CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvajánló a Cédrus Art Club válogatásában

Szeretnénk némi ízelítőt adni a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kínálatából. Mindezeken kívül örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy a rendezvény remek volt, s szívet melengető a látvány, hogy legalább négy napig ennyi különböző embert érdekelt, mozgatott meg a KÖNYV.

Arturo Pérez-Reverte: A vívómester avagy a nő árnyéka a férfiszíven

Madrid, 1868. Forr a nyár, forrong a politika. Egymást érik az összeesküvések. A hatalmi harcoktól megcsömörlött Ayala márki nyakig merül az élvezetekbe: szerelmi kalandokkal, szerencsejátékkal tölti napjait, és vívóleckét vesz Spanyolhon legjobb mesterétől. Maestro Astarlao nem ártja magát a politikába. Ő egy divatjamúlt Grál-lovag. Urakat és úrfikat oktat a kardforgatás nemes művészetére, eljár kávéházi asztaltársaságába, esténként pedig, otthoni magányában szakkönyvet ír: a védhetetlen szúrás titkát keresi. Mígnem egy napon levelet kap egy rejtélyes ifjú hölgytől, és minden megváltozik…

Szerelmi történet? Kosztümős krimi? Kalandregény? Történelmi példázat? Igen, igen, igen, igen.

Ára: 2.200 Ft



Per Olov Enquist: Lewi útja
Vérmisztika, Jézus meleg-nőies sebei, foszforeszkáló kereszt, szexuális színezetű, ekszaktikus istenélmények, földre zuhanás, nyelveken szólás…

Per Olev Enquist világhírű svéd szerző regényíróhoz méltó együttérzéssel, történészi elfogulatlansággal és dokumentarista hűséggel ábrázolja a pünkösdi mozgalom eredetét és históriáját, a keresztény gondolkodás és vallásgyakorlás e különös területét a mozgalom két meghatározó egyénisége, a kis vidéki szatócsból lett alapító, Lewi Pethrus és a mozgalomhoz később csatlakozó sikeres regényíró, Sven Lidman barátságán, együttműködésén, majd végső szakításán keresztül.

Ára: 2.200 Ft



Mario Vargas Llosa: Édenkert a sarkon túl
Mario Vargas Llosa varázslatos szuggesztivitással festi meg két tragikus sorsú, látomásos, lázadó embert és a kort – a XIX. századot -, amikor a földi édenkert megtalálása vagy egy tökéletes ésszerű, nemes, erkölcsös és igazságos társadalom felépítése még lehetségesnek tűnhetett.

“Ma hozzákezdesz a világ megváltásához, Florita.” Ezzel a gondolattal ébred 1844 egyik áprilisi reggelén Flora Tristán, avagy Andalúzka, aki korabeli utópisztikus gondolkodók és saját életének viszontagságai nyomán lesz harcos feminista és szelíd forradalmár. Borzasztó házasságából menekülve, szembeszegülve az előítéletekkel bejárja egész Franciaországot, hogy megismerkedve a társadalom minden rétegével megteremtse a tökéletes társadalmat. Bár folyamatos csalódások érik, mindvégig azt érzi, hogy a földi paradicsom egészen közel van, a “sarkon túl”.

Egy egészen másfajta paradicsom az, melyet Paul Gauguin keres élete utolsó éveibenTahitin és a Marquises-szigeteken, s bár elnyeri a bennszülött lányok képmutatás nélküli szerelmét, remekműveket alkot, de vajon édenkertnek lehet-e nevezni azt a világot, ahol az őslakók kultúrájából, életéből szinte semmi nem maradt?

Ára: 2.500 Ft



George Orwell: Légszomj
1938-ban járunk; a borúlátó jóslatok szerint Anglia legkésőbb 1941-ben háborúba lép Németországgal. George Bowling, a középkorú biztosítási ügynök kicsinyes feleségével és két gyerekével az angol alsó középosztály szürke életét éli London egyik jellegtelen kertvárosi negyedében. Tulajdonképpen azon a napon születik meg a fejében a nagy ötlet, amikor megkapja a műfogsorát. Nem sokkal korábban szép summa dugipénzre tett szert a lóversenyen, és kedvtelve fontolgatja, vajon mire költse. “Egy hétvége egy nővel, vagy csendben elcsepegtetni apróságokra, szivarra, dupla whiskyre, ezek merültek fel mint lehetőségek.” De megpillant egy plakátot, amely az emlékezés különös logikája folytán felidézi benne a múltat…

Ára:1.900 Ft



Philip Roth: Szégyenfolt

1998 nyarán Nathan Zuckerman író világvégi házának ajtaján kopogtat a szomszéd. Coleman Silk a közeli Athena Főiskolán tanított, amíg két évvel korábban meg nem vádolták, hogy rasszista megjegyzést tett két diákra. A hajdani teljhatalmú dékán, a klasszista-filológia professzora hiába bizonygatta ártatlanságát, végül az üldözés elől kénytelen volt idő előtt nyugdíjba vonulni. Zuckermantól egyetlen dolgot kér: rendelkezésére bocsát minden dokumentumot, és az író írja meg pokoljárásának történetét. Nathan Zuckerman amikor, egyetlenként, megtudja, hogy hetvenegy éves új barátjának, két évvel felesége halála után, még szeretője is akadt, egy harmincnégy éves írástudatlan takarítónő személyében, Zuckermanban felébred a kíváncsiság. De a dokumentumok, a barátság, a közös titok elegendő-e arra, hogy megismerjünk, megértsünk egy másik embert? Mi kapcsol össze egy fiatal, sok tragédiát megért takarítónőt és egy idős professzort? Miért kellett egy gyanús balesetben meghalniuk? Mi volt Coleman Silk titka? Amíg az író ezekre a kérdésekre keresi a választ, megismerkedhetünk a politikai korrektség önkényuralmával, az amerikai individualizmus halálával és a puritanizmus új életre kelésével.

2.200,-



Dorota Maslowska: Lengyel-ruszki háború a fehér-piros lobogó alatt
Most mit mondjunk? A húsz éves lengyel egyetemista lány botrányos sikerkönyve? Vagy sikeres botránykönyve? Mindenesetre Lengyelországban nagy port vert fel az elsőkönyves Maslowska műve. Egy kis ízelítő az egymástól gyökeresen eltérő véleményekből:

“Ebben a születési bizonyítványát tekintve ifjú leányzóban olyan hallatlan írói tehetség van, olyan tökéletesen uralja a nyelvet, olyan tehetséggel lúgozza ki, semmisíti meg, pusztítja el, zúzza péppé, majd teremti újjá ebből a pépből saját, mindig személyesen költői nyelvét, hogy további fejlődési lehetőségei szinte felmérhetetlenek.” (Jerzy Plich)  “…kevesebb Maslowskát! (és minden megint rém klassz lesz)” (Malgorzata Musierowitz)

Ára: 1.700 Ft



A könyvajánlót Molnár Tímea állította össze.
A könyvek beszerezhetők a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34.
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz
Cédrus Art Club, Fő tér. 6.
Tel: 99/ 506-115; 506-116



2003. május 03., szombat 13:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület