CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Négyszáz éves freskótöredék a Storno ház földszintjén

    Négyszáz éves freskótöredékekre bukkantak a restaurátorok Sopronban a Fő téri Corvinus étterem felújítása során a Storno-házként ismert műemléképület földszinti helyiségeiben.
    Május 21-én a már befejezeződött restaurálási munkálatokat követő átadás alkalmával Velledits Lajos restaurátor a feltárás részleteiről számolt be.

 
A Storno ház
Forrás: Soproni KépIndex

"A ház a XV. században Haberlaiter Miklóa tulajdona, ekkor -1482-83 telén - szállt meg e házban Hunyadi Mátyás. A XVII. században a Sárkány
családé (Storno Miksa, A Storno-caalád magángyűjteménye. S. Szemle 1942, 184., 5.). Sárkány István özvegyét elvette Festetich Pál, a rokonságtól megvásárolta a házat 1698-ban, mely vételt I. Lipót megerősítette és adómentességet is adott ; ez ellen Sopron városa fellebbezéssel élt. Sok huzavona után végre Festetich 1699-ben ezer forinttal és egy telek átengedésével megváltotta az adómenteséget, erre beiktatták a birtokba. A családi iratokban mint szabad ház szerepel. (Szabó: A herceg Festetich család története. 43.)
A földszinten, valamint az első emeleten számos helyiség keresztboltozattal, a második emeleten két helyiségben kora-rokokó stukkómennyezet, a
másodikban a rácsmotívum is jelentkezik (1740 körül), a fogadóteremben rokokó indák, erősen aranyozottak.(Dr. Drávai István : Sopron Műemlékváros ISE-2002)"

    Velledits Lajos szerint már Mátyás király idejében emeletes lehetett a ház.
    1560 körül Sárkány Antal átépítette a házat, úgy, hogy  – valószínűleg a kapualjban meghagyott az ülőfülkék kivételével – az előtte álló gótikus házrészt lebontatta. Az a boltozat, amelyre jellemző a élek külön kiemelése jellemző, és amelyekre klassikus díszeket tettek Magyarországon egyedülálló. Az egyetlen, ebből a korszakból származó emlék a lőcsei városházán található.

    A festésről – amint azt a restaurátor elmondta – annyit lehetett megállapítani, hogy egy előző korszakában bemeszelték a falakat, amelyre vörössel címereket, valamint egyéb jeleket festettek.
    A földszinti helyiségbe belépő a bal oldali falon egy olyan feltárt és restaurált címertöredéket lát,  amely a főbejárat melletti 1563-ban készült címerrel mutat rokonságot. Ugyan a címer gazdája még nem ismert (ez is egy a sok elvégzendő feladat közül), de Velledits Lajos azt feltételezi, hogy a jelenleg feltárt és restaurált, furcsa négyes formájú, kőfaragú jel alakú motívum egyidős lehet a már régebben feltárt, bejárat melletti címerrel. Nyilvánvló, hogy ez a festés jobbra balra folytatódott, aminek már csak töredékei maradtak meg.
 – A restaurálás során a helyiség Fő tér felőli, ez előbbivel szemközti falán láthatóvá vált képtöredék tanulmányozása folytán, nem kevés gondolkodás után a restaurátor egy sas farkát, fejét, illetve egy piros foltocskában egy koronának a töredékét vélte felfedezni, amely feltételezés helyesnek bizonyult, ami után a festménytöredék egy része is előtűnt a több réteg festék alól. Sajnos, a villanyvezetéket a címermadár testén át vésték a falba, így az már menthetetlenül tönkrement.
    A címertöredék korának megállapítására két variáció is elhangzott. Lehet, hogy maga Sárkány Antal Ferdinánd-pártiként kétfejű sassal próbálta kifejezni a Habsburg-házhoz való hűségét, azt viszont tudjuk, hogy Sopron város címerében 1622-ben, II. Ferdinánd adományaként jelenik meg a sas.
    Amint azt a húszas évek elejéről származó felmérések is bizonyítják egy közfal is volt a feltárt freskók szomszédságában. Ahol a közfalnak a boltozattal nem volt mindenhol kötése, ott maradtak meg a töredékek.
    Külön említést érdemel a csillagos festés, ami túlmegy a homlokfalon. A jelenleg tojáshéjű színre festett bejárati helyiségben nincs csillagfestés.
Jellemző, hogy 17 században – valamilyen oknál fogva – elterjedt a venyigefekete-festés, a sárga csillagokkal - mondta a restaurátor. A soproni venyigefekete csillagos festéshez hasonló a budai várban is előkerült, ahol mindössze két négyzetméternyi falrészen mutatható be. Velledits szerint, Sopronban, ahol a török megszállás nem szakította meg a művészetek folyamatos fejlődését, lépten-nyomon ezzel az anyaggal találkozunk különböző formában: például a soproni Szent György utcai Jezsuita terem stukkóinak közeit megkutatva, vagy a korábbi Jezsiuta konviktus termeiben  ugyanezt a kékes-szürke fekete festéket  találjuk
     A nagyon karakteres, kékes -fekete festék előállítása is olcsó volt: úgy nyerték, hogy a szőlővenyigét metszés után elszenesítették, porrá törték, és mésszel keverték. Ugyanakkor egyszerű, de mutatós volt, ezért is lehetett egy általánosan kedvelt festék amelyet a budai várban a Fekete Sas patikában,  Gödöllőn a Hamvay-kúriában, vagy Miskolcon a Rákóczi ház földszinti részeében is megtaláljuk.
    Érdekességként említette meg a restaurátor, hogy a művészettörténet sem nagyon figyelt eddig erre a festésre, ugyanis a kutatók a fekete venyigefestést általában egy-egy tűzvész nyomának regisztrálták, holott az eddig nem eléggé méltatott anyag a 17. századi graffito-művészetnek is alapanyaga.

    A ház restaurálása idején azt látták, hogy ez a csillagos minta szép, és a munkát rábízták a szobafestő iparosokra, akik táblafestékkel lekenték és sárga csillagokat tettek rá, néhol pirosakat is, úgy hogy mindent bekentek feketére.
    A feltárásnál végig feltárókalapáccsal dolgoztak. A poros konzerválatlan rétegre a szobafestők rákentek egy glettréteget, sajnos az alatta lévőt nem konzerválták semmilyen szerrel. A kőművesek a lábazati részen vakoltak és rádörzsölték a habarcsot az eredeti felületre.
- A kiegészítéseknél azt tartotuk szem előtt, hogy mindenki számára felismerhető legyen, hogy a festmény mit ábrázol. Venyigefeketéből kevertünk egy kiegísző-anyagot, amit megpróbáltak textúrásan fölvinni, úgy hogy eleget tegyünk az 1969-es Velencei Chartaban foglaltaknak, ami azt követeli, hogy megkülönböztethető legyen a kiegészítés az eredetitől..
    Így a restaurált felületen az sötétebb foltocskák az eredetiek, valamint a csillagok közöttis vannak eredetiek. Visszahoztuk, a kígyó alakú motívomik, megítélésünk szerint míniumból készült vöröseit és az okkereket. Sikerült a történeti hűségét tükröző helyreállítást megvalósítanunk, javasolom, hogy a helyiség többi részének is helyreállítását - mondta Velledits Lajos.

A műszaki átadás a még restauráció előtt álló helyiségben zajlott

    A jelenlévők – Zentai Ferencné általános előadó a (Kincstári Vagyoni Igazgatóság), Prekker Emma a műemlékvédelmi hatóság képviseletében, Máthé László műszaki vezető a Soproni Ingatlankezelő Kft.-től –  egyetértettek abban, hogy miután a bejárati címert feltárását követően, mindig azt a réteget tárták föl, amivel együtt a venyigefekete festésnek nagy része eltűnt. A történelmi hangulatot tükröző helyiség helyreállítása szempontjából eddigi mostoha sorsának oka pedig az volt, hogy a Strono-ház emeleti részének a helyreállíása ezt mindig háttérbe szorította.
    A Kincstári Vagyoni Igazgatóság finanszírozásában másfél millió forintos költséggel megvalósult restaurációs munka mostantól fogva különleges látvánnyal és értékkel gazdagította a vendéglátó helyiséget (és a várost), amely nem csak vonzerőt, adott esetben reklámot jelent, de a tulajdonosnak, a kezelőnek, a bérlőnek és a műemlékvédelmi hatóságnak további felelősségteljes feladatot.

T.É.

Kapcsolódó oldalak:

Soproni KépIndex



2003. május 21., szerda 22:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület