CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gömöri János: Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban

Dr. Kubinszky Mihály professzor: a könyv a városhoz méltó szellemi adalék

    A Műemléki Világnap ünneplésének egyik fénypontjaként került sor április 15-én Dr. Gömöri János Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban című könyvének ünnepélyes bemutatójára a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Regionális Irodájában.
    A kötet 1277-ig, Sopron várossá nyilvánításának évéig tekinti át az ispáni várra vonatkozó régészeti adatokat.

Dr. Gömöri János és Dr. Kubinszky Mihály a könyvbemutatón 

" A leletanyag 1995-96-ban megkezdett rendszerezése a párhuzamosan folytatott ásatások, kiállítás-rendezések, konferencia-szervezések miatt 2000-ig elhúzódott. Rövidesen kiderült, hogy a honfoglalás- és Árpád-kori leletek a régi Sopron megye területéről is oly bőségesen állnak már a kutatók rendelkezésére, hogy a feltárt települési maradványokra, várakra, lakóházakra, iparrégészeti műhelyekre és sírleletekre vonatkozó hiteles ásatási dokumentumok – terjedelmi okokból – csak három külön kötetben jelenhetnek meg. A részletesebb ismertetések szolgáltathatják a forrásértékű alapadatokat, amelyek bázisán aztán további megbízható következtetések nyugodhatnak.
    A három tervezett kötetből az elsőt a Soproni Múzeum Régészeti Gyűjteménye és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Iparrégészeti és Archeometriai Munkabizottsága 2000-ben tette közzé „Az avar kori és Árpád-kori vaskohászat régészeti emlékei Pannoniában" címmel. Ismertettük ebben a Sopron környéki vasércbányászat és vaskohászat emlékeit is, amelyek többek között a soproni ispáni vár gazdasági szervezetébe is betekintést engednek.
    A második kötet a „ Magyarország Árpád-kori és honfoglalás kori sírleletei" c. sorozat részeként a fog megjelenni a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének támogatásával.
    Jelen könyvünk tekinthető a harmadik kötetnek, amelyben a szerző igyekszik teljesíteni az 1986. évi soproni „ Vörös sánc tanácskozás" résztvevőinek és a Soproni Szemle olvasóinak tett ígéretét, miszerint az eddigi régészeti kutatások tanúságai, a történészi következtetések és saját ásatásai alapján újra felvázolja a Szent István kori soproni vár képét, mintegy összegezve az 1986. évi tanácskozás eredményeit is.
    Ez az oka a tudományos publikációkra és a forrásmunkákra való részletesebb hivatkozásoknak. Összefoglalva a soproni Árpád-kori sáncra vonatkozó ismereteket, a szerző saját ásatási tapasztalatain és az itt először közölt ásatási felmérésein kívül főleg a kutatástörténeti áttekintésben idézett dolgozatokra támaszkodik. Könyvünk a nem szakmabeli érdeklődőknek is képet kíván rajzolni arról a Civitas Supron-ról, Castrum Suprun-ról, (Supronvárról), amelyet az ismeretlenség homályába burkolózó P. Mester Anonymus annak ellenére nem említett 1200 körül írt regényes gesztájában, a Gesta Hungarorumban, hogy a vár nevét akkor már több oklevél, sőt útleírások is őrizték.
    Az Árpád-kori Magyarország nyugati határvidékének védelmi sávját, a gyepűt a természetes akadályokon kívül hosszanti sáncok2 és várak sora erősítette. Jó néhány korabeli vár fa-föld szerkezetű sánca - eddig pontosan meg nem határozott időben, módon, és még számunkra ismeretlen körüli között - vörösre égett. Ezért ezeket az erődítményeket vörös sáncoknak, égett sáncoknak (Brandwälle) sőt a korábbi kutatás - nem egészen szabatos kifejezéssel - „salaksáncoknak" vagy „cserépváraknak" is nevezte. Az égett sáncok közé tartozik a soproni is". -  írja Gömöri János régész a könyvhöz írt beveztőjében.

A Sopron környéki magyar honfoglalástól, a királyi szabad várossá válás, Sopron közel 250 évnyi időszakát bemutató könyv gazdag képi anyagot, valamint az ahhoz tartozó  kép- és táblajegyzéket, angol és német nyelvű összefoglaló fejezeteket is tartalmaz.
    A könyv megjelenését Sopron Megyei Jogú Város, a Scarbantia Régészeti Park Alapítvány, a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt, a TP Technoplus Kft. (Budapest), és a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága támogatta. A könyv kiadója a Scarbantia Társaság, az igényes nyomdai munkát a Hillebrand Nyomda Kft. soproni nyomdája végezte.
    A könyvet annak bemutatóján Dr. Kubinszky Mihály ajánlotta a soproni szakemberek és a város múltja iránt érdeklődők figyelmébe.


Dr. Kubinszky Mihály:

Sopron vára az Árpád korban Gömöri János könyvének prezentációja 2003. április 15-én

    Sopron, mint a műemlékekben oly gazdag város számára a műemléki világnap minden évben ünnep. A jubileumi XX. világnaphoz méltó esemény a helyreállított várfal egy új szakaszának átadása, és méltó esemény a középkori várról írott kötet megjelenése is. Tárgyi és szellemi adalék e kettőben a városhoz méltón egészítik ki egymást.

    Gömöri János kötete Sopron 725 éves városi rangjának elnyerése ünnepségsorozatának is kiemelkedő eseménye. A kötet a Szent István alapította vár történetét tárja elénk, azt a jelentős védelmi telepítést, mely mintegy bevezetője, előfeltétele volt annak; hogy Sopron 1277-ben igazgatási-jogi tekintetben is város lehessen.
    A régészet szép tudomány. A. régész feladata nehéz, fáradságos és felelősségteljes. Nemcsak kortársainak felel, hanem sok-sok tekintetben főleg az utókornak. Amit megment fennmarad, amit helyesen értékel, ahhoz utódai hozzákapcsolódhatnak, amit meglát arra sokak tekintete vetülhet, amit elveszít, eltűnt örökre. Nekünk soproniaknak nagy-nagy értékünk Gömöri János. Nem minden városnak van szakavatott régésze, s alig van város, akinek olyan szakavatott régésze lenne, mint Gömöri János. Évtizedes feíelősségteljes munkájának összefoglalója ez a könyv, az eredmények himnusza. Emléket állít mindazoknak is, akik a téma kidolgozásában korábban résztvettek vagy munkatársként most vesznek részt. A köszönet sokakat illet. Csak kiragadni szeretnék néhány nevet: Nováki Gyula, Holl Imre, Póczy Klára, Gabrielí Gabriella neveit. És köszönet illeti a Soproni Múzeumot, a Kulturális Örökség Hivatalát, a régészeti munkák bemutatásában partner építészeket: a várfal rekonstrukció kezdetén munkálkodó néhai Nagypál Juditot, és a munkák mai tervezőjét Vladár Ágnest.
Scarbantia IV. századi városképe
A szerző rekonstrukciója alapján rajzolta Kovács-Gombos Gábor

    A kötetet, Sopron Árpád-kori várát bemutatni közelebbről nem tudom, mindenki, akit érdekel, mindenki, aki Sopron történelme iránt nem közömbös, kezébe fogja venni és meglátja értékét.
    A kötet tanússága szerint „A mi soproni várunk" kifejezés-elnevezés több középkori emlék-maradványban is szerepel. Ez a kifejezés tanúsítja, hogy már Szent István korában a magyarság Sopronra, mint rangos és kedves területére, városára tekintett. A kapcsolat elmélyítéséhez úgy hiszem a város polgárai hozzájárultak, mindenkor megtették hazafiúi kötelességüket. Erre fog emlékeztetni az a díszkút is, melyet a Soproni Városszépítő Egyesület kezdeményezésére az ország és a város együttes anyagi áldozatvállalása épít. Amely az egykori Árpádkori vár peremén fog állni, közel annak a régi kapunak a helyéhez, melyen át Gömöri János könyvének és városaikat-rekonstrukciójának tanúsága szerint a város falai közé bejöhettek a jószándékú emberek, kereskedők, utazók, egyházi és világi előkelőségek. A kontinuitás ebben a vonatkozásban is megmarad, a díszkút fogja szegélyezni ma is a belvárosba érkezők útját.

A XI. századi soproni vár
A szerző rekonstrukciója alapján rajzolta Ughy István

    Köszönjük meg Gömöri János Úrnak, hogy ezzel a könyvvel, évtizedes munkájának dokumentálásával tudatosítja bennünk, soproniakban és a hozzánk látogatókban egyaránt, milyen történelmi szellemet árasztó falak között élünk, tudatosítja azt is, hogy miként a múltban, ma is a mienk ez a Sopron. A várat egykoron a Nyugat elleni védelemre építették erősítették Árpádházi királyaink. Mára a város szerepe megváltozott: a nyugathoz való kapcsolatot képezi. De ma is int mindenkit, aki jön, hogy számunkra szent helyre érkezett.

Kapcsolódó cikkek:

Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron
Sopron településtörténetének vázlata

Honlap:
Scarbantia Régészeti Park



2003. április 16., szerda 00:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület