkodó tanulmányokat és vázlatokat, nagyon színes képeket és akvarellt is.
A benyomás, ahogyan az anyag technikája is, rendkívül vegyes: nehezen fedezhető fel egészében a természetes, egységesre törekvő, a rendszert, annak törvényeit egyfajta közös origóban megtalálni akaró emberi imázs. Azt kell mondanunk, hogy a képzőművészet alaptörvényeinek rugalmas, de büntetlenül át nem léphető határait többször is alaposan feszegeti Sarkady Antal.


Talán a legjellemzőbb kifejezés és jelző a magam számára a kiállításon sétálgatva az, hogy ez a tárlat arteficiális. Kicsit túl mesterséges, nem természetes folyománya a mindennapoknak, az eredendő gondolatnak, pedig külsőségeiben nagyon is arra épít. Hogy ne mondjam, kicsit mesterkélt. Nemes játékként mindenképpen összehasonlítási alapot kínál mindazoknak, akik papírral és ceruzával sétálgatva otthon utánanéznek, hogy mely szentírási részről mire asszociált a művek alkotója, s ugyanezt ők miképpen, milyen hangsúlyokkal, milyen elemek összeválogatásával, mennyire bonyolultan vizualizálnák. A feleletnek szánt bevezető plasztika-sor, mely címében a talentumok példabeszédét idézi, így inkább nyitó kérdés lesz, mintsem válasz a kiállítás megtekintője előtt.
A kiállítás július 1-ig, naponta 8-17 óráig tekinthető meg.
- DI -



2003. június 08., vasárnap 20:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület