CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Milyen is valójában?

Már a nagyböjt-nagyhét "időzítése" is csodálatos. A liturgikus évek hosszú során, mely beosztásában elsősorban a mediterráneumra és Európára "méretezett", sok olyan "külsődleges adalék" rakódott az ünnepekre, melyektől alig-alig tudunk eltekinteni.
Megszoktuk és rendszeresen sugalljuk a karácsony fehérségét, a Gyümölcsoltó rügyfakadását, és még sorolhatnám az ünnepekhez kötődő "kötelező" viszonyokat.

"Megbocsátjuk" a böjti szelek kegyetlenségét, a fagyosszentek időjárásrontó bevonulását, és nehezen képzeljük el a nagyhetet felhők, időromlás nélkül. Talán még hiányozna is a csontjainkba sugárzó fájdalom ha a "langyabb" tavaszból a még jéghideg, lilába öltözött templombelsőbe anélkül lépnénk.
Az irodalmi vénával bírók könnyen asszociálnak a felzúgó hamuszín egekre és a ravensbrücki fákra (Pilinszky), és nehezen vannak meg a földszagot hozó húsvét képzete, főleg érzékelése nélkül.
Természetesen egyáltalán nem baj, ha a környezet "követi is elvárásainkat", és segíti a jó konvencionalitás alapján az ünnepre felkészülést. Az lenne csak a baj, ha a belső történések, a lelki tartalmak, a lényeg megélése helyett a külsődleges dolgok vennék át a hatalmat ünneplésünk felett. Ha hó nélkül nem lenne karácsony, ha szép időben nem lehetne nagyhét, ha a Húsvét nem történne meg szívünkben az egyre inkább fontosnak bizonyuló külsődleges dolgok nélkül.
Az igazán fontos dolgok ugyanis valóban szemmel láthatatlanok. S ezzel a mondással-idézettel (Saint Exupery) sokan elintézettnek is vélik elveik, meggyőződésük alapján a társadalmi viselkedésük visszhangját. Pedig nem múlik, nem múlhatna el egyetlen ünnep, egyetlen front, felhő, zivatar, hóesés és az áldott Nap egyetlen sugara sem nyom nélkül, hiszen ahhoz a periodikus ünnepkörhöz rendeljük hozzá, melynek fő mondandója az Isten- és emberszeretet.
Benne élünk, mozgunk és vagyunk (ApCsel 17,18) mondta egykoron a teológus tanítvány, és olyan komolyan gondolta, mint mi mostanság a talán kevésbé fontos dolgokat.
- DI -



2003. április 18., péntek 12:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület