CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Katolikus Médiahajó a Dunán

"A médiában tevékenykedők hivatásuk, megbízatásuk alapján hivatottak arra, hogy az igazság, az igazságosság, a szabadság és a szeretet védelmezőiként lépjenek fel."

    Május 29-én a Rákóczi rakpartról indult útjára a Magyar Püspöki Konferencia szervezésében a ,,Katolikus Areopag" . Az egész napos programon a Budapest és Vác közötti útvonalon a Rákóczi sétahajón a Tömegtájékoztatás Világnapját ünnepelték az az egyházi és világi sajtó meghívott képviselői.
    A hajóút házigazdái, Veres András püspök, a konferencia titkára, valamint Juhász Judit, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtóirodájának vezetője voltak.
    Veres András püspök köszöntőjében egyrészt hangsúlyozta a médiában dolgozók felelősségét abban a jelenlegi helyzetben, amelyben az emberek tudatát formáló eszközzé vált az újságírás.
    Kérte, hívta az újságírókat arra, hogy vállalják föl azt a küldetés, amely által mindenekelőtt a szeretet kell továbbadni.

Pápai körlevél a kommunikáció világnapjára

    A katolikus egyház 1967 óta minden évben húsvét utáni hatodik vasárnap tartja a tömegtájékoztatás, a kommunikáció ünnepét. Veres András emlékeztetett II. János Pál körlevelére, melyet e napra tett közzé. "A médiában tevékenykedők hivatásuk, megbízatásuk alapján hivatottak arra, hogy az igazság, az igazságosság, a szabadság és a szeretet védelmezőiként lépjenek fel." - fogalmaz a pápa.
    A körlevél emlékeztet: a média sokszor áll az igazság szolgálatában, de gyakran kicsinyes érdekek, nemzeti, etnikai, faji és vallási előítéletek, anyagi kapzsiság és különböző hamis elméletek szolgálatába szegődik a propaganda és a félretájékoztatás képviselőjeként; a médiára gyakorolt nyomásnak mindenekelőtt maguknak a médiában tevékenykedőknek kell ellenállniuk.
    A pápai üzenet szerint „ha a média szolgálni akarja a szabadságot, neki magának is szabadnak kell lennie, és ezt a szabadságot helyesen kell gyakorolnia. Kivételezett helyzete arra kötelezi a médiát, hogy a kereskedelmi célok fölé emelkedjen, és a társadalom valódi igényeit és érdekeit szolgálja. Még ha a közjó érdekében kívánatos is a média számára egy bizonyos nyilvános szabályozás, ez nem a kormányzati hivatalok általi ellenőrzésre vonatkozik.”

Közép-európai Katolikus Találkozó: Krisztus – Európa reménye

    Veres András püspök bejelentette: ez év június 1-jén indul az a nagyszabású rendezvénysorozat, amely nyolc ország részvételével egy éven keresztül lelki kapocsként hivatott erősíteni a formálódó európai közösséget. A Közép-európai Katolikus Találkozó (KEKT ) résztvevő országai: Csehország, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Horvátország.
    A találkozó tudatosítja a résztvevő országok népeiben, hogy a kereszténység az európai identitás meghatározó eleme.
   -  Újra és újra hangsúlyozni kell, hogy a jövőben Krisztus a népek egyetlen és igazi reménye, ezért a rendezvény jelmondata: Krisztus – Európa reménye; ez az a közös üzenet, melyet pásztorlevélben megfogalmazva június 1-jén mind a nyolc ország minden templomában fel fognak olvasni - hangzot el.
    A rendezvény keretében számos nemzetközi konferenciát és közös zarándoklatot szerveznek, közös érme is készül a KEKT alkalmából, amelynek záró, közös ünnepsége az ausztriai Máriacellben, a Népek Zarándoklata lesz, a tervek szerint 2004. május 21-13-án.
    A  Közép-európai Katolikus Találkozó részletes programjairól, valamint további tudnivalókról a már működő, jól szerkesztett, és folyamatosan frissített honlapon
tájékozódhatnak az érdeklődők: http://talalkozo.katolikus.hu

Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj

    A püspöki konferencia az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül ismét meghirdette a sajtóösztöndíj ez évi pályázatát, amelynek célja a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése az írott és elektronikus sajtóban. Az ösztöndíjat egy éven keresztül kapja az az újságíró, aki eddigi munkájával bizonyságot tett a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviseli a magyar tömegtájékoztatásban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia abban a reményben teszi felhívását, hogy hozzájárul a hazai elektronikus és írott sajtó színvonalának emeléséhez.

Keresztény internet oldalak

    Az médiahajón bemutattak néhányat, az utóbbi hónapokban készült –  a www.katolikus.hu szerverhez kapcsolódó –  internetes oldalak közül. Nemrég készült el a Szentek élete című kétkötetes könyv internetes változata, amely napról napra követi a szentek ünnepeit, és történelmi időrendben, évszázadok szerinti keresési opcióval mutatja be egy-egy szent életét. A Batthyány-Strattmann László életéről szóló, mellett a Győri Egyházmegye web-oldalait is bemutatták, amelyek mellett a szerverről, harminchárom magyar nyelvű, katolikus, vagy katolikus témákkal is foglalkozó honlap érhető el.
    Bemutatkozott a ma már mintegy ötven munkatárssal működő Virtuális Plébánia, amely naprakész, hírekkel, információkkal, programajánlókkal, kép- és hangállományokkal ellátott portállá fejlődött a létrehozása óta eltelt hat év alatt. A készítők az internet adta lehetőségek és korlátok között próbálják a hagyományos plébánia funkcióit teljesíteni. Az oldalon KépHang Tár-ban keresztény könnyű- és komolyzene-gyűjtemény, többfordulós, hetenként megújuló bibliai kvíz-játék, és természetesen – jelenleg 463 aktív témával, 20 fős moderátorcsapattal – fórum is működik.


 

„Holtomiglan, holtodiglan”

    A váci székesegyházban a hajóút résztvevői Veres András igeliturgiáját és Varga László orgonajátékát követően kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a város katolikus oktatási központjában.

    Az eszmecsere a Magyar Katolikus Egyház kommunikációs programjának legutóbbi Holtomiglan, holtodiglan címmel meghirdetett szakaszához kapcsolódóan a házasság, hűség témájával foglalkozott. Szikora József moderátor partnerei Bauer Béla, a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet vezetője, Blankenstein Miklós, az Országos Lelkipásztori Intézet (OLI) igazgatója és plébános, Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének igazgatója és Tomka Miklós, az OLI vallásszociológiai Intézetének igazgatója és egyetemi professzor voltak.
    Spéder Zsolt ismertetése szerint 1980-ban 80 ezer, 1990-ben 66 ezer, 2000-ben pedig 48 ezer házasságkötés történt Magyarországon, míg a válások száma 1980-ban 27 ezer, 1990-ben 25 ezer, 2000-ben pedig 24 ezer volt. A házasságon kívüli partnerkapcsolati életforma divatossá vált; a 20-24 évesek 18 százaléka házasságban, 14 százaléka élettársi, 25-29 évesek 50 százaléka házasságban, 14 százaléka élettársi kapcsolatban él. A lakosság döntő többsége úgy véli, hogy a fiatalok először éljenek együtt és csak utána házasodjanak össze. Mindez nem a rendszerváltással kezdődött és nem magyar átok; szinte minden európai országban ez tapasztalható. Az élettársai kapcsolat népszerűsége lehetséges okai: a foglalkoztatási, és anyagi bizonytalanság, a pályakezdés szakaszosabbá válása, a továbbtanulás miatti időben kitolódott  házasságkötés.
Bauer Béla statisztikai adtokat ismertetve szólt arról, hogy elmondta, vizsgálataik szerint az első szexuális kapcsolat 16-17 év között, a házasságkötési időszak 28 éves körül várható, az első gyermek vállalása pedig 30 éves kor fölé esik a középosztálybeliek körében. Az alacsonyabb végzettségűek sokkal korábban házasodnak és gyereket is hamarabb vállalnak. Míg legfontosabb értékként megjelölik a családot, ehhez képest az önálló családalapítás nem tartozik a legfontosabbakhoz. Erdélyben 18 év fölött létesítenek először szexuális kapcsolatot, 25-26 körül házasodnak, 60 százalékuk havonta legalább egyszer elmegy templomba, míg Magyarországon a fiatalok 33 százaléka soha nem is volt templomban.

Tomka Miklós szerint a régi világrend egyetlen életformája a házasság volt; nem feltétlenül erkölcsösebbek voltak, hanem sok nehezen átléphető tényező szabályozta a férfi-nő együttélést, a konfliktusok megoldásának nem a kapcsolatból való kilépés volt a legracionálisabb megoldása. A világ radikálisan megváltozott. A valaha egy rendbe rendeződő világ szétesett, a folyamtos változás-változtatás alapállás: ez a partnerváltásban is jelentkezik.
A mai  világban egyetlen biztos pont van: én saját magam, az individuum, ami felértékelődik, a társadalmiság, és az intézmények pedig, leértékelődnek.
A probléma az, hogy az én egyszemélyes-e?
A kereszténységn küldetése, hogy tanúságot tegyen a szerelemről: hogy kettesben jobb, mint egyesben; az eggyé váló kettősség pedig az örökkévalóságra érvényes, még akkor is, ha ez nem így történik - mondta a professzor.

- A házasságkötések esetében jelenleg az egyház a legnépszerűbb parti-szervíz szintjén működő szolgáltató - mondta Blankenstein Miklós, aki kifejtette: a lelkipásztori tevékenység nem családok számára végzett kríziskezelés, hanem elsősorban motiválás, az egyén segítése, nevelése abban, hogy lépésről lépésre eljusson odáig, hogy felismerje: a monogámia felel meg az ember természetének. A házasság folyamatos követése, a kommunikáció karbantartása, a kiscsoportok folyamatos együtt gondolkozása - mindezt a személyes motivációhoz segítő társadalmi környezetet meg kell szervezni, azzal együtt, hogy egy szubkultúra, egy alternatív társadalmi formációval kell számolni.
Új társadalmat kell alkotni a hitmotiváció révén. - vélte Blankenstein Miklós.

T.É.



2003. június 01., vasárnap 16:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület