CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Világörökség-diploma átadási ünnepség a határ két oldalán

    Vasárnap Pomogyon  (Pamhagen), a Pannonia üdülőfaluban, valamint a fertődi Esterházy Katélyban tartott ünnepségeken a világörökség részévé nyilvánított Fertő-tájnak Bernd von Droste, az UNESCO Világörökség Központ alapító igazgatója adta át a kitüntető cím elnyerését dokumentáló diplomát.
    Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2001. december 13-án vette fel a Fertő tavat és környékét a világörökség listájára Magyarország és Ausztria közös javaslatára.

Az ünnepség a délelőtt folyamán Pomogy település Pannonia üdülőfalujában kezdődött.
- A békének, a reménységnek, a jövőnek a jelképe a Fertő-táj - jelentette ki Bernd von Droste, aki arról is szólt a Fertő vidéke kultúrtájban az UNESCO megtalálta azt a helyet Európa szívében, ahol az ember és a természeti táj egymást alakító, harmonikus kapcsolata alakult ki.

R. Steindl, Elisabeth Gehrer, Bernd von Droste,  Hans Niessl 

- Új életminőséget jelent a Fertő táj világörökség-rangja, amely munkahelyteremtő folyamatok beindítását, a fiatal nemzedéket motiváló tényezővé válhat a jövőben, mondta Bernd von Droste, aki a továbbiakban hangsúlyozta: a Világörökség részévé vált Fertő-táj a megőrzés, a megvédés és a továbbfejlesztés kötelezettségeit rója az ittélőkre.

Közel hatszázan a pomogyi Vila Vita előadótermében

    Elisabeth Gehrer osztrák kulturális és oktatási miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte: egy lehetőséget kapott a régió a Fertő-táj világörökségi listára kerülésével. Hangsúlyozta az egyesült Európában a megnövekedett szerepekkel rendelkező régiók egyedi arculatának megőrzéséhez, a kulturális identitás megőrzéséhez járul hozzá a kultúrtáj megléte, értékeinek tudatosítása és továbbfejlesztése.
- Csak az identitással rendelkező emberek érzik otthonuknakt a régiót - mondta a miniszter asszony, hangsúlyozva az értékek megőrzése egyaránt feladata a politikának, a civil közösségeknek, a magánszemélyeknek.

R Steindl. H. Niessl, E. Gehrer, B. v. Droste, R. Giefing a sajtótájékoztatón

    Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök szólt a régió történetének fontosabb időszakairól.
- A régió kultúrák találkozási pontjánál helyezkedik el - mondta a politikus, aki a burgenlandi magas életszínvonalról szólva hangsúlyozta: a régióban a vállalkozókedv nőtt, a közbiztonság javult A politikus hangoztatta: a térség lakói harmóniában élnek a környezettel és felelősen gondolkodnak, aminek jele a megújuló energiaforrások hangsúlyosabb megjelenése.

- Azt tervezik, jelentetette ki a tartományfőnök, hogy egy évtizeden belül, a tartomány áramellátása a megújuló energiákon alapuljon.
    Hans Niessl a jövőt illető további tervekről szólva említette a Fertő körüli vasútvonal villamosítását, a közlekedés korszerűsítését, amelyek egy jelenleg kidolgozás alatt lévő, és a közeljövőben elkészülő menedzsment-tervben foglaltakkal összhangban, további, a térség jövőjét meghatározó fejlődés irányait kívánják meghatározni.
    R. Steindl tartományfőnök-helyettes kiemelte az oszrák oldalon elhelyezkedő, 20 település példás együttműködését, külön is megköszönve a polgármesterek közreműködését; utalt a 60-as évekbeli fejletlen állapotokra, valamint az azóta tapasztalható pozitív változásokra.
- A határon átnyúló régió fejlődése Európa fejlődését is jelenti - mondta, hozzátéve: együtt fejlődik, ami összetartozik.

    A pomogyi ünnepi eseményen a Fertő-táj világörökséggé válását bizonyító diplomát Bernd von Droste Hans Hiessl burgenlandi tartományfőnöknek adta át.

Bernd von Droste átadja a Világörökség-diplomát Ivanics Ferencnek és Őri István államtitkárnak

    Az Esterházy Kastély udvarán tartott, délutáni fertődi ünnepi diplomaátadási ünnepségen Bernd von Droste, az UNESCO Világörökség Központ alapító igazgatója előtt Fülöp Géza fertődi polgármester köszöntötte a mintegy háromszáz egybegyűltet.

Sopron-Balf részönkormányzat nevében Kalmár István, Sopron alpolgármestere vette át a diploma másolatát

    A továbbiakban Mandur László, az Országgyűlés alelnöke  köszöntőjében kiemelte: az osztrák-magyar határon átnyúló Fertő menti tájat az osztrákok és a magyarok közösen tudják gyarapítani
Tardi László, a  Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Szervező Bizottsága. alelnöke, Őri István a környezetvédelmi tárca államtitkára és Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Közgyűlés elnöke szintén szólt az egybegyűltekhez. A hozzászólók mindannyian az értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozták, kiemelve azt, hogy a természeti értékek nem ismernek határokat, ezért azok fejlesztése csak a határokon átnyuló együttműködés által lehetséges, valamint jogi, tudományos, és politikai területeken foganatosított további, felelős intézkedésekkel.

    A fertődi diplomaátadó ünnepségen Bernd von Droste igazgató a magyaroknak szánt köszöntőjében, az Ausztriában elmondottakkal együtt  kijelentette szólt arról is, hogy Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. Azóta mostanáig nyolc térsége, illetve tájegysége került fel a kitüntető listára.
    Őri István államtitkár és Ivanics Ferenc közgyűlési elnök együtt vette át a Világörökség-diplomát Bernd von Droste-tól.

    A Világörökség címet dokumentáló diploma másolatát az osztrák és a magyar helyszínen egyaránt az összes, érintett település polgármestere megkapta. Így azt a 20, osztrák oldalon fekvő település polgármestereivel együtt a magyar oldalon található települések – Fertőrákos, Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, valamint Sopron-Balf – szintén megkapta..
    Az ünnepélyes esemény előtt, valamint azt követően, mindkét helyszínen gasztronómiai- és borbemutatóval, valamint kulturális-szórakoztató és népművészeti műsorral jelenítették meg a Fertő-vidék kultúráját.
T.É.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:

Világörökség-diploma átadási ünnepség a határ két oldalán II. -képriport

Fertő-táj Világörökség: Diplomaátadás vasárnap

Soproni KépIndex

Fertő-Hanság Nemzeti Park
 



2003. május 18., vasárnap 23:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület