CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Lélekvárás

Jn 20.19-23 Amikor beesteledett, még a hét első napján megjelent Jézus a tanítványoknak, ott, ahol együtt voltak, bár a zsidóktól való félelmükben bezárták az ajtót. Belépett, megállt középen és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” E szavakkal megmutatta nekik kezét és oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” Ezekkel a szavakkal rájuk lehelt, s így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek megtartjátok, az bűnben marad.”

Egyházi iskola nem alsós diákja járt nálam, s amikor az iskola újra-látogathatóságáról kezdtünk "tárgyalni" betegsége végetértével, szóba került név említése nélkül, hogy a hétfő még ünnep. "Milyen is?" kérdeztem, s a válasz néma csend volt.
Híres fiziológus kutató beszél a TV-ben arról, hogy a tudás raktározásáról, az ismeretanyag felidézéséről és az érzelmek anyagi hátteréről szeretne többet tudni: a késztetésről - mondom én így, Pünkösd előtt, hiszen a késztetés egész életünk mozgatórugója.
Azt hiszem, hogy a valóság ezen két szelete - cseppben a tenger - világosan mutatja, hogy a galamb konkrét képében röpködő isteni személyes forrás milyen dualisztikus (mit dualisztikus, polisztikus, sok-sok vetülettel rendelkező és kicsit bizonytalan) képet rajzol a bensőnkben. Amikor az evangéliumhoz, mint forráshoz nyúlunk segítségért, akkor sem válnak sokkal konkrétabbá ismereteink, hiszen az egésznek valósága az isteni létből, a szeretetből nyeri az átadott ismereteket. Erről pedig beszélni nehéz, csak megélni lehet, ahogyan az Apostolok Cselekedeteiben is sokkal konkrétabb a tanítványok "megbátorodása", tanúkká válása, mint az elméleti ismeret.
Ezzel pedig ismét csak oda lyukadunk ki, hogy a lét isteni formáját választó ember ismerete a kapcsolat kiteljesedésén gyarapszik, és mást nem mond, nem mondhat a tudásáról, mint azt: így és így éltem, így jutottam hozzá. Ez pedig sokaknak nem tűnik elégnek, másságukat, az egyéniségüknek nem megfelelő időt és módot hangsűlyozzák, visszafordulnak, és nem jutnak el a kapcsolatig, amelyben Pünkösd lelke is megszólalhatna.
Betü és lélek, ismeret és indíttatás látszólagos dilemmája intellektuálisan nem feloldható. Amit kicsiben a gyermekeink-unokáink agyába töltendő ismeretanyag bejuttatásával kisérletezők és az annak szurkolók frusztrálódása jelent, az csak töredéke, zsugorított mása annak, ami az egész élet ismeretek birtokában szándékozó úgymond tökéletes megoldása, a felhalmozó élet elszalasztó rohanásában kihagyott "ziccerek" szörnyű gólem-meddőhányója, létezés torzója körülöttünk.
Egy galamb, egy ismeret, egy szándék, egy magatartás, egy kapcsolat Istenben. Ez minden, ez Pünkösd. S ha nominalizáltuk is, nehogy azt higgyük: birtokolhatjuk is.
- DI -



2003. június 06., péntek 17:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület