CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Városok, Évszakok, Pillanatok

Kovács Rita fotókiállítását április 21-én, Húsvéthétfőn nyitotta meg Bindes Ferenc plébános a Káptalanház Galériában (Szent György u.7., II. em.).


Kovács Rita és Bindes Ferenc

Az ismertető írójának volt szerencséje már előző napon megtekinteni a tárlatot. A képek és versek kiváltotta hatás jellemzésén gondolkodva arra jutott, hogy a legtalálóbb jelző, mely talán szokatlan is a mai szóhasználatban az, hogy ez a kiállítás egyszerűen megható. Mint ahogyan az sem megszokott, hogy egy mai fiatal ilyen letisztult látásmóddal, ilyen jó kompozíciós érzékkel, ilyen érett módón lásson és gondolkodjon.
Tiszták ezek a képek és versek. Annyira tiszták, hogy mellettük minden más is megszépül, s a néző szívesen emlékszik vissza saját ifjúságára, az akkor még egyszerűbbnek látott világ képére, melyet - ahogy elmúltak azok a bizonyos évek - talán mi is megbolondítottunk egy kicsit.


Kovács Rita láthatóan szereti a városokat, ahol fotózott (Sopron, Sárospatak, Selmecbánya, Pozsony). Jól érezhetően, tudatosan választotta ki a helyszíneket és komponálta meg a képeket, de azok mégis a rácsodálkozás frissességével, az élmény spontaneitásával hatnak. Ritka szép telitalálat, hogy csak egy, mindenki által ismert példát említsünk, a Templom u. 22-ről készült kép.


A szerzőnek különleges érzéke van arra, hogy az évszakok változásait megragadja. A kiállítás legszebb képei közé tartozik például két téli kompozíciója, melyek egészen kiemelkedő látáskultúráról tanúskodnak.
Kovács Rita pillanatainál érdemes megállni, mert egyrészről tartalmasak, másrészről az idő megbecsülésére és megragadására tanítanak, melyben mi is valamiképpen egy fotómasina működéséhez hasonlóan, pillanatok egymásutánjában rögzítjük a világot.


Különleges szeretettel ajánlom a kiállítást mindenkinek, mert biztosan tudom, hogy nemcsak egy képi élménnyel lesznek gazdagabbak annak látogatói, de valamilyen formában, ha még nem veszett ki belőlük a lendület, indítást is fognak kapni arra, hogy valamit akviráljanak, magukba építsenek ebből a sok szép gondolatból, melyet egy ismert, régi soproni család fiatalja nyújt át szeretettel szülővárosa polgárainak.
- DI -



2003. április 21., hétfő 17:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület