CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Minden a finisben

Mutasd magad, XXI. századi!


A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság idei éve a Neumann-centenárium jegyében zajlik - a kiváló tudós születésének 100. évfordulójáról egész éven át tartó nemzetközi, országos és regionális eseménysorozattal, az életművet feldolgozó kiadványokkal emlékeznek meg.

A társaság igen komolyan tevékenykedik a jövő jegyében is. Pályázatot indít, versenyeket rendez az ifjaknak, fiataloknak - hogy az igazi tehetségeknek egészen korán lehetőségük legyen kitűnni, bizonyítani, így az egyén karrierje elkezdhet felfelé ívelni, az informatika-számítástechnika világa pedig újabb és újabb szakemberekkel gazdagodhat; közöttük minden bizonnyal nem egy és nem kettő Neumann Jánoshoz hasonló, igazán kiemelkedő tudóssal.

A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Verseny március 22-én zárult. Háromfordulós volt, általános és középiskolai tanulók számára rendezték meg három korcsoportban: 5-8., 9-10., 11-13. osztályos diákoknak. A verseny mindhárom fordulójában központi feladatsort oldottak meg a versenyzők, amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítottak. A versenyen semmilyen segédeszközt nem volt szabad használni. 1. forduló: 8-10 kisebb feladat megoldása papíron, a saját iskolájukban. 2. forduló: három-négy kisebb program megírása QBASIC 4.5, Borland Pascal 7.0 vagy Borland C++ 3.1 nyelven, IBM AT számítógépen, MS-DOS operációs rendszer alatt. (Az egyes versenyhelyszíneken megengedett volt az előírtnál újabb verziójú fordítóprogram, melyről az illetékes versenybizottság értesítette a bejutókat.) A döntőben pedig a versenyzőknek 1-2 nagyobb programot kellett megírniuk a fent felsorolt nyelveken, számítógépen. Az iskolák április 15-éig kapnak értesítést tanulóik eredményéről - az ünnepélyes eredményhirdetés májusban lesz.

A III. Országos Számítástechnikai Levelezőverseny - ahová ingyenes nevezéssel harmadikosoktól tizedikesekig jelentkezhettek a gyerekek - közeledik a finishez: május harmadikán zajlik majd a döntő, ahol elméleti és számítógép mellett megoldott alkalmazói, illetve Logo programozási feladatok értékelésével alakul ki a végleges sorrend. A döntő kivételével a feladatok megoldását minden versenyző otthon végezhette, amelyre egy hónap állt rendelkezésre. A fordulók elméleti (alkalmazói és programozási tesztfeladatok vegyesen) és gyakorlati feladatokból álltak, ez utóbbiban választási lehetőség alapján egy feladatot kellett kidolgozniuk a versenyzőknek. Minden korosztály különböző feladatsort kap, a feladatok megoldását évfolyamonként külön értékelik. A döntőben semmilyen segédeszközt nem szabad használni, kivéve a programok súgó állományait.

A Nemes Tihamér Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyhez csatlakozva a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság partnereivel, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületével (ISzE), az Oktatási Minisztérium jóváhagyásával, illetve támogatóként az ALADDIN-nal (Alapítvány a diákinformatikáért) tavaly ősszel meghirdette az Országos Logo Számítástechnikai Versenyt is. (A versenyért felelős szervezet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya - mely megnevezés már önmagában példázza, mennyire szem előtt tartja a társaság a jövőt.) A háromfordulós megmérettetés keretében a számítógépes programozási feladatok megoldása Logo nyelven történt (Comenius Logo, APC Logo, Logowriter, PC Logo). A verseny tárgya, követelményei: számítástechnikai és programozási alapismeretek, felhasználói és kezelői felületek kialakítása; a Logo programozási nyelv alapvető elemei; rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, megvalósítása számítógépen. Mindhárom fordulóban központi feladatsort oldottak meg a versenyzők (semmilyen segédeszközt nem volt szabad használniuk), amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítottak.

A "nagyok" is megmutatkozhattak a Neumann-év keretében, mégpedig pályázat elkészítésével: Neumann János a matematikus - Pályázat egyetemi hallgatók és doktori képzésben résztvevők számára. "A pályázat célja Neumann János matematikusi és matematikai fizikusi munkásságának népszerűsítése, különösen a természettudományi és matematikai képzésben résztvevő egyetemi hallgatóság körében." A következő pár mondat közönséges halandónak talán igen magas, a hallgatóknak azonban mindenképpen támpontot nyújthatott a pályamű témájának megválasztásában: "Neumann János nemcsak a matematika klasszikus területein (pl. axiomatikus halmazelmélet, mértékelmélet, hálóelmélet, ergodelmélet) ért el alapvető eredményeket, de a modern matematikának több olyan területe is van, melyet kifejezetten az ő munkássága hozott létre mint önálló matematikai diszciplinát. Ez utóbbi területek közé tartozik az operátoralgebrák elmélete, a nem korlátos operátorok elmélete, a játékelmélet. Neumann Jánosnak továbbá kulcsszerepe volt a kvantummechanika matematika alapjainak tisztázásában, és ezáltal a matematikai fizikának nevezett határterületi tudományág 20. századi fejlődésében." A beadási határidő 2003. március 31. volt, az eredményeket pedig (100, 50 és 30 ezer forintos díjak) az őszi (október 15-20.) centenáriumi konferencia során hirdetik ki.

Sebők Lili



2003. április 10., csütörtök 00:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület