CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A hallgatás végső feloldása

Grafika: D. Hoffer E.

Mk 14.1-15.47 Két nappal húsvét és a kovásztalan kenyér ünnepe előtt a főpapok és írástudók arra törekedtek, hogyan foghatnák el Jézust csellel, hogy aztán megöljék...
És ez, az evangéliumok egyöntetű tanúsága szerint, sikerült is.
Virágvasárnap a "B" évben Szent Márk evangéliumából olvassuk a szenvedéstörténetet. A szerző az a Szent Márk, aki személyesen azonosítható a többi, Jézust magára hagyó tanítvány között, amikor saját leírásában említi meg magát, a Jézus elfogásáról meztelenül elfutó ifjút. A teljesen mellékes epizód "hangosabb", hangsúlyosabb, mint a leírás legtöbb eleme: egy olyan emberi vallomás, mely még mindig a szégyennel keveredik, s amely "egyenrangú" árulásként sorolódik be Júdásé és Péteré mellé. Jézus pedig végig hallgat, eltekintve egy kurta-furcsa Pilátusnak vetett felelettől és a haláltusában teljesen magára maradt Messiás kiáltásától. A teljes íráson át Jézus hallgatag méltóságát védő Márk itt egyszercsak leteszi a tollat.
Az evangéliumkutatók szerint nem is ő írta a végére a 16. fejezetet. Neki elég, ha csak a pogány százados kiáltja bele a világba: a magát végig Emberfiának tituláló Jézus a Krisztus! Márk, aki visszatért Hozzá, már tudja, hogy ez az egyetlen lehetőség maradt válaszként, nincs szüksége különleges "teológiai csavarokra". Valami a kereszthalállal befejeződött, s egyben valami el is kezdődött. Addig Jézus előélte az életet számunkra. Minden, ami ezután következik, már csak válasz lehet a részünkről, felelet a kérdésre: "Követsz-e, szeretsz-e engem?"
S hogy minden évben újra megkérdezi ezt? Igen, mert a válaszon vagy hallgatáson múlik minden. Ez különbözteti meg Júdást Pétertől és Márktól! Ezért különbözik annyira erejében Jézusétól! Talán nem elég hangosan mondtuk a feleletet, talán nem is volt a válasz olyan nyilvánvaló. Lehet, hogy "kivártunk", hallgattunk, tagadtunk vagy elfutottunk. Most viszont itt vagyunk a pogány százados egyházteremtő felismerésében, hogy erőteljes és helyes választ adjunk a liturgián keresztül évente ismételt Jézus-kérdésre. Virágvasárnap kérdésére a felelet "beérhet" a nagyhéten, s learathatjuk húsvét örömében.
- DI -



2003. április 11., péntek 19:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület